Naučte se pěstovat čerstvé bylinky i v zimě

Když kolem nás všechno roste, kvete a zraje, nemáme jediný problém zajistit si dostatek vitaminů, minerálů a stopových prvků pro naše tělo. Samozřejmě máme dnes supermarkety, které nám umožní vymačkat si v zimě do čaje citrón, sníst pomelo nebo ozdobit dort jahodami.

 

Je to ale správně? Přeci jen bychom měli respektovat roční období a více vnímat, co nám zrovna příroda chce dát a co ne. Ono to bude mít nějaký důvod… Nutně to ale nemusí znamenat, že budeme celou zimu o kysaném zelí ze sudu, abychom si zajistili kvalitní přísun vitminu C a podpořili zdravou střevní flóru. Nechme přírodě trochu prostoru na parapetu a jen zírejme, co dokáže.

rohlik-zelene-bylinky

 

Pěstování bylinek

 

Nic nedokáže pozvednout chuť jídla tak, jako čerstvé bylinky. Stačí si vybavit, jak vaří šéfkuchaři. Pravděpodobně u nich neuvidíte, že by salát Caprese, tedy tradiční plátky rajčat a mozarelly, posypali sušenou bazalkou z pytlíku. Nebo by se spokojili s mletým koriandrem, když do receptu patří ten zelený. Čerstvé je prostě čerstvé, což má nejen chuťové, ale i zdravotní benefity. Zelené bylinky jsou zdrojem širokého spektra mikroživin a pomáhají naše tělo udržet v zásaditém prostředí. Ideální by tedy bylo zařadit na talíř tuto “zeleň” každý den. Posypat si chleba řeřichou, dát na těstoviny s rajčatovou omáčkou čerstvou bazalku, do budapešťské pomazánky nasekat pažitku, posypat domácí hovězí vývar petrželkou, ozdobit rizoto vojtěškou alfa alfa, upéct brambory se snítkou rozmarýnu. To je představa! Nejlépe se na parapetu bude dařit šalvěji, tymiánu,  majoránce,  rozmarýnu,  koriandru,  petrželi.

rohlik-rericha-na chlebu

Vypěstujte si řeřichu

 

Přemýšlíte pořád, co na chleba? Sýry, salámy, pořád to samé dokola. Zkuste úplně obyčejnou věc, a to namazat chleba máslem a posypat doma vypěstovanou řeřichou. Komu by chyběly bílkoviny, může přidat sýr cottage nebo řeřichu podložit plátky vařených vajec. Řericha je bohatým zdrojem vitaminu C a při pravidelné konzumaci posiluje imunitu. Její zvláštností je, že podporuje produkci trávicích šťáv, takže pomáhá tělu zpracovávat stravu. Zde je návod, jak ji mít k dispozici už za pár dní.

 

Budete potřebovat vatu, plastovou vaničku, mělkou misku nebo tácek, semínka řeřichy igelitový pytlík a vodu.  Je to tak jednoduché, že můžete zapojit i děti. Do nádobky rozprostřete vatu a nalejete na ni čistou vodu tak, aby vata byla dostatečně vlhká, ale ve vodě neplavala. Pak na vatu nasypte semínka řeřichy. Nádobu dejte do temna na cca 2 dny, již druhý den uvidíte, jak semínka začínají klíčit. Řeřicha pro naklíčení potřebuje teplo a vlhko, můžete tedy nádobku překrýt igelitovým pytlíkem. Dbejte na to, aby vata byla stále vlhká. Následně řeřichu umístěte nejlépe na okno na světlé místo, kde během pár dní krásně povyroste a zezelená. Sklízejte ji nůžkami.

rohlik-pestovani-ze-seminek

Praktické bylinkové tipy pro zdraví

 

Pokud vás v chladných podzimních dnech trápí kašel, pomůže vám oregano. Polévkovou lžíci  jemně nasekané natě přimíchejte do malé skleničky medu a užívejte 2x denně po lžičkách.

 

Silné  antibakteriální účinky má tymián, který patří mezi nejspolehlivější prostředky při nachlazeních. Lze pít čaj ze sušeného tymiánu nebo si připravit sirup. 4 lžičky sušeného tymiánu zalijte půl litrem vody a nechte 10 minut louhovat. Přidejte 300 g medu a podávejte po lžících 3x denně. Tymián by se neměl užívat dlouhodobě, je také dobré vědět, že není vhodný pro těhotné ženy.

rohlik-petrzelka-2

Největší chyby v pěstování bylinek

 

Co aplikujete venku, nefunguje doma. Doma je třeba bylinkám poskytnout větší péči, dokonce větší než pokojovým rostlinám. Musíte je zalévat často, ale málo, aby nezačaly hnít. To platí především pro bazalku, pažitku, petrželku a mátu.

 

Bylinky potřebují dostatek světla a přes to nejede vlak. Ideální je proto právě okenní parapet, který je směrovaný ideálně na jih či západ. Pokud tedy chcete bohatý zelený květináč, nesmíte rostlinky „mučit“ tmou.

 

Důležitá je teplota. Ideální pro pěstování bylinek se pohybuje mezi 15 a 20 stupni. Dokážou se ale vypořádat i s vyššími teplotami, jen musíte hlídat vlhkost substrátu. Pokud ale budete bylinky často vystavovat návalům horka z vaření, pečení či žehlení, brzy vám dají najevo, že tohle fakt NE.

 

Bylinky, které si zakoupíte v květinářství vždy přesaďte, jelikož se prodávají v plastových Květináčích a pro bylinky jsou vhodnější květináče hliněné. Vždy přidejte kvalitní zeminu s dostatkem živin. Květinu pak následně zalijte. Dále bylinku zalévejte dle potřeby.

rohlik-petrzelka

Klíčení luštěnin jako trik pro lepší stravitelnost

 

Na parapetu můžete kromě pěstování bylinek a klíčení semínek také nechat klíčit luštěniny. Je fakt, že pěstovat správně bylinky se nemusí podařit každému. Být ale úspěšným „králem klíčků“ zvládnete, i když nechcete. Opravdu je to tak. Vezměte oblíbenou luštěninu, doporučujeme třeba cizrnu nebo klasickou velkozrnnou čočku. Nechte přes noc máčet ve vodě. Druhý den vodu slijte a přesypte do mělčí dózy nebo na talíř. Pak už jen občas propláchněte vodou a udržujte vlhké. Ne ve vodě, jen vlhké, zkrátka aby luštěnina neoschla. I kdybyste se stokrát modlili, že klíčky nechcete, stejně tam třetí den budou. Naklíčenou luštěninu pak můžete přidávat k jakémukoliv jídlu, do salátu, ale také tepelně upravovat běžným způsobem. Vařit z naklíčených luštěnin se vyplatí lidem, kteří mají problém s trávením oligosacharidů a mají trávicí potíže.

rohlik-naklicena-cizrna

Klíčení semínek

 

Vstávej semínko holala, bude z tebe fiala. To je tajné zaříkadlo, díky kterému doma můžete mít bohatý zdroj výživných látek. Semínka k naklíčení jsou v poslední době velmi oblíbená a my se ani nedivíme.  Právě jejich klíčky obsahují směs výživných látek, jejichž množství jen v semínku nebo už v dospělé rostlině nenajdete. Křupavé klíčky řeřichy, vojtěšky, brokolice, hořčice a jiných semen jsou nejen velmi chutné, ale pomáhají zvyšovat imunitu a předcházet různým nemocem. Můžete je použít do salátů, do smoothie drinků či na chleba s tvarohem.

 

Abyste tělu dodali elixír živin a bylo i v zimě plné té správné energie, zvládnete i bez exotického ovoce. Za pár korun a velmi snadno si vypěstujete klíčky, nebo necháte zazelenat řeřichu. A kdyby se vám to přesto zdálo složité nebo jste byli hodně netrpěliví, nebo vás to nebavilo, o vše se postará Rohlík.  V cuku letu můžete mít u dveří čerstvé klíčky z červené řepy, manga nebo vojtěšky. Je fajn žít v moderní době.

rohlik-seminka-ke-kliceni

Doporučené články