Víc, silněji, častěji. Na tyhle věci v těhotenství nezapomínejte

Ještě když jsme si četly (my, budoucí mámy) o těhotenství, šestinedělí a porodu, říkaly jsme si, že tohle rozhodně budeme dělat. A nepodceníme to. Ale pak na vlastní kůži pochopíme, co znamená fráze „skutek utek“. Na jaké věci nejčastěji zapomínáme v péči o své tělo? A proč se vyplatí přidat?

 

Hned jak ukáže těhotenský test dvě čárky, čeká vás úkol, který s vámi bude po dobu celého těhotenství. Krémování. Začněte pravidelně 2x denně mazat bříško ještě dřív, než vůbec povyroste. Vyplatí se vám to, a zařadíte se do „bezstriové“ party. Hodí se tělová mléka stejně jako speciální oleje pro těhotné.

 

Kolikrát vám každý říkal: Odpočívej! Spi, když můžeš! Jenže místo toho před porodem žehlíte miniaturní ponožtičky do výbavičky (nebo děláte další důležité věci…) a říkáte, že času bude ještě dost. Nebude. Dokud jste ve stavu 2v1, užívejte si na pohovce každou volnou minutu. Preventivně a do zásoby.

 

Kdo se chystal na přirozený porod, určitě řešil i masáž hráze. Jasně, olej leží doma, ale odhodlat se? A vydržet? Vyplatí se to, porod to může podstatně usnadnit, navíc se můžete vyhnout hojení a podstatně si zkrátit rekonvalescenci. Tkáň se masíruje od 34. týdne těhotenství denně po dobu 5-10 minut. Šest týdnů do porodu krát sedm dní po pěti minutách, to je něco přes 3 hodiny. V ordinaci gynekologa jste určitě proseděla času více.

 

Podpořit tvorbu mléka je potřeba už ke konci těhotenství. A co teprve krátce po porodu… Není nic složitého zalít si bylinkový čaj, jenže nestačí to udělat jen jednou za den. Doporučené dávkování je tak 3 až 6 šálků čaje denně a jen v takovém množství má pití bylinek ten správný efekt. Navíc by se čaj měl louhovat ideálně v přikryté nádobě asi 10 minut. Hodí se čaj s kmínem, fenyklem, meduňkou, jitrocelem (třeba od Lerros nebo Weleda). Těsně před porodem přidejte maliníkový čaj, který pomáhá připravit porodní cesty.

Doporučené články