Jak jednoduše do dětí dostat podzimní vitaminové bomby – cibuli, zelí a celer.
Každé dítě je jiné. Zatímco u jednoho jste rádi, že „akceptuje“ mrkev, druhé vám bez problému schroupe proužky syrové cibule.
Pro potřeby tohoto článku si tedy představme průměrné dítě s průměrnou chutí k jídlu, které u tradičních jídel nedělá problémy, když se ale objeví něco „jiného“, ať už chutí nebo konzistencí, tak to zkoumá a možná se to neobjede bez řečí. Mezi zeleninu, která většinou nepatří mezi dětské favority patří třeba cibule, zelí a celer. Zdravá zelenina posilující, která rodičům pro svou příznivou cenu šetří peníze a dětem pomáhá posilovat imunitní systém. Jak tyto druhy prakticky využít tak, abychom je dětem mohli dávat pravidelně? Jednoduše. Buď najít takovou úpravu a kombinaci chutí, která „projde“, nebo ji schovat a pasovat ji na tzv. nepřiznanou zeleninu.
Cibule
Je považována za univerzální všelék, přírodní antibiotikum. Obsahuje sirné silice, které jí dodávají pronikavou vůni a chuť a chrání tělo před infekcemi. Nejsilnější účinky má samozřejmě v syrové podobě, málokteré dítě si však dobrovolně nasype na chleba se sardinkovou pomazánkou kostičky syrové cibule. Co tedy zbývá? Cibuli běžně používat jako základ pro vaření polévek a omáček? Ano, ale je tu ještě jedna možnost, a to cibulový sirup. Dovolte přes noc cibuli, aby do medu vypustila svoji léčivou šťávu, kterou můžete dětem podávat v období zvýšeného výskytu respiračních onemocnění po lžičkách jako přírodní prevenci. Stačí cibuli nakrájet na kostičky, zakápnout medem, promíchat a za pár hodin je elixír připraven. Ve středověku se cibule používala jako ochranný prostředek proti moru, to by v tom byl čert, aby si pak neporadila s rýmou. Cibuli není třeba jen schovávat do základů jídel, zkuste ji dát na první místo a možná budete překvapeni, jak bude dětem chutnat. Důležité je však vybrat jemnější druhy cibule, které jsou sladší a nepotřebujete při jejich krájení vojenskou plynovou masku. Kromě hodně štiplavé klasiky, žluté cibule, existuje i mnoho jiných druhů. Bohatě bude stačit, když se seznámíte s jemnou bílou cibulí nebo nasládlou červenou. Ty pak můžete využít na cibulačku nebo alsaský cibulový koláč, případně do jakýchkoliv jídel z obilnin, které získají atraktivní chuť. Zkuste třeba uvařenou pohanku smíchat se směsí orestované červené cibule a kukuřice. Dolaďte majoránkou, česnekem, mletým kmínem a zdravé jídlo máte za chvíli na stole.
Hlávkové zelí
Zelenina, která není využívána v kuchyni tak často, což je chyba. Přihodit do tašky s nákupem svazek mrkve zvládne každý, ne každý se ale chce tahat se těžkým tříkilovým balónem. Ještě štěstí, že si tu hlávku zelí můžete objednat online a nechat přivézt až domů :) Stojí to zato neboť hlávkové zelí je skvělým zdrojem vitaminu C a v tradičním léčitelství si vysloužilo velkou úctu.
Zde je několik tipů na jídla, která svou jemnou chutí dětem většinou sedí:
Listy hlávkového zelí nechte zavadnout v horké vodě a zabalte do nich směs mletého masa a rýže, naskládejte do malého pekáčku, přelijte ochucenou rajčatovou omáčkou a pečte v troubě asi 30 minut.
Dětem také chutnají flíčky se zelím. Snadné jídlo za pár korun. Zelí pokrájejte na drobné kousky a poduste do změknutí pod pokličkou. Ochuťte solí, kmínem, v případě potřeby podlijte trochou vody. Smíchejte s tradičními fleky, vyzkoušet můžete také chuťové zajímavé špaldové nebo žitné těstoviny.
A pokud takto podušené zelí u dětí neprojde, nechte si část stranou a zakomponujte ho do bramborových placiček. Uvařené brambory rozmačkejte, přidejte podušené na jemno pokrájené zelí, spojte vejcem a opečte na nepřilnavé pánvi vytřené trochou řepkového oleje z obou stran. K takovým placičkám děti milují jemné dipy ze zakysané smetany.
Dušené zelí je výborné i jako příloha k bramborovým nokům a přírodnímu krůtímu plátku. Vyzkoušejte fígl, kdy do zelí ke konci přidáte nastrouhané jablko, které ho zjemní a pro děti „zatraktivní“.
Celer
Asi neexistuje dítě, kterému by se při pohledu na bulvu celeru sbíhaly sliny. Svraštělá slupka, rozčepýřená nať, která zabere půlku tašky. Navíc má celer mnoho dětí spojeno s tím bílým, divně sladkým, spíše rozvařeným ve vývaru, co by nejradši dali na stranu. Ono ale velmi stojí zato hledat možnosti, protože dobře připravený celer chutná fantasticky a je výjimečně prospěšný zdraví. K dispozici je sice po celý rok, jeho chvíle ale přichází s podzimem, kdy z regálů mizí nabídka cenově dostupné čerstvé letní zeleniny. Když budete celer zpracovávat, rozhodně nevyhazujte zelenou nať. Můžete ji použít při přípravě zeleninových polévek, případně listy nasušit a mít k dispozici jako koření. Jaká celerová jídla by tedy děti mohla nadchnout?
Vyzkoušejte krémové zeleninové polévky. Povařte do změknutí celer, květák, rozmixujte do hladka a na závěr zjemněte žloutkem. Podávat můžete s malými sýrovými krutony. Tohle děti baví!
Další méně tradiční možností jsou celerové gnocchi. Kousky celeru upečte v troubě, brambory uvařte ve slupce. Obojí na jemno nastrouhejte, přidejte vejce a hladkou mouku tak, aby vzniklo měkké nelepivé těsto jako na klasické noky. Z těsta vyrobte válečky, z kterých odkrajujte špalíčky a ty jen zavařte ve vodě po dobu 3 minut. Podávejte třeba se špenátem nebo bryndzou, výborné jsou také s orestovaným pórkem a kvalitní šunkou.
A to, co rozhodně nezklame jsou hranolky. Naučte děti, že hranolky nemusí být jen z brambor, ale také z mrkve, cukety nebo právě celeru. Celer nakrájejte na špalíčky, povařte 2 minutky v osolené vodě, osušte a pokapané olejem pečte v troubě na 220 stupňů do zezlátnutí.
Vařit zdravě pro děti nemusí znamenat nakupovat drahé potraviny a vitaminy dohánět v podzimním obdobím exotickými plodinami. Ty největší dary máme kolem sebe a i když nevypadají na první pohled vůbec atraktivně, dokážete z nich snadno připravit nejen luxusní menu pro náročné, ale i rychlá obyčejná jídla, která potřebujete mít do 15 minut na stole.