Jak vybrat víno na piknik

Je tady! Kdo? No přeci čas pikniků, který si rozhodně nenechte ujít. Slunečné počasí, přátelé, piknikové koše plné nejlepších čerstvých sendvičů, sladkostí, zákusků, ale hlavně lahve dobrého vína vám zaručí, že budete mít dobrou náladu ještě hodně dlouho. A které víno je to pravé na piknik?

Při volbě buďte trochu vybíraví, ne každá láhev se do vašeho piknikového koše hodí. Jestli vám zůstaly doma po zimě těžší vína, tak si je schovejte, letní sezóna si žádá lehká bílá a růžová vína nebo vína šumivá. Oblíbenými víny pro krásné slunečné počasí jsou i svěží, šťavnatá vína s pevnou kyselinou, která dobře podtrhnou kanapky jako předkrm i francouzské bagetky s domácí pomazánkou.

Na zdraví!

Jestli jste našli už to správné místo pro piknikovou deku, pak přišel čas na skleničku na uvítanou, která by na žádném pikniku neměla chybět. Na úvod se hodí osvěžující šumivé víno. A po kterém sáhnout? V posledních letech se stalo jedním z nejoblíbenějších Prosecco, lehké italské šumivé víno z oblasti Veneto. Ale není Prosecco jako Prosecco. My vám můžeme doporučit jemné a svěží Rivani Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG s intenzivní ovocnou vůní zralých jablek. Pokud byste chtěli ale poznat něco originálního, tak ochutnejte tradiční šumivé víno z prosluněného Španělska. Vyzkoušet můžete elegantní Cavu s tóny květin, citrusů a mandlí, která zpříjemní každou akci s přáteli. K šumivému vínu se pojí i tradiční otázka, jestli ho popíjet s jahodami. Odpověď, kterou by vám dal každý zkušený sommelier, je, že se jahody snoubí vždy se šumivým vínem s vyšším obsahem zbytkového cukru, tedy ideálně na úrovni demi či doux. V tomto případě tedy vyzkoušejte servírovat třeba Bohemia sekt rosé demi, sladká chuť jahod a růžového sektu se příjemně propojí a perlení vína dodá jahodám svěžest.

Co k piknikovému koši plnému pochoutek

Piknikový koš v sobě nemusí ukrývat jen tradiční sendviče, francouzské bagety, poctivé paštiky, jednohubky, ale i vařené a pečené masové delikatesy. K pokrmům z čerstvých ryb a drůbežího masa se skvěle hodí šťavnaté Grüner Veltliner od Weingut Jurtschitsch, stejně tak dobře doprovodí jemné i aromatičtější tvrdé a polotvrdé sýry z kravského mléka. Výraznější a kořenitější pokrmy z drůbežího masa nebo lahodné sladké dezerty báječně doplní jemné sladké víno Muskateller od Weingut Meyer. Jestli vás ale nudí klasické piknikové pokrmy a chystáte piknik v asijském stylu, pak po tomto vínu také neváhejte sáhnout, díky vyššímu zbytkovému cukru a vyšší aromatice dobře doplní i asijské speciality. Pokud jste ale přeci jen klasici a toužíte po dokonalém romantickém pikniku, pak s sebou vezměte růžové víno. Je mladé, svěží, oproti bílému mívá méně výraznou kyselinu, ale je jemnější než víno červené. Ochutnejte svěží australské růžové Jacob´s Creek Shiraz rosé a zažijte kouzelné chvíle s vaším partnerem.

Pikniková sezóna může začít! Stačí si vybrat z bohatého sortimentu našich vín na Rohlik.cz, nakoupit vše, na co máte chuť, a pak už si jen nechte lahvinku a všechny delikatesy na piknik dovézt domů, nebo třeba rovnou na piknikovou deku do parku. I tam doručujeme :)

Doporučené články