Leden je o rybách

Ryby jsou nejen chutné, ale hlavně zdravé. Měli bychom je jíst každý týden, ne jen jednou za měsíc. Proto bude leden na Rohlíku hlavně o rybách. Můžete si je tak dopřát častěji a ještě za příjemnější cenu. Každý týden pro vás zlevníme jeden druh ryby. Začněte leden lehčeji a zdravěji. Pochutnejte si na čerstvých rybách. Na co se můžete těšit?

Ryba týdne:

Tilápie  2. – 9. ledna
Tilápie je sladkovodní ryba původem z Afriky. Tilápie je výhradně býložravá ryba. Váží až 6 kg a může dosahovat délky až 50 cm. Je nenáročná na chov, tak je možné ji chovat ve vhodných podmínkách i u nás. jediné, na co je citlivá je teplota vody, která musí dosahovat 20 až 30°C.
Jestli neradi obíráte kosti, dejte si tilápii. Její filety jsou bez kostí, a proto jí můžete připravit i malým dětem. Má světlé a méně tučné maso. Filety se skvěle hodí ke smažení nebo pečení, ale i pošírování a přípravu v páře.
rohlik_ryba-tydne-tilapie_1200x628_blog-1
Pražma 9. – 15. ledna
Pražma královská je dravá ryba a má velmi chutné maso. Jestli jste doteď zkusili jen lososa, doporučujeme ochutnat jako další právě pražmu. Ryba se chová v Jaderském moři v Chorvatsku, takže k nám dorazí již za 24 hodin od výlovu. Do nabízené velikosti dorůstá cca 30 měsíců.
V Česku patří mezi nejprodávanější mořské ryby, neboť její chutné maso obsahuje minimum kostí. Má světlé, šťavnaté a pevné maso. Filety se hodí jak na pečení, krátké smažení, tak i dušení. Díky mírně tučnějšímu masu jsou pražmy velmi oblíbené především na grilu.
 rohlik_ryba-tydne-prazma_1200x628_blog
Candát 14. – 22. ledna
Candát obecný nebo také u nás nazývaný zubáč je rozšířený severně od Alp a od severních a východních oblastí Balkánu přes celé území Německa, střední a východní části Evropy až po Aralské jezero. Díky umělému vysazování se rozšířil i do jiných zemí Evropy. Vyskytuje se ve větších jezerech a v řekách a má poměrně vysoké nároky na obsah kyslíku ve vodě.
Maso candáta je velmi jemné a považuje se za jedno z nejlepších mezi sladkovodními rybami. Candát je prakticky bez kostí a má velmi nízký obsah tuku. Má pevné maso a jemnou chuť. Chuťově je podobný pstruhovi. Velmi dobře se hodí k nadívání, pečení, smažení nebo grilování. Celé ryby můžete dusit v solné krustě.
Jak ho připravit? Třeba pečený s kaší a bazalkovým krémem.
 rohlik_ryba-tydne-candat_1200x628_blog-1
Treska Cod z Barentsova moře 23. – 29. ledna
Jejím domovem je Barentsovo moře. To je pro ryby obzvláště vhodným prostředím, protože kvalita vody stejně jako dostupnost potravy tvoří kvalitativně nejlepší podmínky pro růst tohoto druhu tresky. Jednou za rok pak nastává malý zázrak. Miliony tresek se vydají na cestu podél zimního pobřeží Norska do míst, kde zajistí
zachování svého druhu – k nádhernému souostroví Lofot, 400 km severně od polárního kruhu. Dlouhá cesta, kterou treska zdolává, z ní činí zvláštní a jedinečnou rybu. Dospělá ryba plná síly má díky pohybu skvělé maso. A právě proto je lovná sezóna pouze v období ledna až března.
Treska je velmi oblíbená pro své chutné jemné maso s minimem kostí. Zdejší chladné čisté vody Barentsova moře a dostatek potravy pozitivně ovlivňují kvalitu masa tresek. Bílé vysoké maso se hodí ke všem kuchyňským úpravám: pečení, smažení, grilování, dušení, vaření v páře. Je libo fish and chips?
 rohlik_ryba-tydne-treska_1200x628_blog-1
Jak udržíme ryby čerstvé?
Ryby balíme do SKIN folie, která poskytuje dokonalou ochranu, proto ryby vydrží čerstvé až několik dní, aniž by se to projevilo na kvalitě (navíc to v nich rybách více sluší a lépe se skladují v lednici). Více o praktickém balení tady.

 

Doporučené články