Tipy na nezapomenutelný Den dětí v přírodě i doma

Dětský den se blíží! Máte už vymyšlený program? Ne? Rádi vám pomůžeme! Naplánovali jsme za vás celý den plný dobrého jídla, zábavných aktivit a her, no a zase jídla. Vyblbněte se 1. června společně s dětmi a užijte si Den Dětí ve velké parádě. 

Připravte dětem snídani snů 

Snídaně je základ dne. A vzhledem k tomu, že tenhle den se točí kolem dětí, udělejte jim tu snídani přesně podle jejich představ. Palačinky, lívance, jednohubky nebo oblíbené ovoce, to všechno se může na stole objevit. Ať si vyberou, co mají nejraději. Vzhledem k dalším aktivitám všechny cukry rozhodně vyběhají.

Aktivity v lese pro malé i velké děti

Příroda je plná podnětů, které motivují ke hře. To můžete i trochu podpořit zadáním úkolů. Co vše se v lese dá dělat?

  • Stavění domečků – větvičky, kameny, kůra, šišky, to vše poslouží jako stavební materiál na stavbu domečků pro skřítky. Ideální aktivita snad pro všechny věkové skupiny. Starší stavitelé si mohou postavit místo malého domečku rovnou pořádný bunkr.
  • Hod šiškou – tady přichází na řadu trocha soutěžení. Kdo se trefí na cíl a kdo dohodí nejdál? Vítězi připravte klidně sladkou odměnu, ať je motivace ještě větší.
  • Házení žabek – narazili jste po cestě lesem na rybník a jsou kolem placaté kamínky? Dejte soutěž v házení žabek. Komu doskáče nejdál a komu se odrazí nejvícekrát? 

Bojovka v přírodě pro více dětí

Podle věku dětí vymyslete téma bojovky a určete přiměřeně dlouhou trasu. Trasu a jednotlivá stanoviště označte barevnými fáborky (například krepovými papírky) a připevněte na viditelná místa zatavené papíry s instrukcemi. Případně nechte někoho na stanovišti sedět, aby instrukce předal a ohlídal plnění úkolů. Tomu, jestli budou na stanovištích děti samy, nebo tam s nimi někdo bude, přizpůsobte úkoly.

A jaké úkoly vymyslet?

  • Úkoly na procvičení zručnosti – házení šišek na cíl, prolejzačka připravená z provázků, přecházení klády.
  • Poznávačka – nechte děti poznávat zvířecí stopy, druhy stromů nebo třeba vodní ptactvo. Na stanovišti mohou najít kartičky, které samy vyplní.
  • Procvičení mozkových závitů – poznávání předmětů poslepu, luštění hádanek, hledání kousků map, ze kterých budou skládat celek (a ve které bude zakreslený poklad).

Zabavte děti na zahradě

Na zahradě se dá vymyslet spousta aktivit. Přinášíme vám pár zábavných tipů, které budou bavit předškoláky i školáky.

  • Trefování míčků do plechovek – obyčejné plechovky můžete nejprve pomalovat, ale vyblbnout se s nimi dá i jen tak. Zavěste je na provázek a nechte děti, aby se trefovaly míčky dovnitř. Kdo se trefí nejvíce míčky, vyhrává. Plechovky také můžete naskládat na sebe do pyramidy a děti se budou snažit míčkem shodit co nejvíce z nich.
  • Házení kroužků na dřevěné tyče – nechte dětičky házet kroužky na systém dřevěných tyčí, které jsou rovnou i obodované. Každé z dětí může mít třeba tři nebo pět pokusů a sčítají se mu všechny trefené body.
  • Házení kroužků na láhve – nastřádaly se vám doma lahve od vína? Natřete je akrylkami (nebo je klidně nechte čisté), vyskládejte je do řady a nechte děti, aby se na hrdla lahví trefovaly kroužky o různých průměrech.
  • Soutěž o největší bublinu – dělat bubliny je sranda, dělat megabubliny je mega sranda. Vybavte se na Den Dětí obřím megabublinovačem a nechte děti soutěžit, kdo udělá tu největší.
  • Skákání v pytli – stačí pár pytlů a o zábavu máte postaráno na pěkně dlouho. Vymezte start a cíl, odstartujte a fanděte! Tato zábava navíc perfektně potrénuje motoriku.
  • Skákání přes švihadlo – pokud chcete děti unavit ještě trošičku víc, můžete vyhlásit soutěž ve skoku přes švihadlo. Co jeden úspěšný přeskok, to bod!
  • Slackline – máte na zahradě dostatečně velké stromy? Natáhněte mezi ně slacklinu, na které děti pořádně potrénují rovnováhu. Menším dětem připevněte nad slacklinu raději i lano, kterého se budou moct přichytit rukama.
  • Tvoření – větvičky, listy i různé traviny poslouží k tvoření se samotvrdnoucí hmotou. Tu děti nechte trochu rozválet, a pak už do ní mohou obtisknout nasbírané přírodní drobnosti. Pomocí vykrajovátek jednoduše vytvoří přívěsky nebo obrázky na zeď.

Vyrazte na piknik

Pokud bude slunečno a děti už budou řádně vyblbnuté, je čas na klidný piknik. Kromě klasických sendvičů a nakrájeného ovoce si můžete i trošku pohrát s přípravou pochutin. V receptech Rohlík Chef máme pár zábavných receptů, které stojí za vyzkoušení. A kdyby se vám nechtělo nic extra připravovat, vyřešte to už hotovými dobrotami. Zdravého mlsání u nás najdete spoustu.

TIP: Nezapomeňte s sebou vzít sáček na odpad a vlhčené ubrousky na umytí ruček.

Dětský den pak klidně zakončete ještě drobnou odměnou ve formě hraček nebo oblíbeného mlsání. Ať si ten den užijí naplno a mohou se těšit na další Den dětí!

Doporučené články