Osvědčené tipy na zdravé pomazánky pro děti

FullSizeRender_2

Když už malí prckové sahají po chlebu a rohlíku, nastává otázka, co jim na pečivo namazat.

Kamila z blogu Vařila myšička se s námi podělí o své osvědčené tipy na zdravé verze pomazánek pro děti. Protože každá máma přece ví, že tohle je vděčné téma.

Co na chleba?

Toť zásadní otázka a teď jak ji vyřešit. Zvlášť, když chceme, aby to “něco” bylo zdravé. Máme tu takové ty klasiky jako šunku, plátek sýra, žervé, pomazánkové máslo a tím mnoho lidí končí.

Buď chybí nápady nebo u zbytku rodiny naráží na nezájem zkusit nové chutě, barvy a konzistence. Není to leckdy jednoduché, přesto stojí zato se zamyslet, jak ten talíř vylepšit, především z pohledu správné výživy. Řešením je začít dělat domácí pomazánky, které mají řadu výhod. V první řadě to je kontrola nad složením. 4 ingredience vám bohatě stačí k dokonalému výsledku a jediným aditivem může být vaše fantazie.

V druhé řadě je to cena. Komerční pomazánky nejsou levnou záležitostí a pokud potřebujete nakrmit celou rodinu, jsou ty domácí jasnou volbou. Můžete je i různě nastavovat obilninami, jak to dělaly naše babičky. Třetí výhodou je pak chuť. Domácí je prostě domácí, co více dodávat. Navíc můžete ovlivňovat množství soli, což je u malých dětí důležitá věc.

Základ pomazánky může tvořit čerstvý sýr, tvaroh, ricotta, sýr cottage, pro starší děti občas tofu. Zkuste čerstvou i tepelně zpracovanou zeleninu, kterou můžete zkombinovat třeba s vejci.

Jemná chuť vyhrává

Většině malých dětí nesedí výrazné chutě pomazánek, proto na to jděte jemně, takzvaně “od lesa”. Obzvlášť, když chcete zavést něco nového. Jako základ pomazánky použijte třeba čerstvý smetanový sýr a postupně přidávejte různé ingredience. Lžíci rozmixované cizrny nebo červené čočky, rozmačkaného tuňáka nebo napařenou brokolici, případně na jemno nasekané čerstvé bylinky či uvařený žloutek.

FullSizeRender_1 (1)

Pomazánky se zeleninou

Jsou skvělou možností, jak do dětí dostat zeleninu. Čerstvou i tepelně upravenou. Můžete ji do jakékoliv pomazánky najemno nastrouhat a nikoho možná ani nenapadne, že jí mrkev nebo celer. Počítejte jen s tím, že čerstvá zelenina do pomazánky časem pustí nějakou vodu. Zeleninu tedy předem krátce napařte, pokud chcete pomázánku uchovat do druhého dne. Napařená mrkev je navíc pro děti lépe stravitelná a z nutričního pohledu využitelná.

FullSizeRender (2)

Když chleba není třeba
Pomazánka je sice od slova mazat, vůbec ji ale nikam a na nic mazat nemusíte. Dejte dítěti pomazánku do malé mističky a nechte ho, aby si v ní máčelo domácí tyčinky nebo křupky. Můžete také použít průhledné malé pohárky, dát do nich domácí šunkovou pěnu a doprostřed zapíchnout tyčinky z mrkve a okurky. Vypadá to nádherně!
FullSizeRender (1)
Zásady pro přípravu luštěninových pomazánek
Luštěniny rozhodně patří do racionálního jídelníčku dětí. Zařazujte je často, ale v menších množstvích. Hluboký talíř chilli con carne jednou za měsíc není ta správná cesta. Luštěniny jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, ale i antinutriční látky, proto se jimi jídelníček dětí spíše jen zpestřuje a doplňuje.
Recept na cizrnovou pomazánku najdete tady.
Další tipy na pomazánky pro děti
– sardinková zjemněná kvalitní kečupem
– avokádová s kapkou citronu
– brokolicová s nastrouhaným sýrem
– drožďová s vejcem
– budapešťská z tvarohu a červené papriky
– bryndzová zjemněná jogurtem
– tvarohová s čerstvou pažitkou
– vajíčková s čerstvým sýrem žervé
– medové máslo
– falešná humrová z dušené ryby a kořenové zeleniny
FullSizeRender_3 (1)
Zapojte děti a hrajte si
Je pravda, že některé pomazánky nemusí svým vzhledem nadchnout. A jak je známo, jíme i očima. Vzbuďte zájem dětí tak, že namazaný chleba či toust vesele nazdobíte. Starším dětem můžete dát prkýnko, plastový nůž k tomu a nechat je krájet třeba papriku. Zdobit pak můžete nejen tvrdou zeleninou, ale kousky sýra, ovoce, zelenými listy,
špenátem, semínky …
Rada na závěr
My také nevíme naprosto o všem, co děti dělají. Mají svá tajemství. Mějte je tedy i vy. Pomazánka z červené čočky jako “mazadlo” do tortilly? Avokádová pomazánka místo másla na chleba schovaná pod plátkem šunky? Jo, to projde … :-)
Nakupujte dětské zboží s dopravou zdarma a využívejte i další výhody a vstupte do dětského klubu Rohlíček.
Rohlik_Rohlicek_1200x628

>>Vstoupit do Rohlíčku<<

 

Doporučené články