Hledáte účinnou přírodní ochranu proti sluníčku? Našli jsme ji za vás

Spálená pokožka nebo alergie na sluníčko dokáže pěkně znepříjemnit letní dovolenou! Většinou za to můžou špatně vybrané přípravky na opalování, které nedostatečně chrání pokožku. Kůže je ale velmi citlivý a inteligentní orgán, který si každé spálení dobře pamatuje. Čím častěji se spálíte, tím roste riziko vzniku rakoviny. Proto není radno podceňovat výběr přípravků na opalování. Ale jak se tedy účinně chránit a k tomu ještě bez chemie?

Nabídka přípravků na opalování je nepřeberná, jenže jen malá část skutečně umí to, co slibuje. A pokud si přečtete složení, zjistíte, že obsahují syntetické látky, které jsou pro pokožku dětí i dospělých úplně nevhodné. Při výběru je tedy dobré být vybíravý.

Já sama jsem světlý typ, a navíc mám velmi citlivou pokožku, takže se každoročně spálím a na silném sluníčku u moře mám i alergii. Proto jsem hledala přípravek na opalování s vysokou ochrannou, tedy SPF 30, a přírodním složením. V této kategorii jsem už v minulých letech některé přípravky vyzkoušela, ale spokojená jsem nebyla, tak jsem letos sáhnula po opalovací řadě Weleda, která nabízí dvě varianty pro děti: dětské mléko na opalování SPF 30 Sensitive, dětský krém na opalování SPF 50 Sensitive a dvě pro dospělé: krém na opalování SPF 30 a mléko na opalování SPF 30, a celou řadu doplňuje ještě mléko po opalování.

Čím se Weleda liší od běžných opalovacích přípravků?

Co musím ocenit ještě před použitím, je rozhodně složení. Na rozdíl od běžných opalovacích prostředků neobsahují mléka ani krémy nanočástice, ale pouze minerální UV filtry. Pomocí pigmentů chrání před UVA a UVB zářením. Navíc všechny prostředky jsou vyrobeny z rostlinných složek v BIO kvalitě, jako jsou rostlinné oleje a protěž alpská, která díky antioxidačním účinkům chrání pokožku před poškozením UV zářením. Neobsahují ani žádné konzervační látky a celá řada je vhodná i pro vegany, takže za mě další velké plus.

Opalovací mléko se dobře roztírá a příjemně voní po bylinkách. Na začátku mi sice chvíli trvalo si zvyknout na to, že se úplně nevstřebá a vytvoří na pokožce lehký bílý film, což ne každému může být příjemné, ale pokud si přečtete informace, zjistíte, že je to přirozenou vlastností přírodních minerálních UV filtrů, které fungují na principu odrážení světla. I když vrstva zůstane lehce viditelná, nelepí. Na obličej jsem vyzkoušela krém, který je svou konzistencí o něco hutnější, a tak mi dalo trochu větší práci ho zapracovat do pokožky, ale pokožku na rozdíl od většiny krému nenechavá mastnou.

Jaký byl výsledek?

Vzhledem k tomu, že mě čekal celodenní výlet na kolech i s koupáním, jsem byla zvědavá, jak to přípravky zvládnou, protože běžně si vždycky spálím ramena a nos, ať se namažu čímkoliv. Weleda opalovací řada dokázala předčít ale moje očekávání. Nespálila jsem si ani nos, ani ramena, a navíc mléko i krém vydržely i koupání, což by sice měly i běžné voděodolné prostředky, ale většinou vydrží pouze pobyt ve vodě a pak je potřeba další aplikace. A na závěr dne opalovací mléko a krém báječně doplnilo mléko po opalování, které se skvěle vstřebává, příjemně osvěží a nelepí, pokožka je po těm hebká a hydratovaná.

A co krémy pro děti?

Ty jsem hned vyzkoušela na kamarádčiných dětech. Stejně jako ty pro dospělé zanechávají jemný bílý film, který má ale u dětí tu výhodu, že vždycky víte, že je váš prcek dobře namazaný a nikde se nespálí, což se mi potvrdilo. Super benefitem je i dětský krém na obličej, který má SPF 50, a tak malého, kterému jsou 2 roky a má extra citlivou pokožku, perfektně ochránil bez jakéhokoliv začervenání.

Jak zní tedy moje hodnocení?

Přípravky na opalování a po opalování od Weledy hodnotím na 5 hvězdiček. Oceňuju, že jsou přírodní, netestují se na zvířatech a skvěle chrání jak malé, tak velké. A navíc nezpůsobují podráždění pokožky, které jsem občas měla ze syntetických prostředků, a jsou tedy vhodné i pro alergiky. Sice jsem si chvíli zvykala na bílý film na pokožce, ale to je jediná vada na kráse. U dětí to naopak vidím jako výhodu, že budou vždycky správně chráněné. Takže jestli hledáte účinnou přírodní ochranu proti sluníčku, pak sáhněte po Weledě :)

Doporučené články