Poznejte exotické ovoce

ovoce1

Exotické ovoce je plné barev a tvarů. Kromě známých odrůd jako jsou banány, kiwi nebo ananas, existují i další druhy, které možná ještě neznáte. Vyzkoušejte exotiku. Vypadá hezky na svátečním stole a chutná. Jestli netušíte, jak se které ovoce jí, mrkněte na náš výběr :)

ovoce5-1

1) Papaya připomíná tykev, má ale měkkou slupku i dužninu, uprostřed s černými zrníčky. Je medově sladká a často ji seženete i sušenou. Papayu rozřízněte, vydlabejte, a zbavte zrníček. Hodí se do salátů i smoothie.

2) Pitahaya nebo také dragon fruit je plod kaktusů. Má sytou růžovou slupku a uvnitř měkkou bílou nebo narůžovělou dužninu s malými černými semínky. Má nasládlou chuť připomínající melou. Pitahayu jezte lžičkou nebo dužninu vyloupněte, pokrájejte na kousky a přidejte do ovocného salátu nebo snídaňové kaše.

3) Kiwano se sice řadí mezi zeleninu, uvnitř je ale sladké. Chuť připomíná kiwi s okurkou. Hrbolatou slupku rozřízněte a lžičkou vydlabejte zrníčka se zelenou dužninou, která má konzistenci želé. Přidejte do bílého jogurtu nebo kaše.

ovoce4-1

4) Zlaté kiwi bude je sladší než to zelené. Bude proto chutnat těm, kterým vadí kyselá chuť u zeleného kiwi. Dužnina má zeleno-žlutou až žlutou barvu. Jezte ho jako klasické kiwi. Plátky hezky dozdobí i korpus dortu.

5) Passion fruit nebo tzv. Maracuja je kulatý plod s tvrdší slupkou. Uvnitř najdete měkká zrníčka se sladkou žlutou dužninou. Plody jednoduše rozkrojte a vydlabejte lžičkou. Výborné jsou do bílého jogurtu.

6) Granátové jablko obsahuje kolem 70 % vody a uvnitř má sytě rudá až růžová zrníčka. Jablka poválejte, rozřízněte a vyklepejte sladká zrníčka. Slupka i blanky mezi zrníčky mají hořkou chuť. Hodí se do smoothie, na zdobení dezertů i do salátu s masem či k sýrům.

7) Karambola má tvar hvězdice, proto se nejčastěji používá ke zdobení koktejlů nebo ovocných salátů. Pokud ji chcete sníst, okrájejte tvrdší slupku a zbavte ji semen. Chuťově připomíná sladší okurku a jablkem.

ovoce3-1

8) Rambutan jsou malé kulaté plody s měkkými ostny. Slupka je křehká a uvnitř objevíte bílý gelovitý plod připomínající nasládlé liči. Uprostřed je tvrdé semeno, které se nekonzumuje.

9) Mangostan je jeden z nejchutnějších druhů ovoce. Má kulatý tvar a tvrdou slupku, po nakrojení jej otevřete. Uvnitř se skrývá sladký bílý plod připomínající stroužky česneku. Dužnina je sladká, připomíná chuť broskví. Semena se dají jíst až po upražení.

10) Physalis (mochyně) má tvar lampionků. Uvnitř je žlutý až oranžový kulatý plod. V chuti připomíná sladší angrešt. Používá se na dozdobení dezertů, koktejlů a je možné ji přidat i do džemů a marmelád.

11) Kumquat je malé citrusové ovoce ve tvaru podlouhlých oválků. Má oranžovou barvu a vzhledem připomíná miniaturní pomeranče. Jí se společně i se slupkou. Nakrájejte ho na kolečka a přidejte do ovocného salátu. Nebo se z něj dá připravit i domácí džem.

 

 

 

 

Doporučené články