Které pečivo je vhodné pro malé děti?

rohlicek-kminovy-chleba

Podívejte se dnes s Kamilou na zoubek pečivu. Které je vhodné pro malé děti a které jim raději nedávat.

Pečivo je pro rodiče velkým tématem, jelikož tvoří významnou součást jídelníčku. Možná až moc významnou. Ne snad proto, že by nebyly jiné možnosti, jak se zasytit, jeho konzumace je ale pohodlná, proto se k němu obracíme častěji, než by bylo „zdrávo“. Bohužel často ve formě, která je spíše průmyslová než tradiční. Na druhou stranu z informací ze světa zdravého stravování, které se na nás valí ze všech stran, je pak snadné nabýt dojmu, že by se slova jako pšenice, lepek nebo obecně mouka měly zařadit na „blacklist“ s okamžitou platností.

Pravda bude vždy někde uprostřed. Nezáleží totiž jen na tom co, ale i kolik, v jaké kvalitě a jak často. Samozřejmě je lepší dávat přednost kvalitnímu čerstvému chlebu před bagetkou ze zmrazeného polotovaru. Pečivo může být pro děti dobrým zdrojem energie, a pokud bude součástí pestrého jídelníčku, kdy svým množstvím nezastiňuje další důležité potraviny, není důvod, proč se ho obávat.

rohlicek-rohliky

Bílý rohlík – ano nebo ne?

Obecně se doporučuje, aby nejmenší děti jedly hlavně bílé pečivo a vlákninu doplňovaly ze zeleniny a ovoce. S přibývajícím věkem je pak vhodné jej kombinovat s celozrnným. Bílé pečivo však nemusí být jen obyčejný rohlík z pšenice nejasného původu, která oproti původním druhům obsahuje o desítky procent méně vitaminů a minerálů. Dětem můžete jednoduše upéct domácí chleba z necelozrnné mouky v bio kvalitě. Prověřená je třeba kombinace bio pšeničné a chlebové mouky.

Kvásková varianta chleba je samozřejmě ta nejzdravější, když ale domácí pečení kváskového chleba zatím neovládáte, nebo chcete chleba rychleji, upečte ho z kvasnic. Nejideálnější jsou ty čerstvé, je ale dobré mít v záloze pytlíček sušených

Chleba pak nejsnadněji upečete v domácí pekárně, kam stačí nasypat pár ingrediencí, zapnout program a o nic už se nestarat.

rohlicek-domaci-kvaskovy-chleb

Vyzkoušený recept na  chleba v domácí pekárně:

300 g chlebové  mouky, 300 g bio pšeničné mouky, 350 ml vody, 1 sáček sušených kvasnic, ½ lžičky soli, 1 lžička přírodního cukru, 4 lžíce olivového oleje.

Do nádoby v pekárně nejdříve nalijte vodu a olej, až poté suché ingredience. Pečte na základní program pro pečení chleba do středně vypečené kůrky.

Starším dětem od 3 let lze chleba obměnit tak, že místo části bílé mouky použijete celozrnnou špaldovou, ochutit jej můžete také lžičkou mletého kmínu. Vynikající je také do těsta na jemno nastrouhat 1 mrkev, která chleba zvláční.

rohlicek-domaci-psenicno-zitny-chleba

Pozor na celozrnný žitný šrot

V knihách věnovaných dětské výživě se dočtete, že celozrnné pečivo není vhodné pro děti. Je a není to pravda, o čemž svědčí i rozdílné názory předních odborníků na výživu. Někteří doporučují celozrnné pečivo dokonce až od 12 let, jiní připouští, že od 3 let věku dítěte není problém občas celozrnné pečivo pro obohacení jídelníčku zařadit. To, co do něj rozhodně nepatří je tzv. celozrnný žitný šrot, který je součástí mnoha kupovaných celozrnných chlebů. Hrubé a ostré částečky celozrnného šrotu totiž mohou narušit jemnou střevní sliznici. Když celozrnný chleba, tak tradiční vyrobený z mouky umleté na kamenných mlýnech.  V moderních válcových mlýnech totiž dochází k přehřívání zpracovávaných obilovin, což  následně ubírá kvalitě mouky.

rohlicek-ciabatta

Základní pravidla podávání pečiva malým dětem

– Snažte se vyhnout průmyslově zpracovanému pečivu. Pečivo by mělo dětem něco dávat, ne být „prázdným“ podkladem pro šunku či sýr. Pečte doma z mouky z ověřeného zdroje, případně nakupujte v nějaké místní pekárně s tradiční výrobou.

– Vyhněte se balenému pečivu a polotovarům, které jsou určené k dopečení doma. Kromě vyšší ceny obsahují i přídatné látky zajišťující vyšší trvanlivost.

– Dobrého pomálu. Pečivo bohatě stačí konzumovat 2x denně. Nadměrnou konzumací zbytečně „vytlačujeme“ jiné hodnotné zdroje sacharidů z každodenního jídelníčku.

– Zaměřte se na kváskové pečivo, které je lépe stravitelné, pro děti je výborný kváskový pšenično-žitný chléb.

– Pečivo podávejte nejlépe v neupravené formě. Pokud jej chcete opékat, tak jen občas a jemně. Při tepelné úpravě potravin za vysokých teplot, která je typická jejich zhnědnutím, vzniká látka „akrylamid“, která je pro zdraví riziková. Děti by proto měly jíst pečivo nejčastěji v původní neopečené formě.

– Nespoléhejte na to, že když se dítě „zapláclo“ houskou a nemá hlad, tak má splněno. Dětem je třeba dodat spolu s pečivem i tuky, bílkoviny i trochu zeleniny, která obsahuje antioxidanty.

– Rozšiřte si obzory a vyzkoušejte různé druhy mouk. Ovesná, jáhlová, kukuřičná, bezlepková, žitná, pohanková. Pestrost je dobrý základ zdravého jídelníčku.

– Pokud si chleba nepečete doma, ale kupujete ho, chtějte vědět, co kupujete. Na Rohlíku si jednoduše zkontrolujete složení u každého pečiva. To v supermarketech často není na první pohled jasné.

rohlicek-toustovy-chleba

Toustový chléb

Toustový chléb je u malých dětí velmi oblíbený. Je měkký, má jemnou konzistenci a nasládlou chuť. Plátek toustového chleba se pohodlně kouše, protože je vláčný a měkký. Můžete ho dětem namazat domácí pomazánkou, nebo připravit na sladko s máslem a kvalitním džemem. Starší děti zase mohou ocenit sendvič, který můžete bohatě obložit šunkou, sýrem a zeleninou. „Tousťák“ je skvělý i na kreativní tvorbu. Během chvíle z něj vyrobíte třeba vesmírnou raketu nebo medvědí hlavu :-) Úplně nejlepší je připravit si domácí. Je to opravdu jednoduché, navíc máte jistotu, že je v něm jen to, co skutečně chcete.

rohlicek-celozrnny-zitny-chleb-srot

Vyzkoušený recept na domácí máslový toustový chléb

500 g hladké bio pšeničné mouky, 300 ml vlažného mléka , 50 g rozpuštěného másla, 1 lžička soli, 2 lžičky sušeného droždí, 2 lžíce cukru

Všechny ingredience nechte zpracovat v domácí pekárně a zapněte program na bílý nebo přímo toustový chléb.

rohlicek-tvrde-krupave-chleby

Proč pečivo nepatří do igelitu

To, že jste koupili kvalitní rohlíky nebo upekli domácí chléb je jedna věc. Druhá velmi podstatná věc je ale ta, jak s pečivem dále budete dále nakládat. Zaměřím-li se na klasický chleba, tak si stačí uvědomit, jak jej uchováli naši předkové. Rozhodně jej nebalili do igelitových pytlíků, což je velký nešvar dnešní doby. Chleba je sice nutné chránit před působením světla a vzduchu, neznamená to ale, že by neměl dýchat. V igelitovém pytlíku se kondenzuje vlhkost a během pár hodin v něm začnou růst plísně, které jsou obzvlášť pro dětský organismus velmi zatěžující záležitostí. Možností, jak se rychlému množení plísní vyhnout je několik. Využít můžete klasický chlebník, který by měl být nejlépe ze dřeva nebo smaltu a měli bychom ho pravidelně čistit. Další zcela jednoduchou a dostupnou možností je zabalit chleba do obyčejné utěrky, skvěle může posloužit i papírový pytlík.

Moderní a smysluplnou záležitostí jsou pak látkové pytlíky na pečivo, které si můžete doma sami za pár korun ušít, nebo si je rovnou objednat na Rohlíku.

Rada na závěr

Domácí je sice domácí, není třeba to ale přehánět a vstávat ve 4 ráno, abyste upekly čerstvé rohlíky…Když kupovat, tak vědět co, když doma péct, tak jednoduše … A nebo na to jít „moderně“. Stačí se trochu poptat, rozkoukat a brzy zjistíte, že někdo „za rohem“ doma peče kváskový chléb, o který se rád za příjemnou cenu podělí. Chytrá máma umí delegovat :-)

 

Chcete nakupovat dětské zboží s dopravou zdarma? Zapojte se do Rohlíčku. Klubu pro rodiče a děti do věku 4 let. Využívejte i dalších výhod a šetřete při každém nákupu.

Rohlik_Rohlicek_1200x628

>>Vstoupit do Rohlíčku<<

 

Doporučené články