To nejlepší z japonské kuchyně

Nedáte dopustit na japonskou kuchyni? A co si takhle připravit sushi doma? Je to jednodušší, než by se mohlo zdát. Jak na to, se dozvíte v receptech Romana Vaňka. A pro názornější ukázku se můžete mrknout do našich videoreceptů.

Japonská kuchyně je známá svými zdravými pokrmy, které nepoužívají prakticky žádné mléčné výrobky, masa v ní najdete pomálu, a to většinou jen ryby a další plody moře. Také nedá dopustit na nakládanou zeleninu a tepelnou úpravu zkracuje na minimum, takže je plná živin a vitaminů. Zní to lákavě? Pokud máte chuť jíst zdravěji, je čas vytáhnout hůlky a pustit se do toho.

Zaválejte při výrobě i konzumaci sushi

Věděli jste, že v název sushi nemá nic společného s rybou? Doslovný překlad znamená kyselá rýže. A aby toho nebylo málo, není původně z Japonska, ale z Číny. Tam vymysleli způsob, jak v rýži konzervovat ulovené ryby a uchovat je tak na mnohem delší dobu. Díky fermentaci se trvanlivost prodloužila klidně až na několik let. Samotná rýže se paradoxně nejedla. Jíst se začala až o několik století později, kdy se změnil postup nakládání. Do dnešní podoby mělo sushi i tak stále ještě daleko. Takové, jak ho známe my, se začalo vyrábět až s vynálezem lednice. A to bylo teprve před sto lety.

Romanem Vaňkem jsme pro vás vytvořili návody na přípravu základních druhů sushi, které zaválely po celém světě.

 

Hosomaki a uramaki

Hosomaki je tenká sushi rolka, která se krájí na šest stejně velkých kusů. Kromě rýže a řasy nori obsahuje pouze jednu základní surovinu, kterou je rolka plněná. Nejčastěji to bývá losos, tuňák nebo avokádo. U ryb je naprosto nezbytné, aby byly čerstvé.

V západním světě patří ovšem mezi nejoblíbenější druhy sushi uramaki. Věděli jste, že vlastně ani nepochází z Japonska? Říká se mu kalifornská obrácená rolka. A jak už název napovídá, pochází právě ze Spojených států, kam se sushi dostalo v 50. letech. A protože tamější strávníci nefandili řase nori, napadlo šéfkuchaře v sushi barech, že ji zabalí tak, aby byla schovaná. Řasou se obalí avokádo, krevety nebo krabí tyčinka s japonskou majonézou, a to se zase obalí rýží v sezamu nebo kaviáru.

Pojďte se mrknout, jak oba druhy zabalit tak, aby nejen skvěle chutnaly, ale i perfektně vypadaly. Není to žádná věda a zvládnete to během chvilky.

Nigiri sushi

Nesmíme zapomenout ani na klasiku v podobě rýžových nočků, na které se naaranžuje kousek syrové ryby nebo avokádo. Příprava je velmi snadná. Nejprve si namočte ruce, aby se vám na ně rýže nelepila, a vytvarujte váleček. Ten by měl vážit ideálně 22 gramů. Pak namažte rybu trochou wasabi a položte na připravený noček. Nigiri se správně konzumuje opačně, než se servíruje, to znamená rybou dolů. Díky tomu si lépe vychutnáte její chuť.

 

Tipy závěrem

  • Pokud doma připravujete rýži často, pořiďte si rýžovar. Usnadní vám práci a ušetříte čas. Pro přípravu sushi použijte výhradně rýži k tomuto dokonalému pokrmu určenou. Nebojte se, je dostupna a není drahá.
  • Rýže se dochucuje vždy až po uvaření.
  • Kvalitní přírodně fermentovaná sojová omáčka, kterou u nás na Rohlíku bez problémů pořídíte, k sushi neodmyslitelně patří. Do kvalitní sójovky já osobně vždy investuji. Navíc jí využiji do dalších pokrmů.
  • Kousek nakládaného zázvoru příjemně neutralizuje chuť mezi jednotlivými sousty sushi. Zkuste to také.
  • A teď to nejdůležitější: uvařená a dochucená sushi rýže do lednice nepatří a tedy ani hotové sushi. Lednice zničí chuť rýže a texturu vámi připraveného pokrmu. Sushi se konzumuje vždy čerstvé. Chutná nejlépe ihned po jeho přípravě. To mi věřte!
  • V lednici uschovávejte (i během přípravy sushi ) suroviny jako ryby, nakrájenou zeleninu a další suroviny, které by se zbytečně v pokojové teplotě začaly kazit.
  • Pamatujte si, že správně uvařená, dobře dochucená, ještě vlažná (ne teplá, ne příliš studená) sushi rýže vám v každým kouskem sushi nabídne v ústech chuťový zázrak!

Doporučené články