IPA nebo pšenice. Ochutnejte různé pivní styly

chmel

O tom, že se v Česku vypije hodně piva, vám povídat nemusíme. V objevování pivního vesmíru jsme ale trochu pozadu. Drtivá většina piva, kterou vypijeme, je pivo spodně kvašené, tzv. ležáky. Konkrétně pilsner, pivo plzeňského typu, které jsme v Česku v roce 1842 “vynalezli”.

Jenže kromě spodně kvašených piv (kvasí při 8-12 stupních Celsia) existují také piva kvašená svrchně. Ta kvasí za vyšších teplot (kolem 20 stupňů) a pomáhají jim v tom jiné kmeny kvasinek než u piv spodně kvašených.

Přidejte moderní aromatické chmely oblíbené u stylu IPA či APA a dostanete chuťově úplně jiná piva, než na která jsme zvyklí. Ochutnáte a dost možná jim propadnete :)

Svrchně i spodně kvašená piva se větví na neuvěřitelně bohaté množství pivních stylů. Těch je FAKT hodně, jak dokazuje tahle mapa:

pivni-styly-white

(Mapu publikujeme s laskavým svolením PivniRecenze.cz, děkujeme!)

My proto v článku zmíníme jen dva pivní styly, které jsou v sortimentu Rohlíku hojně zastoupená – ejly, konkrétně trendy India Pale Ale, a také osvěžující pšeničná piva bavorského typu. Pokud se pozorně díváte do pivní mapy, vidíte, že oba styly patří do piv svrchně kvašených.

kocour

Ejly

Pokud má pivo v názvu “ale” nebo hezky skoročesky “ejl”, jde o pivo svrchně kvašené.

Momentálně asi nejoblíbenějším pivním stylem v rámci ejlů je IPA, což je zkratka pro pivní styl India Pale Ale. Piva tohoto stylu vozili Britové do Indie v době, kdy ještě neexistovaly ledničky, k čemuž se výborně hodila, protože:
jsou více chmelená (chmel konzervuje), tedy pěkně hořká a voňavá,
obsahují o něco více alkoholu, než jsme u klasických českých ležáků zvyklí.

Závěr: Pokud máte pořádně hořká a aromatická piva (voní po citrusech, tropickém ovoci, najdete v nich i bylinné a pryskyřičné tóny), bude vám IPA sympatická.

Ejly na Rohlíku

Další čtení: Pokud vás k India Pale Ale zajímá více, přečtěte si skvělý článek o historii IPA na Pivníci.cz nebo jejich vyvracení nejčastějších bludů, které se s tímto pivním stylem vážou.

kocour1

Pšeničná piva

Banán, hřebíček, citróny. To všechno můžete zachytit, když přivoníte k pšeničným pivům. Proč se jmenují po pšenici? Protože alespoň polovina sladu, ze kterého se vaří, je z pšenice. (České ležáky jsou vařeny výhradně z ječmene, ale to asi víte už odmala.)

Závěr: “Pšenice” nebo také weizeny jsou lehká osvěžující piva, takže ideální na léto.

Pšeničná piva na Rohlíku

Další čtení: Protože opět hodně zjednodušujeme, doporučujeme zájemcům jeden obsáhlejší článek o pšeničných pivech.

matuška

Jaká další piva ochutnat?

Doporučujeme vytisknout si pivní mapu a postupně si jednotlivé pivní styly odškrtávat :)

Další čtení: Jednotlivé pivní styly a jejich definice na PivniKlenoty.cz

Na Rohlíku si můžete objednat piva z malých českých pivovarů a rozšířili jsme také nabídku zahraničních piv – belgických, německých i amerických. S orientací v naší nabídce by vám pomohl pomoci průvodce, kterého jsme nazvali jako Rohlíkův pivní supermarket.

Tak na zdraví!

Doporučené články