Jak zapojit děti do úklidu, aby je to bavilo

Děti jsou od přírody hravé a zvídavé. A rády pomáhají s dospěláckými činnostmi, když netuší, že jsou to vlastně povinnosti. Jak je zapojit přirozeně do úklidu a naučit je, že je uklízení vlastně zábava?

Jak začít?

Nejdříve jim ukažte, jak na to. Když k tomu přidáte poutavý příběh, bude rázem úklid dobrodružnější. Ze sbírání prádla se stane záchranná mise a tak podobně. Dobrá strategie je podat úklid jako speciální činnost, kterou si jinde nevyzkouší. Vždy se ale nejdřív domluvte mezi dospěláky (to platí i pro babičky) a stanovte si pravidla, která všichni budou dodržovat. Táhnout za jeden provaz je zásadní.

Chce to trpělivost

Chápeme, že chcete mít všechno rychle a pořádně. Nezasahovat dětem do úklidu je ale zásadní. Jen tak se to postupně naučí a budou mít navíc radost, že to zvládly úplně bez pomoci. Pokud vidíte nějaké drobečky, neuklízejte to ještě před očima malého pomocníka. Věčné opravování se po čase negativně promítne na sebevědomí i chuti pomáhat. Místo opravování chvalte a zase chvalte.

Vysvětlete proč

Děti budou lépe plnit úkoly, které jim dávají smysl. Okna tedy myjeme, abychom doma měli více sluníčka, neuklizenou hračku bychom mohli rozšlápnout a rozbít. Věříme, že to správné vysvětlení zvládnete najít.

Nechte děti, ať si úkoly vyberou samy

Nejlépe děti namotivujete tím, že je necháte vybrat úkoly, které budou jen jejich. Když si je vyberou samy, je větší šance, že je také splní. Pro lepší přehled vytvořte nástěnku nebo tabuli s jednotlivými úkoly a udělujte hvězdičky nebo smajlíky za splnění. U větších dětí je pak dobrá motivace i kapesné.

Uklízení podle věku

Podle italské pedagožky Marie Montessori, která proslula revoluční výukovou metodou, se smysl pro pořádek tvoří už v prvním roce života. Proto se zapojením do úklidu neotálejte, ideální je začít ještě v plenkách!

1 rok: Roční dítko ještě netuší, že dospěláci berou úklid jako nutné zlo, proto mu to neprozrazujte. Vyhraďte pro hračky domečky a motivujte ho, aby je do nich vracelo. Však i hračky chtějí mít kde bydlet.

2 roky: Nenápadně přidejte mezi hračky dětské úklidové sady a nechte ho užít si svou důležitou chvilku, když třeba pomůže zametat. Pro snadné uklízení pořiďte dětem boxy na hračky, které budou mít snadno přístupné. Pro orientaci je odlište nalepenými obrázky, aby věděly, kam patří zvířátka a kam zase stavebnice.

3 roky: Koordinace pohybů je stále trochu neohrabaná, ale nadšení to vynahradí. Zkuste dát dítku povinnosti, které budou jen a jen jeho. Třeba doplňování toaletního papíru nebo zalévání květin. Zvládne také uklidit knížky do police i naházet prádlo do pračky nebo vám ho později podávat k pověšení.

4 roky: Máte domácího mazlíčka? Zapojte dítko do úklidu klece nebo pomoci při krmení (dávkování krmení mějte radši pod kontrolou, ať nemáte mazlíka s nadváhou nebo naopak vyhladovělého). Už není problém třídit prádlo podle barev, vyndat prádlo z pračky nebo sušičky a případně ho i poskládat. Také může pomoct s vybalováním potravin z tašek a u toho se rovnou učit, kam co patří.

5 až 6 let: Úklid je na denním pořádku a není problém vysát podlahu nebo vyndat nádobí z myčky. V tomto věku si klidně ustele postel nebo pomůže s úklidem koupelny. Čistící prostředky ale volte jen ty přírodní, které nedráždí pokožku.

A side-view shot of two young brothers washing the dishes together.

Tipy na zábavné uklízecí hry

  • Závod v uklízení: Máte víc děti? Nastavte stopky, závod o nejrychlejší úklid právě začíná!
  • Uklízení podle barev nebo velikosti: Ideální hra pro třídění oblečení nebo otírání prachu v knihovně. Zpět do skříně pak ratolesti mohou vracet věci podle barev, knihy zase podle velikosti.
  • Najdi pár: Zahrajte si s dětmi ponožkové pexeso, kdy budou hledat páry, které pasují k sobě. Větší dítka pak zvládnou ponožky i dát do klubíčka.
  • Hra na obchod: Objednejte věci, které jsou na podlaze a nechte je doručit do poliček nebo boxů, kam patří.
  • Hra na superhrdiny: Vyšlete děti na misi s košem nebo připravit příbory a talíře na stůl.

Sami nejlépe zjistíte, co vaše dítka baví. Proto je správně motivujte a buďte při učení trpěliví. Za pár let budete mít po boku samostatné pomocníky, kteří budou uklízet i bez odmlouvání.

Doporučené články