Proč se vyplatí být u výběru ryb náročný?

Prospěšnost ryb pro naše zdraví snad nikdo z nás nemůže zpochybnit. Jejich výběr a čerstvost na českém trhu ale už ano. Typické malé rybárny, které dříve nabízely čerstvé ryby všeho druhu, postupně vymizely. Jejich roli převzaly supermarkety, kde bohužel dlouhá léta panoval trend mražených ryb. Poslední roky sice stoupá i nabídka čerstvých a chlazených ryb, ale jejich výběr se stále omezuje pouze na lososa. Kde tedy hledat kvalitní ryby a jak poznat jejich čerstvost a proč být při výběru ryb náročný? To a spoustu dalšího vám prozradíme v našem článku.

Proč nakupovat ryby online a ne offline?

Dávno už sice neplatí, že jedinou rybou v jídelníčku Čechů jsou filety nebo spíše kostky aljašské tresky a rybí prsty, ale bohužel stále ještě patříme k národům, které si ryby tolik neoblíbily a konzumují je v malém množství. Jedním problémem je nabídka, kterou zákazník v běžném supermarketu najde. Když máte štěstí, najdete v chladicích boxech filety lososa, ale jinak se musíte spokojit s mraženými rybami. Náročnější zákazníci se naučili nakupovat ryby ve specializovaných prodejnách, které ale nenajdete na každém rohu. Bohužel i vzhledem k malé nabídce ryb se řadíme v Evropě na poslední příčky v množství konzumace ryb. U specializovaných prodejen narazíte ale ještě na další úskalí. Ryby jsou zde sice většinou při nákupu čerstvé, ale je potřeba se zamyslet nad tím, co se s masem stane po odchodu z obchodu.

Chlazený rozvoz až k vám domů

Rybí maso je jedno z nejnáročnějších mas na skladování a zacházení. Pokud si nakoupíte ať už čerstvou nebo chlazenou rybu v obchodě, musíte ji nějak dovézt domů a tady už přerušíte teplotní řetězec, což může mít na čerstvost ryb podstatný dopad a při horkém počasí se může stát maso i závadným. Proto pokud chcete mít jistotu, že nebude teplotní řetězec přerušen a maso zůstane kvalitní, vyplatí se nakupovat maso online. Přikladem, jak by se mělo s rybím masem zacházet je i Rohlík. Ryby jsou na skladě skladovány při ideální teplotě, která je neustále kontrolována. Odtamtud se ihned vkládají do chladicích boxů a následně rovnou do přepravních chladicích boxů, které zajistí udržení správné teploty do té doby, než budete mít nákup doma. Pak už stačí rybu dát jen do ledničky. Máte tak jistotu, že vše přijede 100% chlazené a čerstvé.

Smrdí čerstvá ryba?

Chcete-li si ověřit čerstvost ryby, pak vám k tomu pomůže hned několik ukazatelů. Pokud rybí maso stisknete, mělo by být tuhé. Čerstvé maso poznáte i podle vzhledu. Ryby by nikdy neměly být oslizlé a vybledlé a matné, naopak by se měly lesknout díky přirozené vrstvě slizu, což platí zejména u filet. Kupujete-li celou rybu, koukněte se jí do očí, ne že byste z toho vyvěštili vaši budoucnost, ale uvidíte, zda vám z ryby nebude špatně. Oko by mělo být čiré a vypouklé. U celých ryb sledujte i žábry. Pokud jsou červené, máte jistotu, že jste sáhli po dobré rybě. A co určitě poznáte na první pohled nebo spíš nádech, je, jestli ryba zapáchá po rybině, nebo voní.

Kam vyrazit na ryby

Čerstvý filet z lososa, mražený pangas nebo aljašská treska? Nabídka běžných supermarketů je stále omezená a na výběr vám moc nedává. Jestli si chcete dopřát dobrou rybu a mít možnost výběru, pak jděte Rohlik.cz. Najdete tu největší nabídku čerstvých ryb ze všech supermarketů. V sortimentu Rohlíku si můžete vybrat z více než 30 druhů mořských ryb i sladkovodních ryb, navíc většina z nich je v prémiové kvalitě. Kromě divokého lososa, můžete ochutnat steaky tuňáka, mořského vlka nebo třeba pražmu královskou. A na čerstvost se můžete také spolehnout, ryby se zaváží každý den.

Mořské plody

Ještě větším oříškem, než kde sehnat čerstvé ryby, je, kde sehnat skutečně čerstvé mořské plody. Když už narazíte na mořské plody v obchodě, bývají to pouze krevety. Nikdy nevíte, jak dlouho leží v otevřených chladicích boxech a jestli si je někdo před vámi prohlížel a znovu je do chladicích boxů vracel. Na Rohlíku najdete nejen krevety, ale i chobotnice, slávky, kalamáry, ústřice a další delikatesy darů moře. A navíc máte vždy jistotu, že vám je dovezeme 100% čerstvé.

Nezůstaňte u lososa

Při nákupu ryb buďte nároční, nespokojte se s výběr z pár druhů. A i když jste si oblíbili filety z lososa, zkoušejte i nové druhy, které v běžném supermarketu neseženete. Uvidíte, že budete mile překvapeni, kolik skvělých chutí se v rybím světě skrývá. Vydejte se na ryby na Rohlik.cz a ulovte si tu, na kterou máte chuť!

 

Doporučené články