Svačiny pro školáky

Svačiny pro děti do školy i pro ty, co tráví čas doma, nemusí znamenat jen “kus chleba s něčím”. Pět základních verzí zdravých svačin, které zvládne každý doma připravit, vytipovala Margit Slimáková.

svačiny pro školáky

“Vlastní svačiny jsou téměř jisté nejlevnější a nejčerstvější varianta. Zapojte do přípravy i dítě, čímž mu ukážete, jak si dělat vlastní jídlo a starat se o své zdraví. Navíc můžete přizpůsobit svačinku jeho individuálním a aktuálním potřebám: možná zrovna nemá chuť na červenou papriku, ale žlutá mu vadit nebude. 

Odmítání zdravého jídla je pochopitelné u dětí, které doposud snídaly koblihy, přeslazené cereálie nebo müsli tyčinky. Stejně tak u dětí, které běžně nejedí zeleninu, kváskové pečivo. Chce to jen čas a trpělivost, navíc musíte i vy být příkladem.

Recepty můžete na různé způsoby upravovat a z pěti základních variant, které vám popíšu, tak získat desítky svačinek. Uvidíte sami, které vašemu dítěti zachutnají.

 

Jogurtový dezert

Jako základ použijte neochucený bílý plnotučný jogurt, tvaroh nebo smetanu, které stačí doplnit ovocnou složkou. Střídejte ovoce, přidávejte čerstvé, sušené či dušené (například jablka dušená na trošce vody se skořicí a rozinkami). Další zpestření představuje posypka z nasucho opražených ovesných vloček, semínek či oříšků. Vynechte aditiva a děti postupně navykněte na méně sladkou chuť. Doma můžete jogurtový dezert servírovat s misce, „na ven“ mu to bude slušet ve skleničce s víčkem.

svačiny pro školáky 3

Salát ve sklenici

Základem je zelenina navršená nebo smíchaná ve sklenici. Doplňte ji o kvalitní tuky (oleje), bílkoviny (sýry, maso, luštěniny nebo ořechy) a dochuťte bylinkami. Saláty můžete připravit den předem a uchovávat je v lednici. Jde o ideální jídlo spíše pro starší děti, hodí se třeba i jako oběd (doplnit ho můžete i o sacharidy v podobě celozrnných těstovin nebo rýže). Výhodou je, že můžete využít mnohé zbytky z předchozího vaření.

 

Domácí müsli směs

Většina běžných müsli tyčinek a cereálií jsou směsi jednoduchých a složených cukrů z nejrůznějších zdrojů, které jsou slepené dalšími cukry. Dětem zpravidla chutnají právě proto, že jsou tak sladké. Mnohem zdravější verzi můžete snadno připravit doma. Doporučuji mít ve spíži zásoby mnoha druhů ořechů, semínek a nedoslazovaného sušeného ovoce. Pak už je můžete jen míchat podle aktuální chuti. Pro zpestření zkuste někdy přidat i pár kostek kvalitní čokolády nebo kousky nepražených kakaových bobů. Sofistikovanější verzí domácí svačinky mohou být kuličky, které vytvarujete ze směsi sušeného ovoce, oříšků a kokosového tuku. Výbornou kombinací jsou například rozinky s datlemi, kakaem a troškou kokosového tuku.

svačiny pro školáky

Pomazánka nebo dip

Vajíčková, rybí, tvarohová s paprikou (budapešťská), avokádové guacamole, řecké tzatziki, cizrnový hummus… Zkrátka pomazánky a dipy. Skvěle se hodí ke kváskovému pečivu, obilným plackám či syrovým zeleninovým hranolkům, kterým dodají potřebné tuky a bílkoviny.

 

Kaše do skleničky

Super svačinka, kterou je možné připravit v desítkách verzí den dopředu. Zvládnou ji i samotné děti. Svačina dodá kompletní živiny včetně vlákniny a prospěšných bakterií. První třetinu sklenice tvoří vždy ovesné vločky se lžící chia semínek (dodají zdravé tuky, vlákninu a krémovou konzistenci) nebo kaše. Druhou vrstvou je tučný bílý jogurt nebo tvaroh a třetí vrstvu tvoří příchutě od ovoce až po oříšky anebo dokonce nastrouhanou kvalitní čokoládu. Ovoce používejte nejlépe sezónní, nejlepší je samozřejmě to doma vypěstované. Výtečně chutnají nejen jahody a maliny, ale i borůvky, rybíz, meruňky, broskve, různé slívy, jablíčka a hrušky.

Střídejte také vločky, ovesné občas nahraďte pohankovými, špaldovými nebo žitnými. Pro zpestření můžete vločky předem nasucho lehce opražit. Stejně tak experimentujte se semínky a oříšky.

Místo klasického jogurtu pak vyzkoušejte třeba jogurt z kozího mléka. Stejně tak místo kravského mléka použijte některé z velice chutných rostlinných mlék, osvědčilo se mi konopné, makové, kokosové a mandlové. Všechna si snadno vyrobíte i doma sami. 

Pokud máte med z osvědčených zdrojů, používejte jej, můžete ale sladit například javorovým sirupem anebo obilnými sirupy. Výtečné jsou i domácí zavařeniny, které nahradí sladidlo i ovoce. Kaše do skleničky připravujte ideálně ráno před odchodem do školy a do práce, můžete si je ale nachystat i večer a nechat v chladničce. Ideální je sklenička o objemu 250 ml se šroubovacím víčkem.”

 

Margit Slimáková

 

PS: Při přípravě svačin myslete ekologicky a buďte šetrní k přírodě: svačinky můžete balit do látkových ubrousků a skleniček, které lze po umytí či vyprání používat opakovaně.

 

V článku Vtipné a zábavné svačinky jsme pro vás shrnuli tipy, jak kreativně nachystat svačinky pro děti. Inspirujte se!

 

Doporučené články