Co o sobě a o víně prozradil mistr v sommelierství Tomáš Brůha?

Porozumět vínu je umění, kterému se člověk pořád učí, ale musí to mít tak trochu i v krvi, což u Tomáše Brůhy platí dvojnásob. V jeho žilách koluje pravá moravská krev, která mu možná předurčila jeho další cestu, která ho přivedla až k nám do Rohlíku, kde pro vás vybírá ta nejlepší vína. Jak se dostal Tomáš k sommelierství a co dalšího s Rohlíkem chystá?

Jak to všechno začalo

Život jako víno, tak by se dal popsat Tomášův příběh, který mu díky jeho cílevědomosti a dlouhodobé každodenní přípravě přinesl titul trojnásobného mistra České republiky. Zatímco kluci na základní škole věnovali pozornost všemu jen ne škole, Tomáš věděl už ve 14 letech, kam se vydat dál. A protože obor gastronomie a víno ho lákaly už tehdy, tak jít studovat hotelovou školu, byla jasná volba. S nadšením si ještě při studiích udělal barmanský kurz ve vyhlášené barmanské akademii Miloše Trettera. Ale tím jeho vášeň pro víno teprve začala. Čerstvě dostudovaný nastoupil na pozici řadového sommeliera Bohemia Sektu, kde se svou pílí a talentem se stal po pár letech hlavním sommelierem.

Chuť na víno a vzdělávat se mu nikdy nechyběla. Od roku 2002 se nepřetržitě vzdělává v Asociaci Sommelierů České republiky a v roce 2009 získal i uznávané osvědčení specializovaného experta pro senzorickou analýzu vína dle ČSN ISO 8586-2 v Národním vinařském centrum. Stal se třikrát mistrem České republiky v sommelierství, a je tak žádaným a uznávaným odborníkem v celé oblasti gastronomie. Jak sám ale říká: „Být sommelierem neznamená jen víno ochutnávat.“ Je to práce, při které spolupracuje i s renomovanými restauracemi, aby jejich vinný lístek byl stejnou chloubou jako jejich menu. Součástí Tomášovy práce je rovněž prezentace vín zákazníkovi, a proto jsme rádi, že jeho mistrovská znalost vín, umění kombinovat je s různými pokrmy vám bude inspirací pro to, po jaké lahvi kdy sáhnout.

Jak vybrat víno

Jak tedy správně vybrat červené, růžové nebo bílé víno? Určitě ne jen podle vzhledu a etikety, takovýto výběr vína je spíše sázkou do loterie, která ve většině případů nevyjde. Víno by se mělo vybírat podle chuti, a proto pro vás Tomáš ochutnává vína a vybírá ta, která jsou nejvyšší kvality s vytříbenou chutí. Navíc na Rohlíku máte jistotu, že víno jde rovnou ze skladu k vám, na rozdíl od běžných supermarketů a obchodů tak není víno vystavené dlouho na světle a vysokým teplotám.

V našem vinném sklípku je už nyní z čeho vybírat. Tomáš pro vás každý týden připraví tip na víno týdne, který bude stát za to. Těšit se můžete na doporučení vín pro všední dny i na oslavy, ke šťavnatému masu, nebo gurmánským sezónním záležitostem. Vyzkoušet budete moci nejen vynikající gastronomické kombinace, ale i nové chutě vín. Společně s Tomášem pro vás budeme obohacovat i náš vinný sklep, abyste měli stále co objevovat a mohli jste si rozšířit vinařské obzory.

Doporučené články