Nejlepší dětská párty: všechno, co musíte vědět

„Maminko, tatínku, to byla nejlepší oslava.“ Přesně tahle slova můžete slyšet, když vystrojíte oslavu podle našich nápadů.

Téma

Děti milují tématické oslavy – a tak jim zkuste vymyslet téma, které se bude vázat přímo k nim. Můžete samozřejmě vzít motiv oblíbeného animovaného filmu, ale co na co jít jinak a vystrojit oslavu ve stylu lovci pokladů, pan zmrzlinář, black and white, plyšáci, cukrárna, žlutá, růžové víly, lesní dobrodružství… Nebo třeba dovolená – každé dítě má doma mušličky, potápěčské brýle, stan, plyšového krokodýla, to všechno se dá krásně použít. Vyzvěte děti, ať si vezmou svoje dekorace s sebou a pak si místnost vyzdobí podle svých pravidel.

Na takové oslavy se vám budou dobře hledat aktivity a nápady na pinterestu (nebo jen když zadáte do googlu vyhledat obrázky). Navíc určitě bude možné využít řadu věcí, které máte doma. Prohrabte plyšáky a hračky, využijte staré zavařovací sklenice, které naplníte nejrůznějšími detaily k tématu. Není nutné kupovat jen jednorázově použitelné dekorace.

Co se týče barev, tak korálová a lila jsou barvami č.1. 

Absolutním hitem jsou oslavy ve španělském a mexickém stylu – nutně potřebujete piňatu! Bodují také oslavy ve stylu džungle – velké listy, houpající se opice, banány, dortíčky ve tvaru plameňáků…

Připravit můžete i piknik.

 

Sladké na stůl

Zapomeňte na to, že k oslavě patří hodně šlehačkových dortů a co nejvíc barevných sladkostí. Jasně, děti sladkou chuť milují, ale není podmínkou, že se musí přejídat nezdravými věcmi. Naopak je mohou ostatní strhnout k tomu, aby se vrhly na ovocné špízy, zakously se do jablka nebo si daly ovesné koláčky.

Moderní způsob servírování velí podávat jídlo ve formě sweet barů – to jsou ty hezky naaranžované stoly plné občerstvení, jak je znáte ze sociálních sítí. Jejich kouzlo spočívá v několika různých typech servírovacích nádob, misek a etažérů, stejně jako v tom, že se některé jednohubky nebo muffiny servírují vystavené single (třeba pod skleněným poklopem) a jen málokdy se přeplňuje mísa stejným typem dobrot. Celý stůl je doplněný o dekorace jako jsou balonky, pompony, girlandy…

Možná si děti sice řeknou, že je to krásné, a vy budete mít pěknou fotku na Instagram, ale stejně dobře funguje, když každému dítěti na talířek naaranžujete jeho vlastní porci, aby se nemuselo prohrabovat dekoracemi, když si chce vzít muffin.

Do velké mísy dejte křupky, ty dodají jídlu na objemu a děti je milují.

 

Lahvičky i zmrzliny

Obzvlášť pokud pořádáte oslavu venku a teploty stoupají a stoupají, myslete na pitný režim. Abyste nemuseli stále řešit, čím je která sklenička, je ideální je označit. Osvědčenou metodou jsou lahvičky, na které nalepíte nálepky se jmény, můžete použít třeba přebývající vánoční samolepící jmenovky. Ze skleniček se špatně strhávají. Navíc z uzavíratelné lahvičky nehrozí, že budete muset lovit vosy, ani že ji děti rozbijí při dovádění.

Do pitného režimu se počítá i zmrzlina – ale ne ledajaká. Pokud nechcete zkoušet domácí nanuky, byť děti jejich přípravu milují, zkuste koupit ty na ovocné bázi, plné ovocného pyré.

 

Vymyslete hry

Aby si i dospěláci mohli během oslavy popovídat, je potřeba děti zabavit. Vzhledem k tématu oslavy připravte hry – nakupte drobnosti (malé gumy na gumování, žvýkačky, pera se třpytkami…), které můžete poschovávat po bytě nebo zahradě a dávat dítěti úkoly. Doskákej jako žába k jedli a pak se pod ní podívej. Většinou to chce jednoho dobrovolníka, který si zahraje na animátora, nebo vybídněte každého z rodičů, aby pro dítě vymyslel jeden úkol, který ho navede k odměně (ale jde to samozřejmě i bez odměny).

 

Další nápady na úkoly:

          Vybarvit tématickou omalovánku

          Rozstříhat jí a pak složit jako puzzle

          Skládání a vystřihování z barevného papíru

          Lovit z krabice se zavázanýma očima určené předměty

          Poznávat chutě (opět jsou dobré zavřené oči)

          Najít v časopise konkrétní obrázek (opět ideálně provázaný s tématem)

          Tanec – a když se zastaví hudba, ať ztuhnou i malí tanečníci

          Složit písničku s určitými slovy (nebo tlesknout, když zazpíváte dohodnuté slovo vy)

Později nechte děti, aby si samy navzájem vymýšlely úkoly (zvládnou to zhruba od čtyř let).

 

Zjednodušte občerstvení

Mraky drobných a krásně nazdobených jednohubek? Možná pro dospělé, ale raději si usnadněte práci a napečte z listového těsta malé pizzy nebo připravte obložené mísy. A věřte, že dětem rozhodně nebude vadit, když jim dáte ovocné kapsičky. Děti sice milují dorty, ale další zjednodušení představují muffiny nebo cupcakes – každé dítě dostane svůj dortíček a vám odpadne starost s krájením rozdělováním na talířky apod. Můžete děti nechat muffiny kreativně nazdobit, čímž máte další část programu vyřešenou.

 

Jak zajistit, aby vše proběhlo bez úrazů? Sepsali jsme pro vás 7 pravidel pro bezpečnou dětskou oslavu.

Doporučené články