Pravidla pro první příkrmy. Proč neposlouchat rady babičky?

Babiččiny rady… Někdy po nich prahneme a jindy zase nevíme, zda je poslouchat. U prvních příkrmů jsou už trochu přežitkem, doba se posunula a pediatři doporučují něco trochu jiného, než říkala dávná moudrost.

Babička říkala: Začni mrkví

Mrkev sice bývá nejčastější první příkrm, ale vůbec to nemusí být striktně dané. Jako první lžičku můžete stejně tak podat dýni nebo brokolici. Mrkev má výhodu v lehké nasládlosti, pokud ji ovšem budete podávat jako první a po delší dobu, může pak dítě odmítat zeleninové chutě.

Babička říkala: Krm ho lžičkou co nejdřív

To, kdy podáte první zeleninový příkrm, závisí na tom, jestli je dítě kojené. Plně kojené dítě může dostávat příkrmy klidně až po šestém měsíci věku, pokud ho přikrmujete nebo výhradně krmíte umělým mlékem, doporučuje se začít s příkrmy od ukončeného čtvrtého měsíce. Dřívější tlak na brzké přikrmování souvisel i s tím, že se děťátko mohlo co nejdřív zapojit ke stravování celé rodiny. Výjimkou tak nebyl ani gulášek s knedlíkem v deseti měsících… Vy s tím radši počkejte a vytrvejte s vařením nebo kupováním speciální dětské výživy, ideálně v bio kvalitě. Začněte zeleninovými příkrmy, postupně zapojte ovocné jednodruhové, potom míchané (například jablko-hruška) a servírujte postupně také masozeleninové. Díky rozmanité nabídce tak může vaše děťátko jíst každý den něco jiného, zajímavého.

Babička říkala: Rozmačkej mu do toho sladké jablíčko, ať mu to víc chutná

Doslazovat dítěti jídlo (v horším případě cukrem, v tom lepší jablečným pyré) byl a je klasický nešvar. Batole si na sladkou stravu přivykne a pak mu často zelenina vůbec nejede, jídlo odmítá, a tak se znovu doslazuje, jen aby něco snědlo. Postupně pak rodiče musí dávky cukru zvyšovat, aby dítěti pořád chutnalo. Navíc dětská strava by měla být rozmanitá a měla by ho připravovat na všechny chutě, které jídlo přináší, třeba i kyselou. Vy se proto snažte dětem dávat jídlo v té co nejpřirozenější chuti a podobě, ve které je.

Babička říkala: Vepřové může hned

Zabijačka byla součástí venkovského koloritu a vepřového bylo dost. A tak bylo často i prvním masem, které děťátko ochutnalo. Výživoví odborníci doporučují ale začít přikrmovat (zhruba měsíc poté, co jste s příkrmy začali) bílým masem – ideálně kuřecím nebo krůtím. Vyberte si maso od farmáře nebo v bio kvalitě: do jedné porce ho dáte opravdu jen malý kousíček, a tak se na něm nevyplatí šetřit. Červené maso jako je třeba hovězí nebo právě vepřové doporučují odborníci až od 10. měsíce věku, s jemnou rybou začněte od ukončeného 7. měsíce.

Babička říkala: Do kaše mu namoč piškoty

Není důvod piškoty do kaše máčet, ani ji doslazovat. Pokud s nimi nezačnete hned, dítě si na méně výraznou chuť kaše zvykne a nebude doslazování vyžadovat. Zatímco když hned začnete s porcí cukru, batole si na ni přivykne. Navíc nabídka mléčných i nemléčných kaší je tak rozmanitá, takže pokud máte pocit, že mu ta nejzákladnější nechutná, můžete vyzkoušet jiné značky i jiné příchutě. Dřív se piškoty a sušenky rozmáčely ve večerním mléce nebo kaši nejen proto, aby dítěti chutnalo a dobře rostlo, ale i kvůli většímu pocitu sytosti. Hutná kaše zkrátka bříško nakrmila na delší čas než mléko.

 

Doporučené články