Jak na nevolnost v těhotenství

Jestli něco může krásných devět měsíců těhotenství a těšení se na miminko pořádně znepříjemnit, jsou to typické nevolnosti. Někomu se nechutenství a žaludek na vodě vyhne, někdo si to odtrpí za dva. Doslova! Tipy, triky a rady, jak se s tímto obdobím co nejlépe vypořádat vám nasdílí Kateřina Jašková.

 

Kateřina Jašková je máma dvou holčiček, foodblogerka, fotografka a autorka blogu milluji.cz v jednom! V tomto článku vám prozradí, co pomáhalo během jejích dvou těhotenství, jak se s nevolnostmi vypořádala a co zařadila do jídelníčku.

 

Když jsem u prvního těhotenství slýchávala, že je to nejkrásnější stav ženy a její nejšťastnější období, říkala jsem si, že to musel vážně vymyslet muž. Ani jedno své těhotenství jsem takto nevnímala, ačkoliv mě netrápily žádné velké obtíže. V prvním trimestru se však často vyskytuje období nevolnosti a žaludku na vodě a ani já jsem nebyla výjimkou. Jak jsem se s těhotenskou nevolností vypořádala já? Tady jsou mé tipy.

Mějte ihned po probuzení něco k snědku po ruce

Osobně doporučuji mít na nočním stolku balíček sušenek či piškotů a taky něco k pití. Já jsem ihned po probuzení musela dostat něco do žaludku a vždy to musela být potravina v pevném skupenství – sušenka, rohlík, koláček či piškoty. Pokud vás trápí žaludek na vodě, netrapte se v prvním trimestru tím, že výživová hodnota dané potraviny není vzorová. Důležité je, abyste do sebe něco dostala a mohla fungovat.

Popíjení mátového čaje

Máta je pro mě geniální bylinka a mátový čaj je můj nejoblíbenější. Piji ho vždy, když je mi po jídle těžko. A stejně tak mi pomáhal na nevolnosti. Dávám si do něj i několik kapek citrónu, tak to tak taky zkuste.

Zázvor

Zázvor se často doporučuje na nevolnost. Nelze jej však konzumovat ve velkém množství a o jeho konzumaci je lepší poradit se s ošetřujícím lékařem. Já osobně jsem neholdovala tolik zázvorovému čaji, ale oblíbila jsem si zázvorová lízátka.

Pravidelné stravování a malé porce

Určitě doporučuji jíst pravidelně a po menších porcích. A zaměřte se na jídla, které vám nezpůsobují žaludeční nerovnováhu. Spouštěči nevolnosti jsou často kořeněná a chuťově výrazná jídla a dále hodně tučné potraviny. Zaměřte se tedy spíše na potraviny, které žaludek nedráždí – kvalitní pečivo, těstoviny, bílé maso, ovoce…

Vyhněte se nevhodným jídlům

Těhotné ženy by neměly jíst syrové maso, tepelně neupravené mléčné produkty, plísňové sýry a tepelně neupravené vejce. Vše může způsobit nevolnost, ale také byste mohla mít nepříjemné střevní potíže a osobně bych se bála i nákazy listeriózou.

Důkladně umývejte ovoce i zeleninu

Obojí, ovoce i zeleninu, důkladně umývejte nejlépe kartáčkem či houbičkou a vlažnou vodou. Ovoce i zelenina mohou být bohužel kontaminovány bakteriemi a parazity, které nejen že mohou způsobit žaludeční a střevní potíže vám, ale opět jsou rizikové pro miminko.

Vyvarujte se nevhodným nápojům

Slazené a barvené limonády mohou také způsobovat nevolnosti. Je to především kvůli sladidlům, vysokému obsahu cukru a oxidu uhličitému. Paradoxně vám ale může vychlazená kola na nevolnost pomoct. Myslete však na obsah kofeinu, který v tomto nápoji je. Já osobně doporučuji kolu pít zřídka a spíše ji nahradit za již výše zmíněný mátový čaj.

Dostatečně odpočívejte a spěte

V období těhotenství potřebuje tělo odpočívat a vypořádat se s novou situací, kdy musí fungovat i pro miminko. Já první trimestr dost prospala. Usínala jsem klidně po 20. hodině a budila se až ráno. Určitě doporučuji dopřát si dlouhý a kvalitní spánek i kvůli tomu, že po narození děťátka se s pojmem dlouhý spánek na chvíli rozloučíte. Pokud málo odpočíváte a tělo je navíc ve stresu, může vám být nevolno i kvůli tomu. Stres může zvýšit produkci žaludečních šťáv a může pak dojít k podráždění žaludku a nevolnosti.

 

Pokud zvracíte, doplňujte tekutiny

Pokud vám je natolik nevolno, že si několikrát za den dáváte setkání se záchodovou mísou, nezapomeňte doplňovat dostatek tekutin, o které kvůli zvracení přicházíte. Opět doporučuji především vodu či mátový čaj.

Věřím, že některé tipy vám přijdou k užitku a přeji, aby pro vás bylo těhotenství co nejvíce pohodové. A pokud budete mít také takovou chuť, na tradiční českou kuchyni, stejně jako já, ale rády byste ji pojaly odlehčeně, přidávám svůj oblíbený recept na kuře na paprice, kterého jsem se v obou těhotenstvích mohla ujíst.

Kuře na paprice v odlehčené verzi

Ingredience na 6 porcí:

  • 2 kuřecí stehna
  • 2 kuřecí prsa bez kůže
  • 10 g řepkového oleje
  • 80 g cibule
  • 130 g mrkve
  • 80 g pastináku
  • 80 g pórku
  • 145 g rajčatové passaty
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 10 g mleté sladké papriky
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 80 g krémové smetany 15% tuku
  • Sůl

Maso omyjte, osušte a nasolte ze všech stran.
Cibuli i všechny další zeleninu nakrájejte nadrobno.
V hlubokém hrnci rozehřejte olej a na něm orestujte cibuli dosklovata.
Poté přidejte i všechnu ostatní zeleninu a také pořádně orestujte.
Nakonec přidejte maso a ze všech stran zatáhněte.
Poté přidejte mletou papriku, passatu, promíchejte a přilijte vývar.
Do hrnce dejte bobkový list, pepř, nové koření, hrnec přikryjte pokličkou a duste 60 – 90 minut doměkka.
Poté vyjměte maso, ze stehen sundejte kůži a maso oberte. Prsní maso natrhejte vidličkami na vlákna.
Do omáčky přilijte smetanu a rozmixujte dohladka.
Servírujte s rýží či celozrnnými těstovinami.

Ulehčete si svoje těhotenství a nechte si vozit nákupy zdarma! V klubu Rohlíček nabízíme nespočet výhod pro rodiny s dětmi i těhotné, které vám zjednoduší váš každodenní šrumec. Registrace je zdarma a začít můžete třeba hned!

Doporučené články