Před pár týdny jsme zařadili do prodeje zeleninu, která neodpovídá přísným estetickým normám klasických řetězců. Chtěli jsme zjistit, jestli o ni budete mít zájem.
Vaše reakce na „ošklivé“ okurky a papriky byly 100% pozitivní. Někteří z vás dokonce nechtěli věřit, že by tyto kousky v běžném supermarketu z estetických důvodů neuspěly. Třetinu všech okurek a paprik, které jste za tu dobu na Rohlíku nakoupili, tvořily právě ty nestandardní.
Okurky a papriky jsou už zcela vyprodané, ale místo nich se nám podařilo sehnat „nestandardní“ české brambory, karotku, cibuli, česnek a hrušky! Takhle vypadají v realitě:
Paradoxní je, že se tahle „nechtěná“ zelenina na trhu špatně shání. Důvod je prostý. Zemědělci ji totiž nesklízejí, protože o ni dosud nebyl ze strany obchodů zájem. Přečtěte si náš rozhovor se Zachraň jídlo k této problematice.
Máme proto velkou radost, že díky vám najde i méně krásná zelenina svoje uplatnění na talíři a neskončí zaoraná zpátky v poli. Takže: nakupujte dál nestandardní zeleninu. Společně tak můžeme dát signál zemědělcům, že je o tyto plodiny zájem a zabránit tak plýtvání potravinami! Děkujeme :)
P. S. Kromě toho, že nestandardní zelenina svojí kvalitou a chutí nijak nezaostává za tou krásnější, dost možná vaše rozhodování ovlivnila i nižší cena. A právě cena vyvolala zajímavou otázku, kolik by nestandardní zelenina měla vlastně stát. Když totiž byla o 30-50 % levnější, byl menší zájem o tu standardní. Což by v důsledku znamenalo, že by se musela vyhodit ta… Kolik by podle vás měl být ideální cenový rozdíl?
Je to prostě složitá problematika a jsme rádi, že Zachraň jídlo chystá další aktivity, aby se zbytečně neplýtvalo.
Kam dál: „Ošklivá“ česká zelenina na Rohlíku