Odpovědi od MUDr. Michaly Knězkové z live streamu 23.5.

Asi na každého z nás čeká léto plné výletů, grilovaček a času venku. Co mít ale neustále na paměti, to je fakt, že klíšťatům už teploty přejí a je třeba se před nimi chránit.

1. Co můžeme udělat, abychom klíšťat nelákali?

  1. Do lesa a na travnaté plochy se vybavte vhodným oblečením. Určitě nevolte bílou obuv ani bílé ponožky. Ta klíšťata vábí a zvyšujete si šanci, že nějaké ulovíte.
  2. Proti hmyzu včetně klíšťat, se můžeme chránit i použitím repelentů. Ty doporučuji vybírat buď čistě přírodní nebo takové, které se aplikují na oblečení.
  3. V neposlední řadě je tu ke zvážení i ochrana prostřednictvím očkování, které chrání proti klíšťové encephalitidě.

2. Co když už se klíště přisálo?

  1. Jakmile zjistíme, že je klíště přisáté, je nutné jej odstranit, a to co nejdříve.
  2. K odstranění můžete použít pinzetu nebo jako já, vatové tampónky do uší. Stačí vatovou část navlhčit a klíště vykývat.
  3. Po odstranění klíštěte zakápněte ránu dezinfekcí a následujících 14 dní hlídejte.

3. Dobrý den, jaký je rozdíl mezi boreliózou a encefalitidou, které klíště způsobuje?

Lymeská borelióza je bakteriální onemocnění, které klíště může na člověka přenést. Pokud jej zvládneme diagnostikovat, dá se poměrně dobře přeléčit pomocí antibiotik. Onemocnění začíná zhruba po týdnu až dvou od nákazy. Může zprvu připomínat chřipku. Typická jei kožní forma v podobě zarudnutí v místě přisátí, které má centrální výbled (vypadá jako terč). Onemocnění může přejít i do druhé formy, tzv. chronické, kdy se manifestuje kloubními a neurologickými symptomy. Proti této nemoci nemáme očkovací látku.

Klíšťová encepfalitida je virové onemocnění, které i když diagnostikujeme, můžeme léčit jen symptomy, které nemoc působí. V současné době nemáme specifické antivirotikum, které by nemoc snadno řešilo. Onemocnění má dvoufázový průběh. V první fázi (po inkubační době 3 – 30 dní) jde o příznaky virózy jako malátnost, únava, bolest svalů, hlavy a kloubů. U některých pacientů touto fází infekce končí. Pokud nemoc postoupí do druhé fáze, přichází ukrutná bolest hlavy, zvracení, světloplachost, tuhnutí šíje, poruchy spánku až vážné neurologické symptomy jako obrny nervů, křeče a poruchy vidění. Akutní fáze trvá přibližně 2-3 týdny a i po léčbě často přetrvávají obtíže jako poruchy spánku, soustředění, bolest hlavy aj. Průběh této infekce probíhá u dětí lépe než u dospělých. Proti KE se můžeme chránit vakcinací.

4. Co když místo kousnutí ihned zarudne, je třeba vyhledat lékaře?

Zarudnutí v místě, kde bylo klíště přisáté, je normální jev. I přenos borelií a následný vznik infekce vyžaduje inkubační dobu, takže návštěvu lékaře má smysl plánovat tehdy, bude-li se na kůži něco dít. Pokud bude patrné zvětšování červené skvrny s centrálním výbledem. Místo pak vypadá jako terč, který má červený lem. To již může být první známkou infekce. Pokud ale v následujících 14 dnech po vyndání klíštěte je na dítěti cokoli neobvyklého, neváhejte vyhledat lékaře. Může jít i o encephalitidu, která se nemanifestuje těmito kožními změnami.

5. Co zakápnout klíště olejem máty peprné? Mělo by se pustit samo a nemělo by se vyzvrátit do rány.

Klíšťata se nedoporučuje dusit žádným olejem. Pokud byste tedy měla mátu v jiné formě, neměl by být problém toto zkusit. Určitě ale nedoporučuji využívat formu olejovou. Nejrychlejší a nejjednodušší je klíště co nejrychleji vyndat, bez použití tinktur a olejů,

6. Mám roční dítě a zajímal by mě dobrý repelent i pro tak malé dítě.

Za vůbec nejvhodnější repelenty považuji ty, které jsou čistě přírodní. Setkáváme se s přípravky z kvasnic, rozmarýnu, citrónové kůry, levandule aj. Na trhu je pak mnoho výrobků dalších. Jen je potřeba si uvědomit, že kůže je naším největším orgánem. Vše, co na ni namažeme nebo nastříkáme, se do ní vstřebává a denní zátěž repelentem pak není zanedbatelná. V lékárně běžně seženete i repelenty přírodní.

7. Když se rozhodneme očkovat, kdy je vhodná doba? Očkujete své děti?

Očkování proti klíšťové encephalitidě je dostupné dospělým a dětem od 1 roku věku života. Já se pro toto očkování rozhodla, i když s rozvahou a ne od časného batolecího věku. Dle epidemiologických dat je patrné, že děti od narození do cca 4-5 let nemocní těmito infekcemi mnohem méně než děti starší a když, je průběh nemoci často mírný. Od 5-6 let už pak v grafu vystřelí výskyt nemocnosti a děti prodělávají ty klasické nehezké průběhy zmiňovaných infektů. Já tedy děti očkovat budu, protože jsme venku neustále a klíšťat mají každoročně nad 10 kusů každá. Očkování však nechávám na 5.rok života. Pokud se rozhodnete očkovat, je vhodné jej naplánovat do doby, kdy se klíšťata nevyskytují, tedy časné jaro nebo pozdní podzim a zima.

Doporučené články