Přirozená cesta výživy dětí: od kojení ke zdravému talíři

Začíná to kojením, pokračuje prvními příkrmy. Ale ani svačinkami nebo obědy ve škole by váš zájem o přirozenou stravu u dětí neměl končit. Margit Slimáková ví, jak ale s těmi prvními krůčky „na talíři“ začít co nejpřirozeněji.

výživa dětí přirozená strava 1

 

Kojení

Kojení má pozitivní dopad na zdraví dítěte i matky, to se už dávno ví a bezpočet studií to potvrzuje. Děti, které jsou kojeny déle, jsou inteligentnější a jsou méně náchylné k cukrovce a obezitě a to i v dospělosti. Lepší start v přirozené stravě neexistuje!

Šest měsíců doporučuji plně kojit a potom v kojení pokračovat do dvou let i dál.

Od 7. měsíce je dobré začít kojení doplňovat příkrmy. Hlavně však bez stresu, bez nucení a bez zbytečných dramat ohledně toho, kolik dítě sní či nesmí.

 

Jaké zvolit první příkrmy

V našich podmínkách jsou doporučení pro první kojeneckou stravu poměrně jednotná a způsob, jak krmit děti, také. Ve světě však existují i další doporučení a jiné metody krmení. Proto jsem hodně tolerantní a myslím, že dobré prospívání dítěte jde zajistit různými cestami. 

U nás se stále nejběžněji doporučuje začít přikrmovat lokální biozeleninou nebo bioovocem. Podáváme vždy pouze jeden druh a každé tři až čtyři dny přidáváme další druhy, které je později možné kombinovat. Po zelenině se přidávají kaše, nejdříve z bezlepkových obilovin. Ale toto je více tradice než potřeba.

 přirozená cesta výživy dětí 3

Prvních 24 měsíců života potřebuje dítě pro vývoj mozku zejména tuky, vitamíny, železo, jód, zinek a selen. Tradiční podávání kaší z bílé rýže nemá z hlediska zdravotní prospěšnosti opodstatnění. Podle některých zahraničních autorů dokonce děti, které vyrostly na obilných kaších a mléce, později preferují bílé pečivo, těstoviny, bramborové lupínky a mléko. 

Od 6. měsíce kojenci potřebují přijímat více než 90 procent železa z příkrmů a nejlepším zdrojem železa je maso. Proto doporučují pravidelně i kdyby jen malé množství masa. Vejce jsou také ideální pro první příkrmy. Pokud na ně dítě není alergické, jejich podávání neoddalujte.

 

Pravidla Zdravého talíře

Inspirací pro vaše rodinné stravování by měl být takzvaný Zdravý talíř, který obsahuje nejméně čtvrtinu každé porce v podobě zeleniny (rozmanité druhy, pestře připravené, hranolky se nepočítají). Ovoce by mělo tvořit maximálně čtvrtinu talíře (volte sezónní, mix druhů a barev, příjmem ovoce je možné nahradit konzumaci zeleniny). Bílkoviny získáte nejlépe z ryb, luštěnin, ořechů a semínek, nebo třeba zakysaných mléčných výrobků, vajec a masa. Dále na zdravý talíř patří i polysacharidy, ale v té přirozené podobě (jako jsou jáhly, žitné kváskové chleby, divoká rýže, ovesné vločky…). Oleje a tuky jsou nejhodnotnější v supezdravých potravinách jako jsou ořechy, avokádo či ryby. Vhodné je i kvalitní máslo a zastudena lisované rostlinné oleje. Taková pravidla platí pro dospěláky i děti, jen u dětí se uzpůsobuje porce jejich věku. Podíl ovšem zůstává.

Je obtížné jíst dlouhodobě zdravě, aniž byste vkročili do kuchyně. A je snad úplně nemožné naučit děti vařit a jíst zdravě bez toho, že bychom vařili my sami! Jídlo je požitkem a vlastní dílo vždycky chutná lépe! To můžete ukazovat dětem hned od narození a posilovat v nich tak touhu po správné stravě.

 

Margit Slimáková

 

 

Chcete vědět víc o zdravém stravování dětí ? Přečtěte si článek Jak na zdravou stravu u dětí od PharmDr. Margit Slimákové.

 

 

Doporučené články