Postup
V hrnci rozpalte menší množství oleje a začněte na něm opékat cibuli. S jejím úhledným krájením se příliš trápit nemusíte, neboť na závěr budete stejně vše mixovat, a můžete tedy zvolit i větší kousky.
Krátce před dopečením cibule do zlatavé barvy přidejte ještě na plátky nakrájený česnek a dokončete.
Poté přisypte červenou čočku, promíchejte a zalijte vývarem. Přidejte koření a pokud vaříte pro větší děti či dospělé, rovnou polévku také osolte, sůl se tak lépe vstřebá. Vařte do změknutí čočky – asi 10 až 15 minut.
Po uvaření vytáhněte koření, přidejte pasírovaná rajčata a rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Pokud budete chtít, můžete polévku ještě dosladit nebo naopak trošku přikyselit – podle toho, jak sladká rajčata jste použili.
Ingredience
500 g pasírovaných/čerstvých rajčat
sůl dle chuti
olej dle potřeby