Jak pečovat o jemnou dětskou pokožku v zimě?

Nachlazení není jediná nepříjemnost, kterou způsobují časté přechody z tepla do mrazu a naopak. Teplotními šoky trpí i pokožka. Ta dětská je navíc výrazně tenčí než dospělácká, a kvůli horší termoregulaci rychleji ztrácí teplo. U miminek se ještě nestačila vyvinout dostatečná ochranná kožní bariéra, takže se vysuší o to rychleji. Během mrazivých dní se celý proces urychluje následkem velmi nízké vlhkosti vzduchu. To pak provází nepříjemné svědění i popraskaná kůže. Těmto nepříjemnostem můžete naštěstí přecházet. Jak?

S hydratací začínejte už při koupeli

Nízké teploty svádí k horkým koupelím. Dětské pokožce tím ale prokážete medvědí službu. Příliš teplá voda ještě v kombinaci s voňavou pěnou do koupele odplavuje z pokožky její přirozenou ochranu. Nejlépe uděláte, když koupání omezíte na 5 až 10 minut, a to ještě ne denně. Vodu nenapouštějte zbytečně horkou a místo parfemovaných pěnivých přípravků do koupele zvolte oleje s obsahem lipidů.

Po koupeli ještě pokožku namažte tělovým mlékem nebo olejem. Zejména oleje nanášejte na ještě vlhkou pokožku, aby v ní vlhkost pomohly uzamknout.

Čím chránit dětskou pokožku venku?

Dětská pokožka ztrácí vlhkost až pětkrát rychleji než naše dospělácká. Důležité je proto co nejvíce pokožky zakrýt oblečením. Obličeji, který čelí mrazu nechráněný, věnujte mimořádnou péči. Zapomeňte na krémy na vodní bázi. V mrazivém počasí by udělaly více škody než užitku. Nejjistější volbou jsou krémy určené přímo pro ochranu pokožky proti mrazu a větru. Krém nenanášejte bezprostředně před odchodem, ale minimálně s 20minutovým předstihem.

Nezapomeňte chránit i rtíky

Rty nemají žádné žlázky, a tudíž se na nich netvoří přirozená ochrana. Před vysušováním je tak musíte chránit zvenčí pomocí dětských balzámů na rty. Balzám samozřejmě neskončí jen na rtech, ale velkou část děti také slížou. Ideální jsou proto pomády na bázi přirozených lipidů a ty s obsahem přírodních olejů a vosků, které umí vytvořit ochrannou vrstvu a jsou zároveň naprosto bezpečné.

I v zimě je potřeba chránit před sluncem

Slunce se do toho umí opřít i v zimních měsících. Pokud je nasněženo a do toho svítí slunce, můžete se ve vyšších nadmořských výškách spálit raz dva. To samé platí pro vaše nejmenší. Proto na delší prosluněné vycházky nezapomeňte namazat obličejík krémem s ochranným faktorem.

Když mráz není jediný problém

Obléknout miminka přiměřeně počasí se ne vždy podaří. Ta se pak mohou potit, což vede ke vzniku potniček i opruzenin. Pokud se miminkům začíná tvořit vyrážka, ulevte pokožce tak, že doma necháte miminko chvíli bez pleny, aby pokožka mohla lépe dýchat. Pokud používáte vlhčené ubrousky, volte co nejšetrnější produkty, a před nanesením krému se ujistěte, že je pokožka suchá. Vhodné je používat šetrné krémy bez parfemace nebo krémy s obsahem oxidu zinečnatého, který se podílí na vytváření ochranné bariéry pokožky.

V zimě nemají děti velký pocit žízně, ale dostatečný pitný režim je pro pokožku velmi důležitý. Nejen dětské pokožce pak ulevíte, když zároveň s topením budete místnost i zvlhčovat. Pokud se ani přes veškerou péči nedaří dostat stav pokožky pod kontrolu, určitě se poraďte s kožním lékařem.

Zima a mráz jsou problematický obdobím pro pokožku malých i velkých, tak jí věnujte dostatečnou péči a pozornost! Na Rohlik.cz si můžete vybrat tu správnou kosmetiku napříč všemi generacemi a my vám ji dovezeme, ať ten pobyt na mrazu můžete ještě víc zkrátit. 

Doporučené články