Rychlé večeře z pěti surovin

Matky přísahají na pět surovin, které musí mít doma. Když je i vy objednáte do své spíže, uvaříte z nich stovky večeří do dvaceti minut pro celou rodinu.

rychlé večeře

Ne, nedáme vám přímo celý recept, špetku po špetce a gram po gramu, protože sami víme, že večerní vaření vyžaduje něco jiného. Rychlost, základní suroviny, které vám pravidelně vozí z Rohlíku, i uspokojení chutí dítěte a rodičů. Co radíme mít pořád doma?

 

Těstoviny

Bez těstovin není rodiny. Divím se, že si tenhle slogan dávno nepřivlastnil některý výrobce vrtulek, kolínek a špaget. Milují je skoro všichni, od batolat až po seniory. Co s nimi můžete provádět? S opraženou slaninou (případně šunkou od kosti) a vajíčkem ve stylu špagety carbonara nebo uhlířské těstoviny, to když vajíčka místo krémovitosti opražíte. S rajčatovou omáčkou a sýrem – někdy mozzarellou, jindy nastrouhanou goudou, příště přidejte více bazalky a jindy posypte ještě piniovými oříšky. Zapečte je ze zeleninou, kterou zrovna máte doma (třeba brokolicí, špenátem, hráškem, cuketou..), s kuřecím masem, s rajčatovou omáčkou.

rychlé večeře 2

 

Rajčatová omáčka

Může být hlavní hvězdou i získávat ovace v roli vedlejší. Připravte rychlý základ – na kvalitním oleji orestujte cibulku, přidejte rajčatovou omáčku, deci vývaru, špetku cukru, soli a pepře a zredukujte varem. Na krémovou polévku rozmixujte a podávejte s tousty. Na ty příště zapečte třeba mozzarellu, do polévky zase dejte bazalku. Jindy se hodí červená čočka a kousky nakrájené mrkve. Pokud základ svaříte víc, máte z něj klasickou rajčatovou omáčkou. A pak už zase jen již zmíněné těstoviny a večeře je za chvíli na stole. Další odměny s omáčkou: s nakrájenými olivami, s orestovaným mletým masem (nebo masovými kuličkami), s červenou čočkou, s vařeným hovězím masem. Taky základ využijte na bruschetty (plátky veky opečené pod grilem) nebo na pizzu. Téhle omáčky můžete udělat jednou za čas kotel a nechat ji v mrazáku nebo ji zavíčkovat a zavařit do sklenic.

 

Tuňák v konzervě

Jen tak na chleba s máslem, vysypat do kuskusu a přidat nakrájenou cherry rajčátka a různé bylinky, jako pomazánka (s krémovým sýrem, špetkou citronu a trochou mleté papriky), lehce zapečený v plněných paprikách s rýží… A pak samozřejmě v salátech – s nakrájenou barevnou paprikou a rajčaty, pro dospělé třeba s červenou cibulkou a černými olivami (a sýrem feta). S listovým salátem a vařenými vajíčky. Se salátem římským a grilovanou paprikou (Víte, že ji stačí opéct nad plynovým hořákem nebo pod flambovací pistolkou?).

rychlé večeře 4

Vejce

Míchaná, volská oka, na cibulce, se slaninou, se sýrem či pažitkou, a pak taky s holandskou omáčkou, domácí majonézou, na topince, na mletém mase… Jen si stačí prohlédnout lednici a rázem se vám v hlavě začne honit řada receptů. Hlavně nezapomenout pravidelně objednávat vejce! Pro sytější večeři zkuste frittatu (omeletu zapečenou s plátky brambor a třeba paprikou nebo chřestem).

rychlé večeře 3

Sýry

Záleží hodně na tom, jaký sýr máte doma. Třeba sýr halloumi má hodně dlouhou trvanlivost a tak ho můžete koupit jednou za půl roku a vytáhnout v případě nouze. Ale že bude hodně dobrá! Děti sýr halloumi milují pro jeho „vrzavost“. Opečte ho na grilu, přidejte ho do salátů nebo k němu zkrátka jen dejte pár hranolek. Směs sýrů nastrouhejte a dejte se smetanou na listové těsto jako slaný koláč. Nebo je svařte a máte omáčku na těstoviny. Obdobně postupujte u fondue. Sýry taky dejte na základní rajčatovou omáčkou na pizzu (těsto můžete mít v mrazáku). Z hermelínu i goudy uděláte rychlou pomazánku. Navrstvěte nakrájené kousky sýra na špízky (ladí s ořechy a hroznovým vínem). Dlouho vydrží i parmazán, který sluší hlavně špagetám, salátu caesar i pizze.

 

Hledáte konkrétnější recepty? Inspirujte se.

Doporučené články