Jak na opalování bez spálení

Ať už vyrážíte k moři nebo na horskou tůru, nezapomeňte na opalovací krém. Což je sice rada k nezaplacení, ale přišli byste na ni i bez nás :) Přidáváme tedy pár dalších, které vám pomohou předejít spálené pokožce.

Prevence je základ

Tak jako se očkujeme proti klíšťatům, můžeme se preventivně chránit před sluníčkem. Na přímém slunečním světle bychom se měli pohybovat co nejméně. Ale bohužel ani moudro, že ve stínu se nespálíme, neplatí.

Co dál?

  • Používejte pokrývky hlavy. Ochrání vás před úpalem a poskytnou částečnou ochranu před nebezpečným zářením.
  • Stejně tak oděv. Dlouhé rukávy a nohavice z prodyšných materiálů jsou v extrémních podmínkách spíše nutností.
  • Naordinujte sipřed dovolenou alespoň 30denní kůru a doplňte jídelníček o betakaroten.

Když už kůži vystavujeme sluníčku, tak jedině namazanou krémem na opalování s ochranným faktorem. Jaký vybrat?

Co je ochranný faktor?

Ochranný faktor obsažený v krému snižuje účinky nezdravého UV záření. Jeho výše určuje násobek doby, po kterou vydržíte na slunci bez spálení bez použití krému na opalování. OF tedy prodlužuje dobu, po kterou na slunci můžete pobývat.

Pokud máte světlou pokožku, potřebujete o to silnější ochranný faktor krému a naopak. Obecně ale platí, že čím blíže k tropům pobýváte a čím výše v nadmořské výšce se pohybujete, tím vyšší OF byste měli zvolit. Fototyp kůže určuje, jak silný ochranný faktor máte u přípravku použít.

Jaký jste fototyp?

Každý máme odlišnou barvu kůže a pigmentaci. Podle toho se liší doba, kterou můžeme na slunci strávit bez spálení a také ochranný faktor opalovacího krému.

Pokud máte velmi světlou pleť, spadáte do kategorie fototyp 1, proto potřebuje silnější ochranu. Jižanské národy se slunečným podnebím mívají fototyp pleti 4.

tabulka

 

opalovani1

Opalování dětí

U dětí se nedoporučuje vůbec pobývat na přímém slunci. Jejich pokožka je velmi jemná a nemá ještě vyvinutý vlastní ochranný systém. Spadá automaticky do fototypu 1. Mažte je krémem s vysokým ochranným faktorem. Pokud vyrážíte k moři, přibalte krém s faktorem 50+.  Vybírejte z přípravků pro děti, které zároveň nedráždí pokožku.

 

opalovani2

Dávkování

Pokud trávíte léto v kanceláři a první den dovolené u moře ležíte celý den na pláži, snadno se spálíte. Pokožka si na nápor slunečních paprsků musí nejdříve zvyknout, a to i s opalovacím krémem. První tři dny dovolené se mažte silnějším faktorem a ležte na lehátku kratší dobu.

Mažte se dostatečně silnou vrstvou, ideálně ještě předtím, než vyrazíte ven. Aby se krém stačil vpít do pokožky a vytvořit tak ochranný film. Po každém koupání mazání opakujte. A to platí i v případě voděodolných přípravků.

Přejeme pohodovou dovolenou a hlavně bez spálení :)

P. S. Nezapomeňte se na dovolenou vybavit vším potřebným. Náš dovolenkový speciál vám napoví.

Doporučené články