Recenze Alviana Naturkosmetik – bio kosmetika pro každou rodinu

Alviana, mladší sestra německé značky BIO potravin Alnatura, se u nás na Rohlíku těší velké oblibě. Nejen díky své špičkové kvalitě, ale i bezkonkurenční ceně. A tak máme radost, že si novinku pomalu oblibujete i vy. Přečtěte se velkou recenzi produktů značky od Gabriely, autorky blogu Recepty dětem, která se Alvianě koukla na zoubek opravdu velmi detailně!

Nedávno jsme doma v rámci spolupráce s online supermarketem Rohlík testovali německou stálici Alnatura. A přiznávám, že jsem ani netušila, že v rámci její “rodiny” tu existuje kosmetická řada Alviana. Ta funguje stejně jako Alnatura pod stejnou společností (Bonano GmbH).
Mají toho samého zakladatele: Götz Rehn, který založil Alvianu v roce 2006 (1984 se zrodila Alnatura). Sdílí stejné hodnoty. A stejně jako Alnatura klade důraz na kvalitu a dostupnou cenu.

Přírodní kosmetika Alviana, seznamte se

  • Většina jejich produktů se vyrábí právě v Německu.
  • Není testována na zvířatech.
  • Každý produkt je pečlivě zkontrolován a označen zvláštní certifikací.
  • Má zodpovědný přístup k enviromentálním problémům.
  • Jde o malou firmu o pár lidech.
  • Alviana výrobky šetrně pečují o pokožku celé rodiny.
  • I přes toto všechno si drží velice přijatelnou cenu.

Když si přečtete všechny tyto body, neláká vás od nich vyzkoušet alespoň něco? Podle mě určitě ano. A abych vám trochu pomohla s výběrem, otestovala jsem od každého něco.

Bio péče o tělo

V této kategorii najdete nevíce výrobků. Schválně jsem jich chtěla vyzkoušet co nejvíc, abych si udělala o Alvianě co nejlepší obrázek. Proto jsem do nákupu přihodila tuhé mýdlo, sprchový gel, tělový olejový krém, krém na ruce, balzám na rty i deodorant.

Krém na ruce co nezamastí všechno, na co sáhnete? Rychle se vstřebává, nepotřebujete ho vymáčknout půlku na jedno použití a ještě jemně voní? Tak přesně ten od Alviany to splňuje. Používám ho občas během dne, teď na jaře například po přesazování květináčů, vytrhávání trávy ve skalce a domácím úklidu, kdy dostanou ruce zabrat. Plus pak vždy večer těsně před spaním. To mi ho “krade” i manžel.

 

Sprchový gel s limetkovou vůní byl takovým pokusem. Osobně nemám ráda převoněnou kosmetiku. Zvlášť u sprcháčů mi to hodně vadí. Tady Feel Fresh od Alviany to naštěstí nepřehání a konkrétně svěží limetka mi na jaro a léto vyloženě sedí.

Když si rozkliknete složení jednotlivých výrobků, možná vás některé názvy zmatou a jejich cizojazyčné názvy i zastraší. Různá éčka, chemie a umělé látky jsou dnes velkým strašákem. Jenže kolikrát se za oním tajemným výrazem skrývá něco, co je třeba přírodního původu. Vybrala jsem vám tedy několik složek z olejového krému s kokosovou vůní.

Cetylstearyl alkohol se do kosmetických přípravků přidává jako emulgátor a zahušťovadlo. Umožňuje ostatním složkám lepší vstřebatelnost do hlubších vrstev pleti. Pokožku zjemňuje, vyhlazuje a na povrchu vytváří ochranný film, čímž uzamyká její přirozenou hydrataci.

Například takový Tocopherol spadá do přirozeně se vyskytujících antioxidantů označovaných jako vitamin E. Askorbylpalmitát je esterifikovaný vitamin C rozpustný ve vodě i v tucích.

Limonene je také přirozeně se vyskytující látka, kterou najdeme v mnoha rostlinách. Ve většině přípravků ho najdeme v přírodní podobě, lze ho ale vyrobit i synteticky. Ve složení certifikované přírodní a bio kosmetiky se s touto látkou setkáte nejčastěji na konci INCI, kde figuruje jako přirozená součást některého esenciálního oleje.

Linalool je přirozeně přítomen téměř ve všech éterických olejích, ve více či méně silné koncentraci. Je bezbarvý, má jemný, čerstvý, květinový zápach podobný konvalinkám.

zdroj: encyklopedie biooo.cz, biohackplanet.cz

deodorantu jsem vybrala variantu s měsíčkem. Složení doplňuje šalvěj, která představuje spolehlivou ochranu proti pocení po dobu až 24 hodin. V mém případě to tedy 24 hodin nebylo, ale to se mi nezadařilo zatím ani u žádného jiného deodorantu. Nanesla jsem ho tedy ráno a po obědě a takto už vydržel až do večerních hodin. To že neobsahuje žádné soli beru u bio deodorantu jako naprostou samozřejmost.

Ohledně aplikace kuličkového deodorantu je to asi o zvyku. Mně osobně vyhovují o fous víc tuhé deodoranty, ale nevidím to jako velkou vadu na kráse a hlavně funkčnosti.

Nepostradatelným pomocníkem po celý rok je jednoznačně balzám na rty. Tato bio varianta od Alviany s organickým jojobovým olejem, bambuckým máslem, včelím voskem a olivovým olejem si mě získala na první namazání.

Dětská přírodní kosmetika

Asi mi dáte za pravdu, že u dětské kosmetiky a celkově výrobků pro děti jsme my rodiče ještě víc obezřetní. Možná jste o tom už slyšeli, ale opakování je matka moudrosti, takže se hodí připomenout, že pokožka kojenců je podstatně tenčí a jemnější, než pokožka nás dospělých. Mnohem citlivěji reaguje na vnější vlivy (i kosmetiku!). I když má pokožka kojenců stejný počet vrstev jako pokožka dospělých, tak je každá vrstva výrazně tenčí. Takže dětské řady kosmetiky nejsou žádným reklamním tahem. Skutečně děti potřebují speciální péči.

Proto u nás doma používáme na mytí i mazání už několik let jen přírodní věci. Byla jsem tedy zvědavá, jak obstojí dětská Alviana. Na zkoušku jsem vzala jejich sprchové mléko a šampon, pečující krém a vlhčené ubrousky. Vše s měsíčkem. V nabídce toho víc nenajdete, ale mezi námi, kromě opalovacího krému děti stejně nic víc nepotřebují. Stačí tento kvalitní základ.

Mile mě potěšila jemná měsíčková vůně. Přesně takto si totiž představuji voňavý dětský svět. Sprchového mléka stačí pár kapek. Lehce pění a pokožka je po něm heboučká a hezky hydratovaná. Po koupání pak v rámci večerního rituálu Rozárku ještě namažeme pečujícím krémem Alviana, který se dobře roztírá.

Vlhčené ubrousky doma používáme minimálně. Ne že by nebyly potřeba, ale doma si stříhám Perlan a namáčím ho do vody. Nějaké to balení vlhčáků ale doma máme vždy. Bereme je totiž do přebalovací tašky k doktorce, na výlety, dovolenou… Pro tyto případy jsou vlhčáky Alviana super. Není v nich žádná zbytečná chemie, parfémy, alkohol ani éterické oleje, nesmrdí a nedráždí citlivou pokožku! Jsou mimochodem vyrobené z celulózy z udržitelného lesnictví.

Suma sumárum po měsíci používání Alviany se Rozárčina pokožka tetelí blahem a v balení je ještě dost sprchového mléka a krému na další dny. Když si vezmu cenu okolo 100 Kč, tak tady máte přírodní výrobky, které rozhodně stojí za vyzkoušení.

Vlasová péče Alviana

Abych pravdu řekla, tak co se týče šamponů, jsem dost skeptická a opatrná. Manžel používá tuhé mýdlo na vlasy, děti dětskou řadu a já jsem jediná, kdo se u nás doma pustil do testování Alviany. Za poslední roky jsem vyzkoušela skutečně hodně produktů. A to jak přírodní, tak i ty “na půl cesty”. Asi tak 90 % z nich bych vám nedoporučila. ALE!!! Každý máme jiné vlasy a pokožku, takže co u mě propadlo, tak by vás třeba ohromilo.

Vlasy mám hoooodně husté. Opravdu hodně! I přes vypadání spousty z nich po porodu mi na hlavě zůstala taková spousta, že se už těším do znovu otevřeného kadeřnictví. Nikdy jsem neměla s vlasy nějaké extra problémy, ale poslední týdny se začaly víc mastit. Nebyla to tedy žádná hrůza, ale já si toho všímala. I po umytí mi vlasy připadaly takové unavené. Zkusila jsem tedy bio dámský šampon pro lesklé vlasy. Dost mě překvapilo, že změna byla už po prvním umytí. Věřte mi, že vím, že to zní jako trapná reklama, a že je to ohraný. Jenže konkrétně v tomto případě tomu tak vážně bylo. Vlasy jsem neměla mastný a vypadaly podstatně lépe. Jediná menší nevýhoda je ta, že mi přišla zase o trochu sušší pokožka hlavy. To se naštěstí po nějaké době srovnalo a u šamponu tedy zůstávám.

A tady máte jednu aktuální bez filtru, make upu a po měsíci používání zmíněného šamponu (druhý den po mytí).

Ústní hygiena nesmí chybět

Vyčistit zuby a spát. Svěží mátová pasta s fluoridem sodným chrání před zubním kazem. Složení s přírodními křemíkovými minerály totiž šetrně odstraňuje zubní plak. A vyčištěné zuby se co? Vyčištěné zuby se nekazí!

Každopádně tady nezbývá než dodat, že ani lepší a voňavější pasta váš chrup nezachrání. Je to o technice, důslednosti, pravidelnosti… Také o našem jídelníčku a pitném režimu a tak trochu i té genetice. Ale nejsem zubař, a tak se tu nebudu pouštět do nějakých přednášek, protože i u nás s čištěním občas bojujeme.

Za sebe vám prozradím, že tady ta mátová pasta nám s manželem vyhovuje. Na kartáček jí stačí obvyklé množství. Pění tak akorát, nemá nepříjemný zápach, zuby nijak nedráždí. Po vyčištění se mi líbí svěžest, která je pro mátu pověstná.

Když to celé shrnu, mám radost z toho, že jsem díky Rohlíku objevila další zajímavou alternativu v přírodní péči o tělo. Za sebe doufám, že se u nich nabídka rozroste, abych mohla vyzkoušet i další varianty.

Doporučené články