Středomořská strava pro děti – v čem jim může prospět?

rohlik-deti-stredomorska-strava

Včem jsou principy středomořské stravy dobré a jak je nejlépe využít v dětském stravování?

Pojem středomořská strava dnes mnoho lidí automaticky zaměňuje za pojem „středomořská dieta“, která je v médiích s hubnutím často spojována. Model středomořského stravování je totiž jedním z nejrozumnějších trvalých způsobů, jak si udržet váhu nebo se dopracovat k lepší postavě. A když si k tomu všemu přihodíme potraviny jako víno, ořechy, fazole a nějaké mořské příšery, možná nás ani nenapadne, že by to mohl být stravovací model, jehož principy by bylo prospěšné zařadit už nejmenším dětem.

Středomořská kuchyně je nejen bohatá na antioxidanty, které chrání buňky před poškozením, ale i na tzv. nenasycené mastné kyseliny, jejichž příjem už v kojenecékm věku příznivě ovlivňuje zdraví v dospělosti. Nejvíce jich je v tučných mořských rybách, rostlinných olejích, semínkách a ořechách.  Semínka a ořechy se však nejmenším dětem nedoporučují z důvodu alergií či vdechnutí.

rohlik-domaci-zelenina

Kvalita a složení stravy má významný vliv na růst a vývoj dítěte, proto má smysl využít principy středomořské stravy již od útlého věku a prostřídat klasickou českou kuchyni jednoduchými středomořskými recepty. Maminky dnes mají zjednodušenou práci díky bohatému sortimentu zeleniny, ovoce, ryb, masa a široké palety olejů. Možná vás napadne „a co ryby“? Ryby je možné podávat dětem již v rámci příkrmů. Zatímco dříve se doporučovalo zařazovat je až od 1 roku, dnes je to jinak. Na základě dlouhodobých průzkumů bylo prokázáno, že pozdní podávání ryb může následně vést k jejich odmítání. Pestrost středomořské stravy navíc zajístí, že dítě pozná spoustu chutí, vůní a barev, což je přesně ta rozmanitost, kterou pro zdravý život pořtebují :)

Základní principy středomořské stravy

  • Vybírejte co nejvíce čerstvých a přirozených potravin
  • Dopřávejte dětem kvalitní tuky ve formě tučných ryb, avokáda a rostlinných olejů.
  • Zařazujte dostatek zeleniny
  • Používejte při vaření kvalitní koření a bylinky
  • Nebojte se ořechů a semínek (dle věku dítěte)
  • Zvykejte děti na luštěniny
  • Místo sladkostí volte ovoce  
  • Dejte přednost bílému masu a rybám před vepřovým a hovězím

rohlik-zeleninovy-krem-s-lusteninou

Typické potraviny středomořské kuchyně vhodné pro děti

Cizrna – patří mezi luštěniny, které dětem chutnají. Když se uvaří dostatečně do měkka, mají příjemnou chuť a máslovou konzistenci. Malým dětem se do jídla přidávají jen doplňkově, stačí 1 lžíce. Malým vybíravcům ji lze rozmixovat do hladka a obohatit jí jakoukoliv krémovou zeleninovou polévku nebo omáčku.

Mozarella – symbol jihu Apeninského poloostrova, typická pro přípravu pizzy, těstovin i jako samostatný pokrm. Není moc slaná a je dobře stravitelná, proto se hodí pro malé děti.

Olivový olej – hlavní zdroj tuků středomořské kuchyně, bohatý na cenné antioxidanty. Kojencům je možné přidávat již do příkrmu jednu lžičku olivového panenského oleje.

Domácí chléb – peče se z bílé pšeničné mouky jen s použitím vody, soli a kvasnic. Máte jistotu, že v něm nejsou zbytečná aditiva a dle věku dítěte můžete množství soli regulovat. Dle tradičních informací se  pekl jen 1x týdně a bochníky mívaly až 3 kilogramy. Dříve byl tento chléb základem stravy chudých, dnes slouží jen jako příloha k hlavním jídlům.  Jeho podoby lze měnit a pšenici částečně prostřídávat se žitem či kukuřicí.

rohlik-rajcatova-omacka-cocka-ricotta

Těstoviny –  jsou kvalitním zdrojem komplexních sacharidů a děti je milují. Dají se kombinovat s masem, zeleninou, rybami. Takové tagliatelle s lososem s špenátem nemají chybu. A když máte tu možnost sehnat si čerstvou „pastu“, neváhejte.

Ryby – děti by je měly mít pravidelně v jídelníčku. A aby jim chutnaly, nesmí jim příliš smrdět rybinou a obsahovat kosti. Kupujte je vždy z ověřených zdrojů. Pro děti je vhodný losos nebo obecně bílé filety jako např treska. Velmi oblíbený je u dětí mořský jazyk, který se vaří pozvolna 20 minut v lehce osolené vodě. Pokud byste potřebovali sáhnout po mražené rybě, zapamatujte si pojem „glazura“, který vypovídá o tom, kolik je v rybě vody. Hodnota by měla být do 10%.

Rajčata vynikající zdroj antioxidantu lykopenu, který děti využijí lépe, když jsou rajčata tepelně zpracovaná. Ideální je vyrobit domácí sugo, tradiční italskou omáčku z rajčat, kterou navíc můžete uchovávat ve sklenicích. A když nevyrobíte domácí, tak si ji koupíte. Narozdíl od kečupu nebsahuje tolik cukru a soli.

Víno – pití kvalitního vína v malém množství během jídla má pozitivní vliv na zdraví, platí samozřejmě pro děti 18+ :-)

rohlik-spizy-cuketa-losos

Tipy na jídla pro děti dle principů středomořské stravy

Boloňské ragú, zapečené těstoviny s masem, špagety s tuňákem, noky zapékané s rajčaty a mozarellou, vaječná omeleta z těstovin se sýrem, zapečené brambory se sýrem Grana padano, oreganem a trochou česneku, čerstvé těstoviny s rajčaty a bazalkou, penne s cuketou a mozarellou nakrájenou na kostičky, pizza Margherita, husté zeleninové polévky s rýží, drobné těstoviny s cizrnou a řapíkatým celerem, pečené kuře s barevnými paprikami a cibulí, telecí maso na rajčatech se zelenou petrželkou, treska s bramborami, pestré zeleninové saláty, restovaná sezónní zelenina na pánvi, zapečené brambory s lilky, cuketou a kozím sýrem.  

rohlik-deti-ochutnavaji-quinou

Neexistuje žádný přesný receptář středomořského stravování. Jedno ze základních tajemství tkví v pestrosti a moudrém a vyváženém kombinování více surovin. Tím je organismu dopřán přísun všech složek potravy k zajištění jeho optimálního fungování.

Rada na závěr

Některá rozhodnutí ohledně zdravého životního stylu vašich dětí je lepší před konzervativnější částí rodiny příliš nerozebírat. Nemusí vaše babička probdít noci nad představou, že bude její vnouče trpět středomořskou stravou a k obědu nejspíš dostane chapadlo chobotnice místo knedliku s omáčkou :)

Doporučené články