Tipy na letní večeře. Rychle a ze sezónních surovin!

Sezónní úroda je zrovna na vrcholu, ale vám se nechce trávit moc času v kuchyni? Nemusíte! Inspirujte se tipy a recepty, jak využít letošní zeleninu v dokonalých a dokonale rychlých jídlech, která budou chutnat malým i velkým strávníkům.

Svoje tipy s vámi sdílí máma dvou holčiček, foodblogerka, fotografka a autorka blogu milluji.cz Kateřina Jašková! V článku najdete Katky oblíbené letní suroviny, jejich zpracování a tipy na recepty do 30 minut, které budou chutnat dospělým i dětem.

Léto je moje nejoblíbenější roční období. Svítí slunce, dny jsou delší a my s dětmi trávíme spoustu času venku a na výletech. Toto období je také spojené s tím, že asi většina z nás tráví v kuchyni mnohem méně času než po dobu celého roku. Všichni si chceme užít krásné počasí a prázdniny. Navíc kdo má v teplém počasí chuť na dlouhé stání u plotny a těžká jídla? My osobně jíme doma jídla, která jsou hotová do 30 minut a zároveň jsou sezónní a vyvážená. Dnes mám pro vás tedy několik tipů, jak připravit doma letní večeři, která bude rychle hotová a zároveň bude chutnat všem členům rodiny.

Jídlo připravujte ze sezónních surovin

Léto. Období plné jahod, meruněk, švestek, ale taky melounů, cuket a rajčat. Prázdninové období je na úrodu skvělé. Ale kdo by chtěl jíst pořád to samé dokola. Někdy je velká úroda spíš jako danajský dar. Nemusí tomu však být, pokud víte, co z jednotlivých surovin připravit. Vybrala jsem pro vás několik letních surovin a prozradím vám mé oblíbené recepty.

Meloun

Meloun není skvělý jako osvěžení jen tak, ale naprosto dokonalý je v kombinaci s fetou. Takže takový salát ze špenátu či rukoly, s melounem, fetou, medovou zálivkou a oříšky či dýňovými semínky, to je opravdová dobrota. Dětem můžete zase z melounu vytvořit špízy. Přidejte k nim grilovaný sýr halloumi a uvidíte, že z této kombinace budou nadšeni.

Rajčata

Já osobně miluju rajčata jen tak. A tak bych mohla jíst celé léto svěží caprese salát. Pokud pro děti není toto jídlo úplně lákavé, zkuste jim vytvořit špízky. Moje dcera tohle jídlo miluje a můžete ho zvolit jako rychlou svačinku nebo spolu s pečivem potřeným čerstvým sýrem to bude báječná a zábavná večeře. Dalším skvělým letním receptem je panzanella. Kombinace rajčat, olivového oleje, balzamika, bazalky a chleba. S rajčaty se však dá kouzlit ještě mnohem víc. Od obyčejného leča, přes plněná rajčata mletým masem po dokonalou rajčatovou omáčkou. Navíc, které dítě nemiluje těstoviny s červenou omáčkou? Na naši oblíbenou přidávám recept. Skvělá zpráva je, že ji můžete připravit z čerstvé úrody rajčat a pak si ji buď zamrazit, nebo zavařit na horší časy.

Italská rajčatová omáčka

Ingredience na 6 porcí:

  • 50 g šalotky
  • 7 g česneku
  • 500 g čerstvých rajčat
  • 400 g sekaných rajčat v konzervě
  • 30 g olivového oleje
  • 200 g kuřecího či zeleninového vývaru
  • 10 g třtinového cukru
  • sůl, pepř

Postup:

  • Šalotku a česnek očistěte a nakrájejte nadrobno.
  • Rajčata omyjte a nakrájejte na kousky.
  • Ve větším hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm šalotku a česnek.
  • Poté přidejte čerstvá rajčata a také orestujte.
  • Přidejte rajčata v konzervě a vše zalijte vývarem.
  • Přidejte sůl a pepř a duste do chvíle, kdy budou kousky rajčat měkké.
  • Poté vše rozmixujte dohladka. Pokud nemáte tak výkonný mixér, můžete ještě omáčku přepasírovat.
  • Nakonec do omáčky přidejte cukr a pořádně rozmíchejte.
  • Servírujte s uvařenými těstovinami a posypejte sýrem parmazánového typu.

Papriky

Další letní surovinou, kterou můžete pěstovat jednoduše na zahrádce či v truhlíku, jsou papriky. Papriky jsou skvělé jak čerstvé do salátů, do plněných tortill či k přikusování k pečivu s pomazánkou nebo na nabírání cizrnového hummusu. Papriky jsou ale naprosto úžasné v pečené formě. Můžete je stejně jako rajčata plnit masovými, rýžovými či kuskusovými směsmi. Ale zkoušeli jste už někdy paprikovou tapenádu, pomazánku z pečených paprik, polévku z pečených paprik či risotto? Právě na risotto mám skvělý recept a samozřejmě se s vámi podělím.

Risotto z pečených paprik s mozzarelou

Ingredience na 4 – 6 porcí:

  • 500 g rýže na risotto (Arborio, Carnaroli)
  • 4 stroužky česneku
  • 1 velká cibule
  • 60 g másla z toho 30 g másla na zjemnění risotta
  • 2 dcl kvalitního bílého suchého vína
  • 1 l zeleninového vývaru
  • trocha extra panenského olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • najemno nastrouhaný parmezán dle chuti (hrst)
  • 5 velkých červených paprik
  • hrst solených pražených kešu oříšků
  • bazalka, petrželka nebo řeřicha na ozdobu
  • 2 mozzarely

Postup:

  • Troubu předehřejte na 180 stupňů.
  • Papriky omyjte, dejte do zapékací mísy a tu dejte do trouby.
  • Pečte je až do částečného zčernání cca 20 minut.
  • Poté papriky přendejte do jiné chladné misky a tu vložte do igelitového sáčku nebo ji překryjte potravinovou fólií, aby se papriky zapařily. Nechte je tam do vychladnutí.
  • Poté papriky stáhněte ze slupky, zbavte je semínek a teď jsou dvě cesty, buď papriky nakrájejtenadrobno, nebo je rozmixujte s trochou olivového oleje do pyré.
  • Cibuli a česnek očistěte a nakrájejte obojí nadrobno.
  • V pánvi rozehřejte máslo spolu s trochou olivového oleje a orestujte cibuli a česnek do sklovata.
  • Poté přidejte rýži, kterou také orestujte.
  • Nyní do pánve přilijte víno a nechte jej odpařit.
  • Rýži teď zalijte horkým vývarem, vždy tak, aby byla rýže pouze ponořená. Horký vývar přilívejte postupně vždy, když se tekutina z rýže vypaří.
  • K rýži přidejte sůl a pepř a vařte do změknutí, až bude rýže takzvaně na skus.
  • Ve chvíli, kdy je rýže uvařená na skus, přidejte do ni máslo a nakrájené papriky nebo paprikové pyré.
  • Nakonec přidejte nastrouhaný parmezán.
  • Kešu oříšky nasucho opražte a nasekejte je nadrobno.
  • Mozzarelu natrhejte na kousky.
  • Risotto podávejte s bylinkami, mozzarelou a kešu oříšky.

Cuketa

Cuketa může být trochu letní pomstou, když nevíte co s ní, ale věřte mi, že když si projdete kuchařky, časopisy o vaření nebo internet, najdete receptů spoustu. Cuketa se dá přidat do perníku, dá se nakládat či marinovat, můžete ji grilovat. Já osobně cuketu přidávám i do různých směsí na těstoviny. Stačí ji nastrouhat najemno a v jakékoli omáčce či mixované zeleninové polévce se ztratí. Báječné jsou také cukeťáky – bramboráky s přídavkem cukety, cuketové placky, osobně miluji i cuketový nákyp s uzeným masem a sýrem. Cukety se ale také dají plnit, tak jim určitě i v této variantě dejte šanci.

A co u nás v létě na večeři nejvíc frčí? Jsou to samozřejmě těstoviny. Má dcera i můj manžel těstoviny prostě milují, takže my celé léto jedeme na těstovinových salátech, těstovinách s jednoduchými omáčkami a parmazánem nebo na zapékaných těstovinách. Druhým favoritem jsou plněné tortilly a také zapékané tousty. No a na čtvrtém místě se drží pomazánky s čerstvým pečivem a zeleninou.

Mé motto v kuchyni zní: Krása je v jednoduchosti. A přesně tak vypadá i naše stravování. Věřím, že vám mé tipy budou na nadcházející letní měsíc k užitku a třeba vyzkoušíte rajčatovou omáčku nebo risotto z pečených paprik. Anebo vás článek třeba inspiroval k jiným receptům. Tak či tak, přeji vám, ať si čas v kuchyni užijete, stejně jako sluníčko venku.

Zásobte se sezónním ovocem i zeleninou na Rohlik.cz. Produkty ze sekce Čerstvě sklizeno jsou vždy od lokálních farmářů a u vás na stole můžou být už za 6 hodin od sklizně. Užijte si léto ve společnosti toho nejlepšího jídla!

Doporučené články