Jak na zdravou stravu u dětí?

„Když se bavíme o vyvážené stravě, není nic levnějšího, chutnějšího a čerstvějšího než jsou základní potraviny. Pro kojence, školáky i dospělé,“ říká Margit Slimáková. Dodává, že ke změně hmotnosti někdy vedou detaily a že hlavní experti na zdraví svého dítěte a jeho výživu jsou rodiče a ne pediatr.

zdravy zivotni styl zdrava strava deti zelenina ovoce

“Celosvětově se stále zvyšuje výskyt obezity a zdravotních potíží dětí souvisejících s nevhodnou stravou, a to navzdory rostoucímu počtu nejrůznějších výchovných programů a peněz věnovaných osvětě a výuce zdravé výživy.

Jsem přesvědčená, že naprostá většina rodičů dokáže své dítě živit i bez striktních pravidel a dodržování tabulkových hodnot. Ze všeho nejvíce proto všem rodičům doporučují sledovat a respektovat potřeby dítěte. Pediatr by měl pouze „dohlížet“ na zdraví dítěte. V případě nemoci nebo poruch vývoje je s ním třeba situaci řešit, ale pokud dítě prospívá, není doktor pro řešení otázek výživy potřeba.

Pořád se sice opakuji, ale opravdu hlavní je, aby děti jedly co nejkvalitnější stravu. Dětské orgány jsou totiž mnohem citlivější ke zbytkům agrochemikálií a některým aditivům v potravinách.

Snadno dostupné a levné nekvalitní jídlo obvykle vede ke konzumaci množství, které vysoce překračuje potřeby organismu a způsobuje zdravotní potíže. Důsledkem jsou děti s nadváhou a zároveň výživovými deficity způsobenými příjmem nekvalitních potravin.

Většina dětí ve vyspělých zemích čelí nátlaku potravinářského průmyslu od prvních let svého života. Děti ovlivňují reklamy na dětské potraviny, které jsou nezřídka plné cukrů a soli.

Speciální dětské potraviny – jako třeba nejrůznější sušenky, svačinky a pitíčka – děti ke svému zdravému vývoji vůbec nepotřebují. Naopak budou dokonce pravděpodobně zdravější bez nich. Daleko lepší, kvalitnější a čerstvější, je doma připravená strava.

Správné jídlo pro děti se řeší nejen u kojenců, ale třeba i ve školách. Zákaz sladkostí školákům i školám prospívá a vede ke zlepšení koncentrace, chování i studijních výsledků, jak prokázal nejeden průzkum. Prvotním úkolem školy by mělo být hlavně vzdělávat!

 

Základní pravidla

Pravidla pro to, aby se u dětí předešlo obezitě, jsou opravdu snadná. Kromě přirozeného pohybu respektujte potřeby dítěte, jídla nabízejte, ale nenuťte je, ignorujte reklamy na speciální dětské pokrmy a vařte sami a z kvalitních základních potravin. Případné odmítání jídla (hlavně u batolat) respektujte a hlavně ho neřešte nabídkou lákavějších sladkostí. Buďte pro své děti těmi nejlepšími vzory a v klidu a trpělivě jim nabízejte jen to nejlepší. Samozřejmostí jsou přiměřené porce.

Pokud začalo vaše dítě tloustnout, najděte si aktivity, které vás oba budou bavit. Jděte potomkovi příkladem, nehledejte způsoby, jak zabavit dítě, ale zapojte ho do vašich aktivit a najděte si společný program. Cvičte s ním, běhejte spolu na hřišti… Zapojte ho do přípravy jídla, ukažte mu, jak se připravuje zdravé a dobré jídlo. Když se bude podílet na jeho přípravě, bude mu chutnat víc.

 

Někdy stačí detaily

Pro udržení správné váhy u dětí někdy stačí málo. Přidat do jídelníčku víc bílkovin, omezit sladké, místo šťáv podávat vodu, servírovat více druhů zeleniny připravené na různé způsoby… Možná někdy budete muset najít cestu ke změně, ale jde to – po malých krůčkách, trpělivě a chytře. Tak třeba pokud dítě preferuje sladké chutě, můžete začít tím, že mu budete podávat zeleninové polévky, které jsou přirozeně sladké, jako třeba dýňová. Sladkou chuť má i zelenina pečená, dejte do trouby červenou řepu a pastinák. 

Nezapomeňte k zelenině vždycky přidat zdroj bílkovin, třeba i v podobě luštěnin. Dejte dítěti na výběr, zda si chce polévku posypat sýrem, nebo přidat do ní lžíci smetany. Když se může samo rozhodovat, většinou bude větší šance, že na ni bude mít větší chuť. I to, že vidí tatínka pochutnávajícího si nad polévkou boří ledy.

Na váhu má vliv i pitný režim. Co se týče nápojů, nejlepší je po kojení čistá voda. Čím dřív děti naučíte na ovocné šťávy, tím dřív je navyknete na cukr. Pokud už jsou na něj zvyklé, doporučila bych začít šťávy ředit tak, že se postupně co nejvíce přiblíží vodě.

Po rybách se netloustne, jsou kvalitním zdrojem bílkovin a ty dobře připravené dětem chutnají. V Japonsku se ryby běžně podávají už malým dětem a tak je do jídelníčku zařazujte také. Jen u nich hlídejte zdroj, ať nejsou pro organismus zátěží. Také dávejte pozor na skladování, ryby se velmi snadno kazí (a jsme zase u čerstvosti).

 

Zelenina není strašák

Jestliže vaše děti odmítají zeleninu, která by měla být základem jejich stravy, zkoušejte jim ji podávat třeba v podobě krémových polévek. Už u malých dětí zkoušejte metodu „jídlo do tlapky“ – nabízejte dítěti větší kousky pestrých zdravých jídel (nejen zeleniny) a nechávejte na dítěti, kolik toho sní. Nezbytná je trpělivost, dítě si totiž s jídlem také hraje. Metoda je vhodná hlavně pro rodiny, kde se jí zdravě, aby dítě ochutnávalo napařenou brokolici a ne sladké tyčinky.

U zeleniny a ovoce sázejte hlavně na lokálnost a sezónnost, i když to v zimě znamená hlavně jíst dýně, petržel, mrkev, pastinák a brambory. Tuhle nabídku bych občas zpestřila třeba květákem, brokolicí nebo klíčky a bylinkami, které můžete pěstovat i jen v kuchyni. A pokud váháte, zda koupit farmářskou nebo konvenční, vězte, že jakákoliv zelenina je lepší než žádná zelenina.”

 

Margit Slimáková

 

Další článek o zdravém stravování dětí od PharmDr. Margit Slimákové: “Pojď si pro bonbon.” Jde děti odměnit zdravě?

 

 

Doporučené články