Sám sobě baristou – připravte si kávu doma

Máte chuť na kávu, ale nikam se vám nechce? Připravit si šálek dobré kávy zvládnete v pohodě i doma. Tak se pojďte podívat, jak na to.
Za dobrou kávou nemusíte jen do stylové kavárny, s námi si ji připravíte i doma. Pokud tápete v názvosloví nebo ve způsobech přípravy, pomůžeme vám v tom udělat v jasno. A pak už se sami rozhodnete, jaká káva to u vás vyhraje.

Arabika nebo robusta?

I když kávovníků roste přes sto druhů, kávu si pravděpodobně budete připravovat jen ze dvou nejznámějších – arabiky a robusty. Každý má jiné nároky na pěstování, zrnka mají jiný tvar, a hlavně je rozdíl znát i v chuti nebo obsahu kofeinu. Tak si je pojďme trochu proklepnout.
Arabika tvoří okolo tří čtvrtin celosvětové produkce. Má menší množství kofeinu a její chuť je zabarvená kysele. Můžete v ní cítit ovocné a květinové tóny, stejně jako čokoládové a kořeněné. Oproti robustě má až dvojnásobné množství cukru, proto je méně hořká. Také dozrává déle a má více času rozvinout všechny svoje tóny. Robusta zraje v nižších nadmořských výškách, kde nemá tolik času na rozvinutí chutí, zato ale obsahuje dvakrát více kofeinu než arabika. Chuťově je spíše hořká se zemitými a dřevitými tóny. Okem je rozeznáte tak, že zrnko arabiky má zakřivenou rýhu, zatímco robusta rovnou.

 

Největší trendy v přípravě kávy

Kávu si můžete připravit hned několika způsoby. A to buď pomoci kávovaru, nebo zvolit jeden z alternativních způsobů přípravy.

Příprava kávy v kávovaru

Nejdřív se mrkneme na kávovary. Ty můžete zvolit například kapslové, šetří čas a na údržbu jsou jednoduché. Pokud byste přeci jen chtěli něco více kavárnovitějšího, můžete si i v domácím prostředí užít kávu z pákového kávovaru. U něho počítejte s vyšší pořizovací cenou a náročnější údržbou. V kvalitě připravené kávy ho ale jen tak něco nepřekoná. Zlatá střední cesta se nachází v plně automatických kávovarech, které zvládnou kávu namlít, připravit a na údržbu jsou poměrně nenáročné.

 

A co v takovém kávovaru může vzniknout?

Espresso Ristretto Americano
Není čas ztrácet čas. Espresso je vlastně takový kávový panák, na dva až tři loky do sebe dostanete kofein ze 7 až 9 g kávy v přibližně 30 mililitrech tekutiny. Stejné množství kávových zrnek jako u espressa najdete i tady. Akorát v koncentrovanější podobě, protože množství vody je poloviční. Výraznější je tedy i chuť. To, čemu lidé rádi říkají velké espresso a způsobují baristům trápení, se správně nazývá americano. Espresso se doplní horkou vodou v poměru 1:5. Rozhodně by nikdy neměl být celý objem puštěný přes páku kávovaru.

 

Cappuccino Flat white Caffè latte Latte macchiato
Espresso nebo dvojité ristretto se doplní vyšlehaným teplým mlékem. Mléko nesmí být zbytečně horké, ideální teplota je okolo 60 až 75 °C. Objem cappuccina je okolo 150 až 180 mililitrů. Méně mléka a více kávy najdete ve flat white. Kávový základ se skládá z doppia, což jsou dva shoty espressa, a stejně jako cappuccino se dolévá teplou mléčnou pěnou do objemu přibližně 160 mililitrů. Jeden z neoblíbenějších kávových nápojů světa původně vznikl v Itálii jako káva pro děti. Obsahuje jeden shot espressa a je doplněné vyšlehaným mlékem do objemu 250 mililitrů. Oproti cappuccinu má méně pěny. Varianta caffè latte spočívá v jiném postupu přidávání surovin. Nejdříve se do sklenice nalije napěněné mléko. Po půl minutě už máme oddělené mléko od pěny a je čas nalít shot espressa. Macchiato znamená skvrnitý a právě tím, že se espresso nalije až nakonec, vytvoří na povrchu pěny typickou skvrnu.

 

 

Alternativní způsoby přípravy kávy

Do domácího prostředí se hodí i takzvané alternativní způsoby přípravy kávy. Nejlépe budou chutnat, když si čerstvou kávu namelete sami těsně před přípravou. Jen tak si z ní vychutnáte všechny chutě, které nabízí. Neobejdete se tedy bez mlýnku. Stačit vám bude kvalitní ruční, ale pokud to s kávou myslíte vážně, vyplatí se investovat do elektrického. Ruční mletí se při několikátém šálku stává slušným posilováním.

Filtrovaná káva French press Moka
Papírový filtr budete potřebovat u chemexu, dripperu nebo aeropressu. U všech druhů by měla mít káva teplotu 90 až 93 °C. Na rozdíl od espressa si u filtrované kávy můžete užít větší množství objemu i jednotlivé tóny chutí, které se rozvíjí postupně s chladnutím. Na filtr se hodí jemněji pražená káva, která se namele na střední hrubost. Na 100 mililitrů vody patří okolo 6 g kávy. Aby filtr ztratil svoji papírovou chuť, nejdříve ho propláchněte horkou vodou a pak až na něj dejte kávu. Nahrubo namletou kávu spařte horkou vodou tak, aby byla voda těsně nad kávou, chvilku počkejte, dolijte požadovaným množstvím vody a zamíchejte. Káva bude silná, plná a sladší chuti. Do moka konvičky patří jemně namletá káva, kterou naplníte sítko ve střední části konvičky. Do spodní části přijde studená voda, a pak už se veškerá magie děje sama za pomoci mírného plamene na sporáku. Touto přípravou získáte opravdu silnou kávu, která je podobná espressu.

 

Káva a její zdravotní účinky

Jedni ji chválí a druzí zatracují. Kde je vlastně pravda? Asi jako u všeho platí, že nic se nemá přehánět, ale jeden až tři šálky denně mohou se zdravím opravdu pomoct. Podle nejnovějších výzkumů snižuje pití kávy riziko spousty civilizačních chorob, jako jsou například kardiovaskulární onemocnění a cukrovka 2. typu. Snižuje i riziko vzniku Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Dokonce byl vyvrácen i mýtus, že káva odvodňuje. Zajímavé ale je, že když nebudete dostatečně hydratovaní a vypijete jen kávu, budete po ní spíše unavení než nabuzení.

Doporučené články