Máme divokého lososa. Rozdíl poznáte na první pohled i ochutnání

Losos Keta

V čem se liší divoký losos od toho z chovu? 

Divoký losos žije volně v moři. Není chován v uzavřených farmách, jako je tomu v případě norského lososa. Má dostatek přirozeného pohybu. Díky tomu jeho maso obsahuje více bílkovin než u běžného lososa (na 100 g až 26 g bílkovin, přičemž farmový má okolo 20 g) a méně tuku ( zpravidla do 5 %). Divoký losos si musí sám obstarat potravu, jeho maso je tedy mnohem více pevné, a nebude se tak snadno plátkovat jako tučné maso lososa z farmy.

 

Rozdíl v kvalitě a chuti

Život ryby ve volném moři se vždy odrazí na kvalitě masa, a tím samozřejmě i na chuti. Maso je lehčí, pevnější a chutnější. Ať už lososa ochutnáte jako syrové sashimi plátky nebo si ho připravíte na grilu, můžete počítat s tím, že půjde o chuťový zážitek. Doporučujeme jen špetku soli, pepře a bylinek. Ryba více nepotřebuje, její chuť je skvělá sama o sobě.

losos Keta filet

Omezená nabídka

Proč se na pultech obchodů objevuje převážně losos z farem? Odpověď je jednoduchá. Poptávka je velká, a tak je potřeba zajistit pravidelnou dodávku do obchodních řetězců. Uzavřený chov znamená jistotu pravidelného výlovu a objemu ryb po celý rok. Naproti tomu lov divokého lososa probíhá na Aljašce jen od konce června do konce září.

Losos Keta

Díky našemu dodavateli budete mít možnost ochutnat druh Keta, který patří mezi tzv. pacifické druhy lososů. Losos Keta a ostatní druhy pacifických lososů se loví v ústí řek, kde se shromaždují těsně předtím, než se vydají do vrchních částí řek za rozmnožováním. Je loven v oblasti jihovýchodní Aljašky, přesně v oblasti Prince William Sound. Sezóna jejich lovu je většinou od konce června do konce září.

Divokého lososa máme po omezenou dobu, tak neváhejte. Doufáme, že si na něm skvěle pochutnáte.

Divoký losos na Rohlik.cz

 

Recepty pro připravu lososa

 

losos Keta2

 

 

 

Doporučené články