Margit Slimáková: Na zdravé jídlo nepotřebujete učebnice

„Jestli nám něco chybí, jsou to mikroživiny a vláknina. Ty najdete v zelenině, která by měla být ideálně lokální a bio,“ říká Margit Slimáková, propagátorka všeho zdraví prospěšného, a dodává, že na to, abyste se stravovali dobře vy i vaše děti, rozhodně nepotřebujete žádné příručky.

Ve vyspělých západních zemích se máme opravdu dobře. Nadbytek jídla na talířích se promítá do nadbytku kilogramů spousty lidí kolem nás. A bohužel to platí i u dětí. Nedostatek základních makroživin: cukrů, tuků nebo bílkovin je výjimečný. Jestli nám něco chybí, je to vláknina a mikroživiny jako minerální látky a vitamíny. To vše najdete nejvíce v zelenině, která by měla tvořit až polovinu vašeho talíře u dospělých. I u dětí by měla být zastoupena, i když v menším množství.

Pro zdravé stravování nepotřebujete učebnice výživy, poradce ani nejnovější studie. Úplně si vystačíte s jedinou radou: jezte skutečné potraviny. Základní kvalitní potraviny a jídla z nich uvařená. Přesně to dopřávejte i svým dětem. Pro mě je u potravin kvalita tou nejdůležitější hodnotou. Vždyť zdravá výživa je základem zdravého organismu!

Když se rozhodnete pro skutečné potraviny, nepotřebujete studovat rizika aditiv, protože v nich žádná nejsou  a nepřejídáme se jimi. Naopak levné a snadno dostupné vysoce průmyslově zpracované produkty vedou k nadměrné konzumaci přesahující potřeby organismu a následně ke zdravotním potížím.

Je obtížné jíst dlouhodobě zdravě, aniž byste vkročili do kuchyně. A je snad úplně nemožné naučit děti vařit a jíst zdravě bez toho, že bychom vařili my sami. Jídlo je požitek a vlastní jídlo chutná lépe. Jsem zastánce domácího vaření, a pokud je to jen trochu možné, tak i pěstování. I kdyby to měla být jen pažitka v květináči na parapetu. Buďte v jídle svým dětem tím nejlepším příkladem, stanovte jasné, ale přitom reálné hranice. Někdy stačí sledovat vlastní reakce a reakce vašeho dítěte na jednotlivé potraviny a způsoby výživy. Jak se tváříte na rajče vy?

Výběr potravin je sice právem každého jednotlivce a v případě dětí rozhodnutím jejich rodičů, ale nesouhlasím se situací, že stát podporuje či přímo vytváří prostředí vedoucí ke konzumaci nezdravé stravy. Já raději podporuji vše, co je zdraví prospěšné. A to je ta nejkvalitnější strava, kterou by měly děti rozhodně mít.

Dětské orgány jsou totiž mnohem citlivější ke zbytkům agrochemikálií a některým aditivům v potravinách. Zeleninu v rámci možností nakupujte lokální a v bio kvalitě (stejně jako další potraviny) nebo vybírejte přímo na farmách. Bioovoce a biozelenina obsahují méně pesticidů, z nichž některé patří i mezi endokrinní disruptory, jež narušují fyziologické funkce tělu vlastních hormonů. Výsledky další studie odhalily u dětí konzumujících biopotraviny šestkrát méně vysoce toxických organofosfátů. Právě stravou můžete podobné statistiky a výzkumy zvrátit.

Pokud stále nevěříte celkové prospěšnosti biopotravin a ekologického zemědělství, doporučuji vám strávit rodinnou dovolenou na biofarmě. Uvidíte, jak biozemědělec hospodaří, popovídáte si s ním o jeho práci, přesvědčíte se, jak se žije jeho zvířatům a jestli v noci tajně rozhazuje chemikálie, jak někteří kritici tvrdí. Sami jsme s dětmi několik let jezdili na dovolené téměř výhradně na biofarmy po celém světě a vždy jsme byli nadšení nejen z lidí, které jsme na nich potkali, ale i ze skvělého prostředí a jídla.“

Sepsala Margit Slimáková

Nechce se vám jezdit na farmu? Čerstvou zeleninu a ovoce přímo od zemědělce na váš stůl už 6 hodin od sklizně seženete na Rohlíku. Například čerstvé české jahody, bílý chřest nebo ředkvičky ♥ Vyzkoušejte Čerstvě sklizeno ?

Kdo je Margit Slimáková?

Nezdolná nadšenkyně, vášnivá gurmánka, propagátorka všeho zdraví prospěšného, lenivá sportovkyně a nedokonalá ekoložka. Pragmatik a racionální optimista. A hlavně úplně normální ženská a matka. Vydala „Velmi osobní knihu o zdraví“ s podtitulem Jak zvládat jídlo, kariéru, rodinu, péči o sebe, kritiku, věk a chuť na čokoládu.

Doporučené články