Jaké mléčné výrobky dávat dětem?

rohlicek1

Kamila z blogu Vařila myšička radí, jaké mléčné výrobky jsou vhodné i pro malé děti.

Někdy to na trhu vypadá tak, že kdyby neexistovaly mléčné výrobky, zanikl by svět. Ano, v naší kultuře tvoří podstatnou část jídelníčku, je ale dobré uvědomit si, že by se to s nimi nemělo přehánět. Obzvlášť třeba tvaroh nebo tvrdé sýry jsou koncentrovaným zdrojem bílkovin, jejichž nadbytek není pro malé dítě ideální.

V obchodech se pak objevuje mimořádný rozsah sortimentu mléčných výrobků zcela rozdílné kvality, který vyplývá z velké konkurence používající různě kvalitní vstupní suroviny. Kdo má více peněz na reklamu, vyhrává a člověk neví, co si má vybrat. Není sýr jako sýr, není jogurt jako jogurt. Běžnou praxí pak je, že se na pultech regálů objevují ovocné jogurty určené pro děti, které jsou sice růžové, místo jahod ale obsahují barviva a nepřirozené množství jednoduchého cukru často ve formě glukózo-fruktózového sirupu. Přitom není nic jednoduššího než kupovat bílé jogurty, které lze dochutit a obohatit „podomácku“.

rohlicek2

Bio nebo ne? (fotka kupovaného tvarohového dezertu Matylda)

Při pěstování, chovu a přípravě biopotravin je zakázáno použití naprosté většiny chemických látek, které jsou běžně používány v konvenčním zemědělství a potravinářském průmyslu, proto je biopotravina určitou zárukou nějaké základní kvality, kterou bychom obzvlášť u mléčn ých výrobků měli požadovat. I u zvířat platí „Jsme to, co jíme“ a je dobré zamyslet se nad tím, čím je protkaná kráva, která vyrostla na směsích připravených z geneticky modifikované pšenice a sóji. U některých mléčných výrobků se ceny mezi bio a nebio zcela stírají, možnost volby je tedy o to jednodušší.

Základní pravidla pro výběr mléčných produktů pro malé děti

Pokud je to možné, dejte přednost bio kvalitě

Znejte svůj zdroj. Chtějte kvalitu. Prozkoumejte, zda máte v okolí třeba nějakou farmu, z které můžete mléčné výrobky odebírat   hned za čerstva.

Pomazánková másla či gervais kupujte v jejich základní formě bez příchutí. Dochucujte si podle svého. Vyhnete se zbytečným přídatným látkám a můžete jídlo obohatit o cenné mikroživiny. Zelenou pažitku, řeřichu, nastrouhanou mrkvičku, sušené špaldové klíčky nebo červenou papriku můžete do základu přidat sami.

Nepřehánějte to s množstvím, jinak zbytečně překročíte denní dávku bílkovin pro dítě.

rohlicek4

Konkrétní tipy na mléčné výrobky vhodné pro malé děti

Bio máslo, které se nemusí mazat jen na chleba. Přidávejte dětem i malé množství třeba do zeleninových příloh. Tajemství prospěšnosti másla tkví především v malém množství.

Sýr cottage, který lze zamíchat do těstovin, udělat z něj pomazánku nebo do něj přidat ovoce, trochu medu a podávat na sladko. Některé druhy chutnají spíše do kysela, což malým dětem nevyhovuje. Vybírejte tedy spíše ty, co mají jemnou smetanovou chuť jako je třeba Cottage od Madety.

Fermentované mléčné výrobky, například BIO kozí kefír, který je zdrojem ušlechtilých kefírových kultur a mají pozitivní vliv na zdravou střevní mikroflóru.

BIO „tavený sýr“, tradiční žervé v kostce, BIO eidamTvaroh s jogurtem Matylda, zakysané jogurtové nápoje

Syrovátkový sýr ricotta, který je možné použít stejně jako tvaroh, jen je pro děti lépe stravitelný

Jogurty. Při výrobě jogurtů stejně jako u jiných kysaných mléčných výrobků se totiž během mléčného kvašení částečně rozkládá i mléčná bílkovina a tím se pro dítě stává stravitelnější. Zkuste bílý selský jogurt s 3,5 % tuku. Když ovocný jogurt, tak bez umělých barviv.

Tvaroh, ideálně v bio kvalitě z nějaké farmy. Lze rozmíchat s jogurtem, ochutit ovocem, nějakým sirupem a připravit do formiček domácí nanuky.

rohlicek-emental

Které mléčné výrobky jsou pro malé děti nevhodné?

Děti by obecně neměly konzumovat nízkotučné mléčné výrobky. Potřebují totiž ke správnému vývoji dostatečné množství tuků. Jejich nedostatek v jídelníčku může vést k tomu, že dětský organismus neumí využít vitaminy rozpustné v tucích.

Tavené sýry, které obsahují tavicí soli.

Pro děti do 1 roku nepasterizovaná bryndza, která by jim mohla způsobit střevní potíže. V obchodech se ale běžně prodává pasterizovaná.

Příliš slané sýry nakládané v nálevu. Nadměrné množství soli zatěžuje ledviny malého dětského organismu.

Plísňové sýry typu Niva. Nikdy nevíme, kdy na tu ušlechtilou plíseň může „nasednout“ nějaká neušlechtilá, která pak v těle působí toxicky.

Větší množství tučných tvrdých sýrů, které jsou koncentrovaným zdrojem nejen tuků, ale i bílkovin. Pozor na ty, co jsou dobarvovány, aby byly „žlutější“.

Mléčné výrobky s barvivy a glukózo-fruktózovým sirupem

rohlicek3

Co vzít na cestu?

Ne pokaždé je vhodné brát s sebou do kelímku jogurt, pudink nebo zakysaný mléčný nápoj, kterým se dítě zase může snadno polít. Hodit do pytlíku nějaké piškoty či křupky a vedle do krabičky jablíčko tak vypadá jako nejjistější řešení. Takové jídlo ale nemá ideální výživovou hodnotu. Pokud nebudete jídlo tahat v batohu celý den, doporučuji do krabičky přikrájet dětem pár špalíčků tvrdého sýra. V horkých dnech nebo na delší cesty pak jako svačinu ráda připravuji domácí vafle z ricotty.

Rada na závěr

Je pravda, že kvalitní mléčné výrobky nejsou mnohdy levnou záležitostí a ne každá rodina s malými dětmi si může dovolit pravidelně kupovat pár plátků bio sýra či bio pomazánkové máslo za desítky korun. Vždy ale existuje cesta, jak si poradit levněji. Doporučuji koupit velký bílý selský jogurt a nechat ho skrz plátýnko přes noc vykapat. Téměř bez práce tak ráno máte plnou mističku jogurtového krémového sýra.

Chcete nakupovat dětské zboží s dopravou zdarma? Zapojte se do Rohlíčku. Klubu pro rodiče a děti do věku 4 let. Využívejte i dalších výhod a šetřete při každém nákupu.

Rohlik_Rohlicek_1200x628

>>Vstoupit do Rohlíčku<<

Doporučené články