Proč používat přírodní kosmetiku? Buďte šetrní k tělu i k přírodě!

Vyčistit zuby, nastříkat deodorant, namazat suché rty a ruce… Během dne použijeme spoustu kosmetiky, aniž bychom nad tím přemýšleli. Jenže ono se to přemýšlení vyplatí. Proč?

Kůže jako největší orgán našeho těla

Kůže představuje okolo 7 % naší tělesné hmotnosti a má plochu až 2 m2. Je to náš největší orgán, který denně čelí řadě vnějších vlivů. Od chemikálií – ať už přírodních, nebo těch syntetických – přes mikroorganismy až po UV záření. S některými vlivy přijde do styku nedobrovolně, další na ni nanášíme vědomě při hygieně a osobní péči. Zdravá pokožka funguje jako bariéra, pokud je ovšem poškozená, je narušená i tato její funkce. A proto se vyplatí pečlivě vybírat to, co na ni nanášíte.

Jak pokožce škodíme?

Na kůži máme přirozený ochranný film, který narušujeme častým mytím i nadměrným sluněním. Tím se zvyšuje její propustnost, a o to více záleží na tom, co chceme, aby se nám vstřebávalo do těla. Každá kosmetika, i ta nepřírodní, musí mít všechny použité složky schválené. Jenže u toho se nepřihlíží na dlouhodobé používání jednotlivých látek. Takže dost dobře může nastat po čase zhoršení, aniž byste měnili používané produkty. A pak je tu další věc, tzv. koktejlový efekt, kdy se účinky různých látek v bezpečných koncentracích znásobí, a ne vždy to má příznivé dopady.

Suroviny, které nezatěžují přírodu

Šetrný přístup k životnímu prostředí má ve slovníku v současnosti čím dál více firem. A když čerpáte suroviny z přírody, je rozumné si své zdroje nedrancovat. Spousta produktů se navíc dostává do vody a přímo tak ovlivňuje životní prostředí. Voda z koupelny projde čističkou, která většinu složek odfiltruje, ale pokud se půjdete koupat do přírodní nádrže, je ohleduplné volit takové výrobky, které neškodí. A přesně to přírodní kosmetika umí.

Proč nevidíme efekt okamžitě?

Zkoušeli jste přejít z konvenční kosmetiky na přírodní a zase jste to vzdali, protože očekávané výsledky se tak nějak nedostavily? Příroda potřebuje čas. Klasicky v kosmetice najdete například minerální oleje a vosky, což jsou vlastně ropné deriváty, které kůže neumí vstřebat. Takže akorát vytvoří film na povrchu a pokožka působí zdravě, ale ve skutečnosti je pouze ucpaná. Stejně tak fungují i silikony a další syntetické látky. Přírodní složky nedokážou zázraky na počkání, zato ale mají dlouhodobý příznivý vliv.

Přírodní kosmetika je vhodná i pro ty nejmenší

 

Děti mají tenčí a citlivější kůži než dospěláci. U těch nejmenších ještě navíc není dostatečně vyvinutá ochranná bariéra. Výběr vhodné dětské kosmetiky je tak opravdu důležitý. Ať už se jedná o zubní pasty, šetrné pěny do koupele nebo opalovací krémy, které chrání před UV paprsky. Díky tomu, že ve složení najdete škodlivou chemii, můžete si být jistí, že pro své dítko děláte to nejlepší. 

Přírodní kosmetika na Rohlíku

A protože nám záleží na tom, abychom vám nabízeli to nejlepší a zároveň byli šetrní k přírodě, máme pro vás celou řadu kosmetiky, která si pro suroviny chodí do přírody. Čím můžete svou pokožku potěšit?

  • Alviana – německý nováček na Rohlíku, který používá pouze přísady pocházejí z ekologického zemědělství.
  • Attitude – kanadská značka, za kterou stojí skupina mladých rodičů, kteří chtěli to nejlepší pro sebe i své rodiny. Kromě produktů pro péči o celé tělo nabízí i prostředky pro úklid domácnosti
  • Almara – česká značka, která ručně vyrábí mýdla i další kosmetiku. Kromě šetrných složek z přírody používají jen minimum obalového materiálu.
  • Ben Anna – německá značka 100% přírodní kosmetiky, která se postará o zářivé úsměvy i voňavé tělo. Všechny použité suroviny jsou veganské.
  • Koukol – česká mýdlárna, která se při výrobě snaží o co nejmenší dopad na životní prostředí. Vše navíc vyrábí ručně a z bylinek natrhaných z vlastních luk. 
  • Weleda – německá značka se 100letou tradicí vyrábí svou kosmetiku z přírodních surovin. Rostlinné složky jsou buď z ekologického zemědělství nebo z kontrolovaných zdrojů ve volné přírodě.
  • Purity Vision – česká přírodní kosmetika, která se postará o zdravou pokožku od hlavy až k patě.
  • Natura Siberica – hlavní složkou této přírodní ruské kosmetiky jsou divoce rostoucí bylinky ze Sibiře a Dálného Východu. Produkty jsou hypoalergenní a pochází z ekologické výroby.

Přírodní kosmetika jde ruku v ruce s udržitelným přístupem k životu. Místo klasických odličovacích tamponků si tak skvěle rozumí s těmi pratelnými. Přečtěte si i naše další tipy pro udržitelnou domácnost, které přírodě zase o kousek pomohou.

Doporučené články