Velikonoce, které si užijete i z pohodlí domova

No napadlo by vás, že někdy budete trávit Velikonoce v karanténě? Koledování letos sice budete muset vynechat, ale to neznamená, že z těchto Velikonoc nemůžete i tak vyšlehat maximum. Rok 2020 přeje úzkému rodinnému kruhu, kreativnímu tvoření a pečení tradičních dobrot. A to nezní vůbec špatně.

 

Velikonoční tradice a kde se vzaly

Koledování nechme koledováním a pojďme se raději kouknout na tradice, které si můžete letos užít víc než kdy jindy – a to jsou ty kulinářské. U dětí rozhodně vede tradice spojená s pečením beránka. Ten symbolizuje Boží stádo a dříve se při oslavách připravoval na ohni. Jenže maso bylo drahé, a tak si ho ti méně movití pekli ze sladkého těsta. A tradice se zachovala až dodnes. Kromě sladkého by na stole neměla chybět ani velikonoční nádivka. U té platí, že co kraj, to recept, ale protože má symbolizovat jaro, vždy do ní patří zelené byliny. A kde se vzala barevná vajíčka? Vejce symbolizují plodnost, která patří úplně k původním pohanským oslavám příchodu jara, které ještě s těmi křesťanskými neměly nic do činění.

 

Peče celé Česko

A u jídla ještě chvíli zůstaneme. Během posledních týdnů se z mnohých stali experti na pečení domácích chlebů a rohlíků. Teď je ideální čas rozšířit repertoár o poctivý mazanec. Krok za krokem přípravou a pečením vás provede Roman Vaněk.

Věděli jste, že původně mazanec nebyl sladký, protože cukr patřil mezi drahé potraviny, na který ne každý dosáhl?

                                       

Co když nemám droždí?

To, že jste nesehnali droždí vás nemůže zastavit. Máme pro vás recept, jak si připravit droždí domácí.

Budete potřebovat:

Brambory uvařte, oloupejte a s trochou vody z nich vytvořte hustou kaši. Do té nalijte cukrový sirup, který vznikne smícháním cukru s trochou vody. Připravenou hmotu dejte na teplé místo a v průběhu kynutí do ní zamíchejte 2 lžíce piva. Za 24 h máte kvasnice připravené.

Jak zabavit sebe i děti

Než kvasnice vyběhnou, můžete si krátit čas tvořením velikonoční atmosféry. Popadněte fixy, akrylky nebo lepidlo a dejte se do díla. Pokud vám malování vajec moc nejde, zachrání vás právě to lepidlo. S jeho pomocí na vejce můžete namotat jakýkoliv provázek a výsledek bude vypadat parádně. Napadlo by vás, že tematickou dekoraci můžete vyrobit i z papírové tašky? Protože ty Rohlíkové od vás teď nemůžeme vybírat zpátky, můžete je nastříhat na proužky a vyrobit z nich třeba košíček na vajíčka. Nápady na velikonoční dekorace naleznete v jednom z našich velikonočních článků.

 

Doporučené články