Jak si vybrat to správné víno k večeři? Úspěch opravdového odborníka se skrývá v detailu. A o víně to platí dvojnásob! Jaké víno se hodí do jaké sklenice, při jaké teplotě má být podáváno a taky jak a s čím jej správně servírovat se dozvíte v tomto článku.
Šumivá vína
Chuť: Lehké, jemné perlivé víno. Různá cukernatost, od suchého po sladké.
Barva: Téměř průhledná
Vůně: Různé vůně
Obsah alkoholu: 10-14 %
Ideální teplota: 6-8°
Odrůda: Sekt, Lambrusco, Šampaňské, Asti, Cava
Servírování: Ideálně slané pokrmy, ryby, drůbež, sushi, hranolky, kaviár, ančovičky
Suchá vína
Chuť: Lehké s nádechem ořechů, kyselé zakončení
Barva: Od lehce slámové až po zlato-zelenou
Vůně: Ovocně-bylinný nádech
Obsah alkoholu: 9-14 %
Ideální teplota: 6-8°
Odrůda: Ryzlink rýnský, Rulandské šedé, Tokay
Servírování: Zelenina, saláty, ryby, kuřecí maso
Plná bílá vína
Chuť: Plná, bohatá krémová chuť, se známkami vanilky a kokosu
Barva: Zlatavá
Vůně: Ovocná, citrusová s nádechem vanilky nebo dubu
Obsah alkoholu: 9-14 %
Ideální teplota: 10-13°
Odrůda: Chardonnay, Rulandské bílé, Muller Thurgau, Neuburské
Servírování: Měkké sýry, kořeněné ryby, kuře, krůta, vepřové, zelenina a houby, oříšky
Aromatická bílá vína
Chuť: Harmonická, sladká až dortová
Barva: Nažloutlé až tmavě žluté
Vůně: Jasná květinová nebo ovocná
Obsah alkoholu: 9-14 %
Ideální teplota: 9-11°
Odrůda: Ryzlink Vlašský, Pálava, Tramín, Děvín, Irsai Oliver, Veltlínské
Servírování: Krémové dezerty, vepřové slanina, kuře, restovaná zelenina
Rosé
Chuť: Jemná, šťavnatá, často suchá
Barva: Od lososové až po výrazně červenou
Vůně: Ovocné, květinové až rázné pikantní aroma
Obsah alkoholu: 9-14 %
Ideální teplota: 6-8°
Odrůda: André, Zweigeltrebe, Cabernet Moravia, Dornfelder, Frankovka,
Servírování: Středomořské, Indické nebo Marocké pokrmy
Lehká červená vína
Chuť: Jemná se silnější kyselinkou
Barva: bledě rudá
Vůně: Jemné ovocné aroma
Obsah alkoholu: 10-15 %
Ideální teplota: 10-12°
Odrůda: Rulandské modré,
Servírování: Těstoviny, sýry, pizza, chléb, kuře, kachna, krůta nebo vepřové
Středně plná červená vína
Chuť: Bohatá, středně intenzivní
Barva: Rudá
Vůně: ovocné aroma, intenzivnější s vyšší cukernatostí
Obsah alkoholu: 12-17 %
Ideální teplota: 14-16°
Odrůda: Merlot, Frankovka
Servírování: Smažená italská a španělská jídla
Plná červená vína
Chuť: Bohátá a silná, středně slaká
Barva: temně červená až purpurová či fialová
Vůně: silná, ovocná s nádechem malých plodů
Obsah alkoholu: 12-17 %
Ideální teplota: 16-18°
Odrůda: Zweigeltrebe, Cabernet Sauvignon, Shiraz, Bordeax, Malbeck
Servírování: Ideální s masovými pokrmy
Desertní vína
Chuť: Sladká, silná a bohatá až hluboká a těžká
Barva: Žluto-hnědá, výrazná
Vůně: Ovocná, kořeněná s nádechem medu a malých plodů
Obsah alkoholu: 17-20 %
Ideální teplota: 7-9°
Odrůda: Portské, výběry z cibéb, slámová, ledová, likérová nebo fortifikovaná vína
Servírování: Sladké pokrmy, měkké sýry, ovoce
Zajímá Vás, co znamenají přívlastky vína?
Tradičně oblíbené dělení vín je podle přívlastků. Suše bychom mohli říct, že jde o rozdělení podle „cukernatosti hroznů při sběru“. Neboli podle toho, jak moc jsou hrozny při výrobě vína vyzrálé.
Každý přívlastek má určenou hodnotu minimálního obsahu cukru v moštu, který se z hroznů vylisuje.
Nejnižší přívlastek – kabinet – má mít minimálně 19 °NM, což znamená, že v neprokvašeném moštu je 190 g cukru na litr tekutiny. Další stupně jsou pozdní sběr (21 °NM), výběr z hroznů (24 °NM), výběr z bobulí (27 °NM) a výběr z cibéb (32 °NM). Přívlastková vína ledová a slámová vína jsou kromě cukernatosti definovány hlavně způsobem výroby.