Když je mu půl roku, dva, pět… Jaké hračky si venku nejvíc užije

Sestavili jsme pro vás hitparádu nejpopulárnějších hraček pro batolata i pro ty větší. Protože tohle počasí opravdu láká k tomu, aby se konečně žilo a užívalo venku! Jdeme ven!

Půlroční batole

V tomhle věku si dítě venku ještě nejvíc užije pohodu v kočárku nebo na dece. Rozložte ji ve stínu, přidejte pár oblíbených hraček – vůbec to nemusí být žádné speciální, spíš vybírejte z domova takové, které jsou snadno omyvatelné nebo se dají dobře vybrat, protože pravděpodobnost, že skončí v trávě, je poměrně velká. Budou se hodit třeba jednoduchá zvířátka do vody. Přeneste ven i hrazdičku, ze které nic mimo deku neskončí.

Náš tip: Nezapomínejte při teplém počasí zvýšit pitný režim. I když možná ještě plně kojíte, můžete dítěti podávat navíc vodu nebo neslazený čaj.

Roční objevitel

Sotva se dítě udrží na všech čtyřech nebo dokáže samo sedět, zamiluje si písek. Bude tudíž potřebovat nejrůznější bábovičky, lopatičky, kyblíky. Výběr je obrovský!

Máte zahradu? A vaše děťátku už zvládá samo sedět? Určitě si zamiluje houpačku. Tu využijete až do jeho zhruba tří let věku. Může to být houpací kruh nebo klasická houpačka k zavěšení. V zimě ji klidně můžete přesunout do dětského pokojíčku, ale teď si užívejte čas venku!

Určitě alespoň na dva tři roky využijete klouzačku, v začátcích budete muset dítě přidržovat, než udrží rovnováhu a správné usazení, větší dítě se pak vydovádí samo.

Jakmile se dítě naučí dobře chodit, kupte první odrážedlo – malou plastovou motorku. Mezi dětmi to bývá jarně-letní hit číslo 1!

Pod dohledem a při slunečném počasí je to bude bavit ve vodním centru – bazének spojený třeba s košem na házení míčkem, klouzačku nebo posouváním tvarů je zabaví i ve vyšším věku.

Náš tip: Venku neřešte náročnou svačinu a spolehněte se na kvalitní pyré v kapsičce, které dítě snadno vysaje a už si zase může běžet hrát a skotačit.

Dvouleťák

Pro dvouleté dítě je čas strávený venku tím nejkrásnějším. Většinou si sice vystačí s tím, co sám objeví – broučci, kytičky, kamínky. Ale určitě využijete třeba tohle:

  •  Vozítka jako jsou traktůrky, odrážedla… – ať už ty, které může tlačit, nebo na nich jede sám
  • Přidejte k nim i přívěs, na kterém může převážet náklad
  • Klasikou (a retro vzpomínkou) zároveň je oranžová tatrovka
  • Stan, kam se mohou schovat
  • Rozkládací vodní dráha, po které mohou plavit lodičky, vyhrát si s pumpami a přehradami

Náš tip: Možná by vás to nenapadlo, ale oblíbené velké kostky Lego Duplo se dají snadno vzít ven. Jsou totiž rychle omyvatelné, pohodlně z nich vyklepete písek a děti zabaví na dlouhou dobu. Autíčka a náklaďáky či další dopravní prostředky navíc můžete využít k tomu, že je dětem ukážete v reálu.

Tříletý kreativec

Ve třech letech už je vaše dítě malý nadšenec, který si chce dobrodružství venku užít. Proto mu dopřejte co nejpestřejší aktivity, ať už na zahradě nebo v parku. Rozmanitost je to klíčové slovo, buďte připraveni na to, že co ho baví dneska, už zítra vůbec nemusí. A příští pátek to může být zase jinak. Už si díky rozvoji jemné motoriky umí užít malé hračky a tak toho využijte a pořiďte jich raději víc menších.

Co se bude hodit? Tady je hitparáda nejoblíbenějších hraček!

  •       Křídy na malování na chodníku
  •       Větší odrážedlo nebo první malé kolo
  •       Nafukovací míč i lehký míč na házení a kopání
  •       Hrací set – kuželky, kroužky na házení, kroket
  •       Žebřík na lezení a šplhání
  •       Malá letadýlka, padáček a draci (když zafouká)
  •       Vodní pistolky

Čtyřleté dítě

Zavzpomínejte na svoje dětství a zabavte je hračkami, které jste sama měla ráda. Naučte je skákat gumu, nakreslete na zem panáka, ukažte jim, jak se hází míčem o zeď, uvažte pampeliškové věnce, pouštějte lodičky z kůry.

Naučte je jezdit na kole! V tomhle věku už si umí jízdu užít.

Pokud máte zahrádku, zamilují si zahradnický set s kolečkem a nářadím. Učte je, jak se starat o malý kousek země, který jim přidělíte, stačí metr čtvereční, na kterém mohou sami hospodařit a kde jim poroste jejich vlastní rajče, paprika, hrášek, primule… Postavte společně hmyzí hotel – domeček, ve kterém se mohou usídlit brouci, naplňte misku vodou a dejte ji na vyvýšené místo, aby se ptáci mohli koupat. Příroda láká k objevům! Co si zkusit založit herbář?

Pětileté dítě

Ještě se zatím možná nechystáte napouštět bazén, ale jestli máte zahradu, už klidně nafoukněte zvířátko z kvalitního vinylu, které jen tak nepraskne. Děti ho rády zapojí do svých imaginárních her. Nafukovací hračky navíc děti přivykají na vodu a dovádění na hladině, takže pokud se vaše dítě bojí, tohle je tip, jak ho na vodní svět pomalu přivyknout.

Zkuste dětem dát švihadlo a obruč, to umí hlavně holky zabavit.

Využívejte věci, které máte doma. Možná ta krabička od čaje bude nejlepší domeček pro ploštice, ze zbylých plechovek od nápojů sestavte věž a nechte děti plechovky sestřelovat kamínkem nebo míčem. Někdy jsou jednoduché hry ty nejlepší!

Vezměte je večer ven (co třeba zkusit stanovat jeden den na zahradě nebo vymyslet noční bojovku?) a zaujměte je hvězdami.

Poznávací sada Malý Hvězdář originálním způsobem seznamuje děti s nejznámějšími souhvězdími. Stačí prosvítit proříznuté hvězdičky a rázem je v pokojíčku noční obloha – to když je zrovna ošklivě nebo chcete zůstat doma. Ale kartičky se souhvězdími lze vzít s sebou i ven a zpestřit si pozorování nebe hledáním souhvězdí pro dané roční období.

Šestileté dítě

Podporujte v nich lásku ke sportu, právě teď jsou plní energie a potřebují rozvíjet svou obratnost a mrštnost! Míče nejrůznějších velikostí a hmotností se určitě neztratí. Ať už kopou fotbal, driblují a zkouší házet koš nebo jen hází tenisákem, ukažte jim, že existují i jiné sporty. Naučte je hrát petangue, s ním si vystačíte i na malém kousku trávy nebo písku a hrát ho můžete všichni společně včetně babiček. Navíc koule snadno můžete převážet na dovolenou nebo na výlety. Soft tenis s měkkým míčkem už se taky brzy naučí ovládat tak, že si s nimi s radostí pinknete.

A co třeba létající kruh nebo talíř? Bumerang?

Vyblbnou se navíc naplno na skateboardu-pennyboardu!

Doporučené články