Svatomartinské hody – tradice, víno a ty nejlepší recepty

Jedna z gastronomicky nejvíce opěvovaných událostí – Svatomartinské hody, které neodmyslitelně patří k svátku svatého Martina, symbolizujícího konec podzimu a příchod zimy, ale také bujaré veselí, popíjení mladého vína a pojídání slavnostních pokrmů v čele s tradiční svatomartinskou pečenou husou!

Svatého Martina si spojíte nejspíš s příjezdem na bílém koni, na Rohlíku fandíme víc jídlu a pití než sněhu, proto si upečeme husu a zapijeme ji novým vínem. Předtím ale nahlédneme i do trochy té historie.

Martin z Tour je vlastně takovým ztělesněním přechodu z pohanství ke křesťanství a je prvním světcem svatořečeným za příkladný život, ne za utrpení. Ještě jako voják se podělil o polovinu pláště s žebrákem, aby ho ochránil před chladem a další den se mu zjevil Kristus právě v té darované polovině. Long story short, Martin se rozhodl, že život zasvětí Bohu, a tak se také stalo.

Proč zrovna husa?

Svatomartinské oslavy navíc symbolizují i konec podzimu, a protože přípravy na zimu nebylo radno podcenit, patřily na stůl poctivé tučné pokrmy. Dodnes je svatý Martin spojený s dokřupava vypečenou husou. V posledních letech obliba této tradice opět vzrůstá.

Proč se na 11. listopadu peče právě husa, má rovnou dvě legendy. Podle první rušily husy svatého Martina při kázání, a proto skončily na pekáči. Druhá tvrdí, že ho svým kejháním prozradily, když se v husníku ze skromnosti schovával před svou volbou biskupem. Ať už je pravdou cokoli, rozhodně je vypekl.

Od předkrmu po zákusek

Svolejte rodinu a dejte se do příprav. Tahle hostina bude velkolepá! Chuťové buňky si připravíte drůbežím kaldounem s játrovými knedlíčky nebo jemnou paštikou z kachních jater podle receptů Romana Vaňka.

Mezitím se vám v troubě už může péct husa, která bude dokonale šťavnatá, když ji necháte v troubě na nízkou teplotu několik hodin, klidně i přes noc. Roman vám ve svém receptu prozradí, jak ji připravit za 3 až 4 hodiny. K přípravě budete potřebovat jednu husu, půl litru drůbežího vývaru, trochu hladké mouky, 2 jablka a kmín se solí na dochucení. Jenže co by byla husa bez knedlíku a bez zelí. Podle jednoduchých receptů si můžete připravit všechny knedlíky, které znáte, od bramborového přes chlupatý až po karlovarský. Ale nebude žádná ostuda, když si koupíte už hotové, protože ty z Rohlíku chutnají jako domácí. Stejnou volbu máte i se zelím, pokrm perfektně doplní jak to domácí, tak i to koupené.

Pokud vám zbyde ještě místo, je čas na smažená jablka v těstíčku nebo klasický tažený závin. Nebojte se, že zapomenete nějakou surovinu koupit, pod recepty máte seznam všeho, co budete k přípravě potřebovat. Stačí klinout a je to v košíku.

Od pranostik k vínu

Ke svatému Martinovi samozřejmě patří i spousta pranostik. Většina z nich se váže k počasí, které se předpovídá z barvy kostí husy i podle ledu nebo bláta. Ale předpovídat počasí většinou skončí zklamáním, tak si vyberme třeba tuto: Na svatého Martina se poprvé pije víno sklizené při posledním vinobraní. Sice se nerýmuje, ale ochutnávání vína je rozhodně příjemnější než přemýšlení nad mrazem nebo Vánoci na blátě.

Tradice pití nového vína pochází z dob císaře Josefa II. Poddaným v listopadu končila služba, byl čas výplat a pokud vše dobře dopadlo, tak i dohod na následující rok. Ty kromě stisku ruky stvrdil právě i přípitek novým vínem.

Svatomartinská vína jsou svěží, ovocná, a i krátká doba zrání jim dala osobitý charakter. Ne každé víno ale může nést toto označení. Vyrobené musí být jen z daných odrůd hroznů. Pro bílá vína to je Muškát moravský, Müller Thurgau a Veltlínské červené ranné, pro červená Modrý Portugal a Svatovavřinecké a pro růžová se k nim ještě připadá Zweigeltrebe. Aby toho nebylo málo, vína kontroluje nezávislá komise, která rozhodne, jaká vína splňují všechny parametry, aby si vysloužila štempl. Takže husu můžete spláchnout opravdu jen tím nejlepším, co vinice daly.

Doposud se vína mohla otvírat pouze 11. 11., letos ale Vinařský fond udělal výjimku a Svatomartinské si můžete vybrat už od pátku 8. 11. Protože se jedná o limitované množství, je lepší dříve než později.

Nejznámější mladé víno na světě

Kromě Svatomartinského patří k podzimu i Beaujolais Nouveau, celosvětový fenomén z francouzské oblasti Beaujolais. A čím je výjimečné? Je vyráběné jen z odrůdy Gamay, má silnou vůni s ovocným buketem, svěží chuť a nafialovělou barvu. Koupit si ho můžete každoročně třetí čtvrtek v listopadu, letos to tedy připadá na 21. 11. 2019.

Zasoutěžte si o nákup v hodnotě 1000 Kč

Ukažte světu, jaké hody se vám povedly připravit. Sdílejte fotku na Instagramu s hashtagem #rohlikchef a zařaďte se do soutěže o nákup na Rohlíku v hodnotě 1000 Kč.

Doporučené články