Tipy na svačiny s pečivem

Svačinky jsou velké téma. Abyste mohli vyzkoušet i nevšední kombinace, přinášíme vám tipy a recepty, jak využít kvalitní čerstvé pečivo a svým dětem tak připravit plnohodnotné svačinky, které jim budou chutnat doma, ale snadno je zabalí i s sebou do školy.

Svoje tipy s vámi sdílí máma dvou holčiček, foodblogerka, fotografka a autorka blogu milluji.cz Kateřina Jašková! V článku najdete Katky oblíbené pečivo, jeho využití a nevšední kombinace na svačinky.

 

 

Svačiny jsou velmi často opomíjeným jídlem. Sami pro sebe si řekněte, kdy naposledy jste si dali tu práci, abyste si přichystali opravdu vymazlenou svačinku. Osobně se přiznám, že já měla se svačinami v minulosti problém. Chyběla mi inspirace na to, co si mám nachystat. A tak jsem nakonec skončila vždy jen o hrnku kávy s mlékem. Ten největší hlad jsem sice díky mléku utišila, nicméně mé chutě uspokojeny nebyly a tak jsem stále něco zobala. Později jsem se naštěstí naučila svačit a sama na sobě jsem viděla, že mám díky svačinám nejen více energie, ale taky to, že už mě nedoprovází tzv. vlčí hlad. Doporučuji tedy toto jídlo nevynechávat. A co si k němu připravit? Ideální spojení je kvalitní pečivo jako zdroj sacharidů, skvělé náplně jako zdroje bílkovin a tuků a zeleniny jako zdroje vlákniny. A pokud vám také chybí inspirace a nápady, co na svačinu připravit, sepsala jsem moje tři oblíbené kombinace, které nám doma moc chutnají. Věřím, že úspěch najdou i u vás. Hotové sendviče pak můžete zabalit buď do alobalu anebo jej můžete uchovávat v uzavíratelné krabičce.

Ciabatta se sýrem halloumi a meruňkovým džemem

Tohle je trochu nevšední kombinace, ale pokud máte rádi sladko slané chutě a především kombinaci sýru a džemu, určitě tuto náplň vyzkoušejte.

Ingredience na 4 porce:

Postup:

  • Halloumi nakrájejte na 8-12 plátků, které opečte z obou stran na sucho na pánvi.
  • Plátky ciabatty rozdělte na spodní a vrchní díl.
  • Spodní díl namažte máslem, položte na něj polníček, opečené 2 nebo 3 plátky sýru halloumi. Na sýr navrstvěte džem a přikryjte druhým dílem ciabatty.

Focaccia plněná pestem a krůtí šunkou

Sendvič plný italských chutí vám určitě přijde k chuti, až vám zakručí v břiše.

Ingredience na 4 porce:

  • 4 kousky Rohlíkové focaccii (jeden kousek o váze 40 g)
  • 60 g kvalitního bazalkového pesta
  • 80 g krůtí šunky
  • hrst rukoly
  • 16 tenkých plátků salátové okurky
  • 16 g parmezánu nakrájeného na tenké plátky
  • 12 dýňových semínek

Postup:

  • Kousky focaccii rozkrojte napůl.
  • Spodní část pomažte pestem, položte na něj rukolu, plátky okurky, šunku, plátky parmezánu. Nakonec posypte dýňovými semínky a přikryjte druhým kusem pečiva.

Žitný chléb s krémovým sýrem a uzeným lososem

Kombinace žitného chleba, krémového sýra, uzeného lososa a kopru je taková klasika. Ale velmi dobrá klasika, která vážně neomrzí.

Ingredience na 4 porce:

Postup:

  • Spodní plátky připravovaného sendviče pomažte sýrem Philadelphia.
  • Na sýr položte plátky lososa, přidejte plátky okurky, kapary a cibuli. Nakonec na vše položte kopr.
  • Přiklopte druhým plátkem chleba.

Příprava takovéto svačiny není vůbec náročná a věřte mi, že až si vy v práci nebo vaše děti ve škole rozbalíte sendvič plný dobrých věcí uvnitř, všichni vám ho budou závidět. A vy oceníte chutnou svačinku, která zažene malý hlad mezi hlavními jídly.

 

Doporučené články