Rohlík Delikatesy: Sýrové novinky včetně průvodce párováním s nápoji

Už jste je viděli? Doplnili jsme čerstvě nakrájené sýry z našeho „Nářezáku“ o dalších 15 kousků. Tentokrát jen plátek stačit nebude! Pro jistotu vám z nich zabalíme pořádný výkroj. A skvělé sýry si samozřejmě zaslouží skvělou společnost. Proto s nimi rovnou přinášíme i malého průvodce, který vám pomůže vybrat skleničku něčeho dobrého na zapití.

Proč Rohlík Delikatesy?

Než se rozhodneme, že vám nějaký sýr nabídneme, musí projít schvalovacím kolečkem, kterého se účastní minimálně 20 „ochutnavačů“. Projdou jen ty nejlepší kousky z opravdu autentických oblastí Evropy, odkud sýry mají pocházet! Žádné náhražky nechceme, ale když gorgonzolu, tak jedině z Lombardie! Všechny sýry pak krájíme z bochníků čerstvě každý den. Jen tak si zachovají tu správnou chuť, vůni a texturu.

Také si zakládáme na ekologickém přístupu, proto vše balíme tak šetrně, jak to jen jde – do tenké folie a papíru, který snadno zrecyklujete. Díky tomu vyprodukujeme ročně až o 6 tun plastového odpadu méně! A šetrní jsme i k vaší peněžence – pro členy Rohlík Premium máme trvalou slevu 15 %.

Seznamte se s našimi sýrovými novinkami

Italský, britský nebo třeba dánský? Z kravského mléka, ovčího nebo radši bůvolího? S ušlechtilou plísní nebo bez? Vyberte si svého favorita a spláchněte ho pečlivě napárovaným nápojem!

Danbo

Polotvrdý dánský sýr z pasterizovaného kravského mléka zraje minimálně 30 týdnů, během kterých získá intenzivní chuť a vůni. Tradičně se vyrábí ve formě čtvercových bochníků, které váží okolo 10 kg. Je lehce krémový a nejlépe si ho vychutnáte s čerstvým pečivem, krekry, kuličkami hroznového vína a sklenkou suchého červeného.

Párování: suché červené víno Benito Escudero Tinto Rioja

Shropshire Blue

Britská klasika s modrou plísní a výraznou oranžovou barvou získanou přírodními barvivy. Právě ta sýr odlišuje od sýru Stilton, se kterým toho mají hodně společného. Akorát, že tento kousek je původně výtvorem skotského sýraře. Ve Skotsku se ale novému sýru nedostalo tolik pozornosti, tak se jeho výroba přesunula do Británie. 

Párování: sladké bílé víno Château Valtice Veltlínské zelené

Stinking bishop

Jak už název napovídá, tenhle sýr se za svůj odér nestydí a hrdě se hlásí mezi nejsmradlavější sýry na světě. Za svou typickou vůni vděčí hruškovému cideru, kterém se během zrání omývá. Sýr pochází z Velké Británie, kde ho oceňují i členové královské rodiny. 

Párování: cider z jablečného moštu Tátův sad, polosuchý 

Blue Stilton

Tradiční sýr s modrou plísní se v Anglii vyrábí už od počátku 18. století. Právem se mu tak říká princ anglických sýrů. Ale pozor, jen sýry vyprodukované v oblastech Derbyshire, Leicestershire a Nottinghamshire se mohou pyšnit tímto názvem. Dokonce i kravské mléko použité k výrobě musí být lokální.

Párování: sladké bílé víno Cibulka BIO Ryzlink Vlašský

Gorgonzola Dolce

Světoznámý italský sýr z kravského mléka patří k nejznámějším sýrům s modrou plísní vůbec. Varianta Dolce zraje nejméně 50 dnů, během kterých získá krémovou strukturu, sladší chuť a nezaměnitelnou vůni. Údajně byla poprvé vyrobena už v 9. století ve městečku Gorgonzola, dnes už se tam ale nevyrábí.

Párování: suché červené Cabernet Sauvignon pozdní sběr

Gorgonzola Piccante

Rozdíl mezi Dolce a Piccante je v době zrání. Piccante k rozvinutí výrazné chuti potřebuje 80 až 180 dnů. Věděli jste, že dříve se modrá plíseň tvořila přirozeně díky specifickému podnebí? Dnes je její výroba poněkud větší alchymie.

Párování: portské víno Porto Alegre Quinta do Portal Tawny

Buffalo Blue

Jak už název naznačuje, je pro tento jemný krémový sýr typická modrá plíseň. Vyrábí se pouze z bůvolího mléka. Nejčastěji ho najdete v dipu podáveném ke kuřecím křídlům, slušet mu to ale bude i na sýrové míse.

Párování: polosladké růžové víno Spielberg Svatovavřinecké rosé kabinetní

Provolone

K výrobě tohoto tvrdého italského sýra se používá stejné pařené těsto (neboli sýřenina) jako na výrobu mozzarelly, která je ovšem sýrem měkkým. Jak jemné provolone bude, závisí především na délce zrání, která je nejméně 1 měsíc. Chutnat vám bude v kombinaci se zeleninou, nebo zapečené v toastu.

Párování: suché bílé víno Barone Montalto BIO Aquerello Pinot Grigio

Provolone smoked

Italský pařený sýr z kravského mléka se tradičně vyrábí pomocí srážení a následného zrání minimálně 3 měsíce. Svoji kořenitou chuť získá mírným zauzením. Stejně jako jeho nezauzený bráška se hodí k zelenině nebo zapékání.

Párování: suché bílé víno IL Casato Pinot Grigio Valdadige DOC

Taleggio

Tento měkký sýr z kravského mléka se v Itálii vyrábí už od 11. století. A to hezky tradičně, v jeskyních, ve kterých má ideální mikroklima pro zrání. Zraje přibližně 35 dní a během toho se potírá slanou vodou, aby se na něm neuchytila plíseň. To platí jen ale pro tu nežádoucí, ušlechtilá plíseň, která se na povrchu přirozeně tvoří, rozhodně není na závadu.

Párování: suché červené víno Barone Montalto BIO Aquerello Nero d’Avola

Camembert Calvados

Co se stane, když tradiční francouzský Camembert svléknete po uzrání z kůrky s bílou plísní, naložíte ho do jablečné pálenky a obalíte speciální strouhankou? Ochutnejte Camembert Calvados a dozvíte se to! Výborně chutná doplněný suchým červeným.

Párování: suché červené víno Château Meillier Bordeaux Supérieur 

Brie

Měkký krémový sýr z kravského mléka a ušlechtilou bílou plísní na povrchu zná prakticky celý svět. Své jméno získal ve francouzském regionu Brie, odkud původně pochází. Má vysoký obsah tuku, díky kterému je dokonale krémový a jemný. Vychutnejte si ho s křupavou bagetou, hrozny vína, medovým melounem a sklenkou suchého červeného.

Párování: suché červené víno Val d’Orbieu Mythique Languedoc Rouge 

Roquefort Papillon Noir

Francouzský měkký sýr s ušlechtilou modrou plísní uvnitř si jen tak nespletete. Tradičně se vyrábí z nepasterizovaného ovčího mléka a nechává se zrát ve vlhkých sklepeních, ve kterých se přirozeně vyskytují výtrusy plísně Penicillium roqueforti. Aby plíseň nezůstala jen na povrchu, propíchnou se sýrové bochníky špejlemi a plíseň proroste postupně celé sýrové těsto. Výsledek v podobě aromatického sýra s pikantní chutí si svoje místo na sýrovém prkénku rozhodně zaslouží.

Párování: sladké bílé slámové víno Château Valtice Pálava

Morbier

Francouzský měkký aromatický sýr z nepasterovaného kravského mléka má uprostřed typickou tenkou vrstvičku popela. Ta má své historické opodstatnění. Původně se totiž sýr vyráběl na dvě etapy – z ranního a večerního dojení. Aby ranní dávka byla v bezpečí před hmyzem a bakteriemi, sypal se na ni popel. Ten už dneska sice není potřeba přidávat, ale tradice je tradice.

Párování: suché červené víno Tarapacá Pinot noir Gran Reserva

Tête de Moine

Polotvrdý sýr pochází ze švýcarského opatství Bellelay a patří mezi opravdové sýrové delikatesy. Doslovný překlad názvu znamená mnichova hlava a nezní moc lákavě. Ale to, že se vyrábí z nepasterovaného alpského kravského mléka a minimálně dva a půl měsíce zraje na smrkovém dřevě, už zní lépe, že? Abyste si ho vychutnali co nejlépe, servíruje se ve formě vějířků vytvořených speciálním nožem Girolle, určeným právě jen pro tento sýr.

Párování: suché bílé víno Domaine Fournier Pére & Fils Pouilly Fumé

Jaké kousky to vyhrají na vašem sýrovém prkénku? Ochutnejte všechny nové Delikatesy Rohlík a zažijte opravdový gurmánský zážitek! 

Doporučené články