Silvestr s dětmi

Blíží se konec roku a s tím souvisí i oslava k přivítání roku nového. Když člověk nemá děti, není potřeba moc přemýšlet nad tím, jak ho bude trávit. Buď si sedne k televizi, nachystá něco dobrého na zub, sekt a kouká na televizní zábavu. Nebo se sejde s kamarády a zapíjí starý rok. Nebo jde někam do baru. S dětmi se situace celkem otočí a my rodiče si už nemůžeme dovolit flámovat a spát druhý den až do odpoledne… A tak dnes přináším tipy na to, jak si poslední den a večer užít naplno, aby to bavilo děti i rodiče.

Svoje tipy na to, jak strávit poslední den v roce s dětmi, s vámi sdílí máma dvou holčiček, foodblogerka, fotografka a autorka blogu milluji.cz Kateřina Jašková!

 

 

 

  1. Připravte si jídla, které jste jedli v tomto roce nejraději

Silvestr je oslavou i uplynulého roku. A tak se doslova nabízí vzpomínat a rekapitulovat. Proč to nepojmout i co se týče jídla? Můžete si buď jen k snídani, obědu či večeři nebo ke všem chodům připravit či objednat vaše a vašich dětí úplně nejoblíbenější jídla, které jste tento rok jedli. Budou to ke snídani lívance či croissanty? K obědu si objednáte burger nebo uvaříte těstoviny? A k večeři sushi nebo pizzu? Ať tak či onak, rozmazlete své chuťové buňky.

  1. Jděte se projít na vaše nejoblíbenější místa

Máte s dětmi oblíbená místa venku, kde moc rádi trávíte čas? Popřípadě, kavárnu či bistro, kam rádi chodíte na dobroty? Vydejte se tam. Můžete se potkat i s přáteli či blízkou rodinou, a pokud s nimi nebudete trávit večer, užijete si společný čas přes den a popřejte si vše nejlepší do nového roku.

  1. Nechte děti rekapitulovat

Zeptejte se vašich dětí, co se jim tento rok nejvíce líbilo, na co rády vzpomínají. Mohou to také napsat nebo ty menší namalovat obrázek, svůj výtvor si uchovat. Projděte si fotky či videa z daného dne/situace a naplánujte na příští rok něco podobného, na co se budete moci začít těšit.

  1. Zahrajte si deskové hry nebo karty

Jakmile přijde večer a už budete pomalu odpočítávat hodiny, přichází čas na tu pravou večerní zábavu. Doporučuji si udělat to fakt hezké. Oblečte se do slavnostních šatů, připravte si pohoštění a něco dobrého k pití a užijte si společný čas u deskových her nebo karet. My milujeme hru Dixit, ale ta je už pro větší děti. Pro ty menší můžete zvolit třeba karty Černý Petr s oblíbenou dětskou postavičkou Prasátka Peppy. Moje čtyřletá dcera tyto karty miluje. Pro ty úplně nejmenší zvolte například pexeso.

  1. Podívejte se společně na film, poslouchejte hudbu, zpívejte nebo třeba tančete

Až čas pokročí a vy už budete s deskových her unavení, změňte program na rodinný film či pohádku. Nebo si oblíbenou hudbu vašich dětí a u toho si s nimi zatančete. Po prosezeném čase u deskovek je to ideální aktivita, jak v sobě rozproudit krev. A pokud rádi zpíváte, tak s většími dětmi můžete zkusit i karaoke.

  1. Půlnoční prskavky a přípitek

Pokud vaše děti ještě nebudou spát, společně si o půlnoci připijte (nezapomeňte na dětský šampus, ať se děti také cítí slavnostně) na nový rok a zapalte prskavky. Můžete si dát společné rodinné předsevzetí nebo si prostě jen přát, aby nadcházející rok byl ještě lepší než byl ten uplynulý.

A co dětem připravit na večerní pohoštění?

Mám pro vás dva recepty. Jeden slaný, druhý sladký, obojí jsou rychlovky a věřím, že vám i dětem budou chutnat stejně jako nám.

Minipizzy z pita chleba

Ingredience na 4 minipizzy:

  • 4x pita chleba
  • 90 g rajčatové passaty
  • 20 g protlaku
  • 1 kávová lžička sušeného oregána
  • 30 g mozzarely na pizzu (strouhaná mozzarella, ne v nálevu)
  • 70 g feta sýru
  • 15 g nastrouhaného čedaru
  • 8 cherry rajčátek
  • hrst listového špenátu

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 220 stupňů.
  2. V misce smíchejte passatu, protlak a oregano.
  3. Rajčátka rozkrojte na poloviny.
  4. Špenát spařte vařící vodou a nechte okapat.
  5. Na pitu pomocí lžíce rozprostřete omáčku. Omáčku posypejte mozzarellou, rozdrobte fetu a čedar. Nakonec položte na pitu rajčátka a spařený špenát.
  6. Pokud mají vaše děti rády černé olivy, přidejte i ty.
  7. V troubě pitu zapečte po dobu 8-10 minut.

 

Kakaový krém s avokádem a tvarohem

Ingredience na 6 porcí:

  • 2 menší avokáda
  • 150g polotučného tvarohu
  • 3 polévkové lžíce holandského kakaa
  • 4 polévkové lžíce čekankového sirupu
  • 1 polévková lžíce kešu másla Lucky Alvin
  • špetka soli
  • najemno nastrouhaná kůra z 1 bio pomeranče
  • segmenty pomeranče na ozdobu

Postup:

  1. Všechny ingredience dejte do mixéru a rozmixujte do hladkého krému.
  2. Krém přendejte do mističek a ozdobte segmenty pomeranče. Popřípadě přidejte i pomerančové piškoty.

 

Přeji vám, ať poslední den roku oslavíte co nejkrásněji, v rodinné pohodě a klidu a do nového roku hlavně pevné zdraví.

Doporučené články