Prodlužte život bylinkám z obchodu: Jak je úspěšně pěstovat v domácích podmínkách?

Pořád dokola kupujete bylinky z obchodu a po pár dnech doma usychají? Nemusíte si připadat jako bezcitný vrah rostlin – jsou totiž určené k okamžité spotřebě, ne k dlouhodobému pěstování. Ale i to jde, jen to chce pár fíglů. Jak tedy udržet pažitku, bazalku, petržel i další chutnou zeleň v kondici?

Nejdřív zkontrolovat, pak přesadit

Bylinky z obchodu mají často malý kořenový bal, který nezvládne vyživit celou rostlinku v domácích podmínkách. Nebo se naopak o místo v květináči pere velké množství rostlinek. Proto nejdřív zkontrolujte kořeny, v jaké jsou kondici, a podle toho postupujte. Důležité je, aby nebyly uhnilé. Uhnilé kořeny jsou měkké a rozpadají se, v takovém případě na pěstování vyberte jinou bylinku a s touhle se rozlučte v nějakém dobrém jídle. (Koprovku od Romana Vaňka už jste zkoušeli?)

Jsou kořeny v pořádku, ale je jich málo? Přesaďte bylinku do adekvátně velkého květináče (spíš menší než větší) a trochu přistřihněte zelené části, aby měla více energie. Velké trsy naopak rozdělte na několik menších (kořenový bal opatrně roztrhněte rukama) a rozsaďte do několika květináčů.

TIP: Květináč musí vždy mít drenážní otvory – díky nim odteče přebytečná voda a kořeny neuhnijí.

Živiny jsou základ

Přesazení do nového substrátu (vyberte přímo učený pro bylinky) je potřeba i pro doplnění živin, protože v původním jich už moc nezbylo. Po čase si bylinky vezmou živiny ale i z nového, proto pravidelně do zálivky přidávejte hnojivo určené na bylinky.

Na umístění záleží

Zatímco doteď rostly na umělém světle, najednou jim dopřejete světlo přírodní. Jenže to je pro ně šok a může je spálit. Proto bylinku nejdřív aklimatizujte a na parapet ji umístěte až po chvilce mimo přímé světlo. S okny je potíž i v tom, že větráním vzniká průvan a od topení pod nimi naopak sálá horký suchý vzduch. Ideální umístění tedy bude mimo topení a na okně, které se neotvírá často.

Jak na zalévání

Ani moc, ani málo, v tom je to tajemství. Postavte bylinku do misky s trochou vody a nechte ji natáhnout jen tolik vody, kolik potřebuje. Používejte jen odstátou vodu o pokojové teplotě. Po pár minutách květináč z misky vyndejte, jinak riskujete přelití. Že je čas zalévání poznáte podle toho, že bylinka trochu svěsí listy.

Zastřihování s citem

Není nad míchaná vajíčka s čerstvou pažitkou nebo salát caprese s právě ustřiženou bazalkou. V případě, že bylinky chcete udržet v kondici co nejdéle, zastřihávejte je s citem. Když je oholíte komplet, pravděpodobně to pro ně bude konečná. Pro lepší chuť doporučujeme stříhat dřív, než začnou kvést. Květy navíc bylinku i vysilují.

Některé bylinky jsou jednoletky (bazalka, majoránka, koriandr, rozmarýn) a vhodnou péčí jim prodloužíte život na jednu sezónu, jiné jsou vytrvalé (oregano, máta, pažitka, petržel) a pěstovat je můžete klidně roky. A kdyby to náhodou neklaplo napoprvé, vždy tu pro vás máme nálož čerstvých bylinek v květináči pro další pokus. Hlavně ať si na nich pochutnáte!

Doporučené články