Mrskačka a jiné tradice: inspirace z jiných končin.

Obcházet na Velikonoční pondělí s pomlázkou vesnici a koledovat vajíčka, to je zvyk, na který si v souvislosti se svátky jara vzpomene každý. Ale co přidat nové tradice? Inspirujte se v jiných koutech Česka i ve světě.

Holčičí koleda s jehličím

Emancipované Náchodsko, Novoměstsko a Podorlicko se nese ve znamení holčičí koledy, takzvaného litování. Připadá na Květnou neděli (týden před Velikonocemi), ale najdete i informace rozdílné: některé zdroje hovoří o 14 dnech přes svátky a ty další zmiňují, že se chodí po oba dva týdny. Vyberte si sami…

V čem se ale shodnou je to, kdo na tuhle koledu chodí: výhradně holky. Místo pomlázky si nosí líto, což je pentlemi ověšená větvička jehličnanu, která sice nemá na klučičím zadku tak pěkný švih jak pomlázka, ale taky dovede potrápit. Vyplácení by ovšem mělo být jen symbolické. Někdy dívky vážou pentle i na jalovec.

Při koledě se říká básnička: „Líto, líto nesu, až se celá třesu. Ráno jsem nic nesnídala, protože jsem pospíchala, abych něco dostala.“

Pokud chcete překvapit s pomlázkou jinou básničkou, než jakou recitují všichni, vyměňte jen slova „Líto, líto“ za „Já pomlázku (nesu)“.

Vajíčka schová zajíček

Neotevíráte koledníkům, nečekáte návštěvy, nikam se nechystáte? Místo „obyčejného“ předání balíčků plného dobrot dětem se inspirujte v Německu, kde takzvaný Osterhase – velikonoční zajíček – schovává dobroty po zahradě a děti je hledají. Jen je raději připravte až ráno, aby je přes noc neochutnal někdo jiný. Oblíbené je i přehazování domu (hlavně tedy toho rodinného, u paneláku by to ostatně moc nevyšlo), třeba míčkem nebo vajíčkem. Za nás doporučujeme třeba pěnové tenisáky nebo vlašské ořechy. Pozor na okna! Děti nechte chytat na druhé straně nebo je nechte přehazovat jejich zahradní domeček na hraní.

Palačinky děti milují

O masopustním úterý, tedy pár dní před svátky, se v Londýně dodržuje Pancake day – Palačinkový den. Palačinky můžou být prvním jídlem, které naučíte své děti připravovat – stačí vám hladká mouka, mléko, vajíčko a špetka soli a dobroty, kterými je potom ozdobíte nebo naplníte. Zvládnou je zamíchat i naplnit. Zatímco v Británii milují javorový sirup, vy můžete kromě obligátní marmelády zkusit tvaroh vyšlehaný s cukrem a rozinkami nebo zdravější variantu lískooříškového krému: vyšlehejte tyčovým mixérem zralá avokáda s medem a kakaem do hladkého krému. To si zamiluje celá rodina!

Řehtání je zvyk, jemuž díky vysoké hlučnosti děti obzvlášť nepohrdnou. Zatímco dřív chodili po vsi hoši od čtvrtka do soboty, protože nahrazovali zvony, které „odletěly do Říma“, vy to můžete s dětmi zkusit třeba právě jen ve čtvrtek nebo zase v pátek, kdy se k obchůzce váže i nadílka. Děti si můžou vykoledovat tradiční křížaly nebo jiné sušené ovoce.

Zelené jídlo, žlutá vejce, barevné pentle

Místo kupovaných barev na vajíčka je nechte ozdobit kreativně díky přírodě. Hnědou barvou vykouzlí cibulové slupky, červenou zase červené zelí nebo červená řepa, kurkuma dodá vejcím žlutou barvu.

Ať už vaše děti milují zeleninu nebo naopak hledáte každý způsob, jak do nich dostat aspoň trochu hrášku, na Zelený čtvrtek máte pádný důvod, jak do nich dostat porci špenátu. Vysvětlete jim, že právě v tento den se servíruje zelené jídlo (jinak nebude koleda…). Špenátovou polévkou pojmenujte třeba Shrekova bažina, hrášek jsou odteď žabí oči a proužky zelené papriky kousky sukýnky lesní víly.

Tatar, šmikrut, žila, tak se taky říká pomlázce. Zvládnou ji upléct zhruba osmiletí školáci, těm menším zadejte úkol, ať ji ozdobí pentlemi. Můžete jim dát taky fixky (obyčejné nebo ty na textil) a nechte je pokreslit obyčejné bílé mašle. Až k vám v pondělí přijdou koledníci, nechte děti přivázat jim tu jejich pentli na pomlázku. Je to jedna z typických českých velikonočních tradic, obdarovávat koledníky mašlí. Takové tradice je budou bavit stejně jako koleda!

Dalších 5 věcí, které vás bude bavit s dětmi

Modré pondělí – zatímco dřív se zdobily modrým nebo fialovým suknem hlavně kostely, vy si můžete obléknout jen barevné sukně

Toužíte otěhotnět? Nechte se po vzoru Maďarska na velikonoční pondělí polít vodou (třeba od dětí nebo od muže), to má zaručovat plodnost. Vajíčka navíc obarvěte na červeno, to je symbol dělohy.

Propusťte dětskou kreativitu a nechte je vámi připravené jídlo na Škaredou středu poničit. Právě v tento den by mělo být ošklivé. Třeba můžou roztrhnout chleba nebo bramboráky a lívance.

Máte dost vajíček? Přiťukněte si jimi, jako to dělají v Chorvatsku. Komu vydrží skořápka celá, vyhrává. Obzvlášť děti bude tahle tradice bavit, ale počítejte s tím, že jim možná dvě vajíčka stačit nebudou.

V Norsku se řeší detektivky! Proč nepředstavit tenhle netradiční zvyk i českým dětem… Vraždy sice patří do hledáčku až těch nejstarších, ale ty menší může bavit detektivní pátrání o ztraceném zajíčkovi, kterého kdesi ukryjete. Dejte dětem indicie nebo je nechte hledat ve stylu „Přihořívá, hoří“.  

Doporučené články