Jak zabavit děti o Velikonocích 

Velikonoce se nezadržitelně blíží. A i když koledování současná situace nepřeje, neznamená to, že si s dětmi nemůžete užít báječné svátky jara i tak. Jak je zapojit do výzdoby a jak jim přichystat skvělou zábavu?

Zapojte je do malování vajíček

Děti jsou od přírody tvořivé. A u malování vajíček se mohou vyřádit opravdu dosyta. Zapojit můžete i ty nejmenší děti. Stačit budou vařená vejce a velikonoční samolepky. Další jednoduchou formou zdobení poskytují obtisky, které stačí ponořit na chvíli do teplé vody a přenést na vajíčko. Větší děti se zabaví u barvení fixami, které nejlépe vyniknou na bílých vejcích. A pak je tu samozřejmě tradiční namáčení vajec do obarvené vody, při kterém mohou na vejce obtisknout (za pomoci gázy nebo starých punčoch) různé druhy listů a trav, díky čemuž se vytvoří přírodní obrázky.

Nechte je vytvořit velikonoční dekorace z kartonu

Máte doma karton (stačí jakákoli papírová krabice), nůžky, lepidlo a různé stužky nebo provázky? Skvělé, tvoření může začít. Pokud ne, veškeré potřeby k dekorování vám obratem dovezeme až ke dveřím. 

Připravte dětem různě velké šablony ve tvaru vajíček, které budou obkreslovat na karton a následně vystřihovat. Na vystřižená vejce pak podle libosti přilepší provázky, stužky nebo je mohou pomalovat. Čím barevnější, tím lepší! Teď už jim jen pomozte připevnit k výtvoru očko, abyste ozdoby mohli zavěsit. 

Pomozte jim vyrobit přáníčka

Navštěvování prarodičů a kamarádů je komplikované, o to důležitější je dávat najevo, že vám na dotyčných záleží. Co jim vyrobit velikonoční přáníčko? Barevné papíry, fixy, voskovky i další potřeby ke tvoření najdete u nás na Rohlíku. Nakonec ještě nezapomeňte společně do přáníčka napsat milý text.

Zapojte je do pečení velikonočních dobrot

Co by to bylo za Velikonoce bez beránka nebo mazance. Pozvěte k jejich přípravě své malé pomocníky. Podle věku je zaúkolujte například přesypáváním ingrediencí do mísy, nebo rovnou mícháním a hnětením těsta. Vlastnoručně vyrobené dobroty beztak chutnají nejlépe!

Vyrobte společně dekorace ze skořápek

Vajíčka k pečení prostě patří. Tentokrát skořápky nevyhazujte, ale udělejte z nich dekoraci. Nerozbíjejte je v půlce, setněte jim pouze špičku. Pak je dejte do stojánků, naplňte hlínou ze zahrady nebo substrátem a zasejte do nich velikonoční osení nebo semínka řeřichy či pažitky, které pak použijete třeba do pomazánky.  

Inspirujte se ve světě

S velikonoční zábavou se můžete inspirovat třeba u našich sousedů. V Německu děti nemají ve zvyku koledovat, ale hledají na zahradě nebo v bytě vajíčka a sladkosti, které jim tam schoval velikonoční zajíček. Pro současnou situaci naprosto ideální zábava!

Ani ve Spojených státech byste s pomlázkou a koledami nepochodili. Velikonoce tu slaví v rodinném kruhu a místo obcházení domů se vydávají na zahradu na lov vajíček (Easter Egg Hunt). Kdo najde více vajíček, ten si zaslouží největší výslužku dobrot

Na trávníku Bílého domu se každoročně pořádá závod velikonočních vajec, při kterém děti kutálejí vajíčko po trávníku pomocí lopatky s dlouhou rukojetí. Věříme, že podobnou zábavu snese i trávník na vaší zahradě. Ani nemusí vejce kutálet, stačí když ho ponesou na lžíci a pokusí se se s ním doběhnout co nejrychleji, aniž by spadlo.

I když letošní Velikonoce budou netypické, věříme, že si je i tak užijete naplno. 

 

Doporučené články