Vtipné a zábavné svačinky: kreativní inspirace i pro začátečníky

Jak udělat dětem z jídla zábavu a nadchnout je i pro nepopulární kusy ovoce a zeleniny? Stačí zapojit trochu kreativity, najít tu správnou inspiraci a vytvořit na talíři hotové umělecké dílo. S inspirací vám rádi pomůžeme, sestavení pak bude hračka. Jdeme na to?

zábavné svačinky 1

Možná se vám ráno čerstvě po probuzení nechce namáhat kreativní centrum vašeho mozku s vymýšlením, a tak jste si dali za cíl vymyslet spíš hravou svačinu. Naše tipy ale samozřejmě můžete použít klidně i hned po ránu, třeba během víkendu, kdy je času přece jen víc. Záleží na vás i na tom, kdy je potřeba vaše děti do jídla spíš povzbudit. Na to jsou právě hravá jídla ideální.

Co můžete vymyslet?

Na kaše, jogurty a jinou tekutou stravu můžete z bobulovitého ovoce nebo nakrájených kousků jablek, broskví či třeba hrušek vytvářet obličeje zvířátek nebo oblíbených komiksových hrdinů. Stejně tak můžete postupovat třeba na lívancích nebo palačinkách.

 

 

Nepotřebujete ale ani sacharidový základ, abyste ovoce naskládali hravě a poutavě. Z banánu se dá během pár minut vyskládat palma doplněná o další dovolenkové motivy. A k svačině často stačí, ideálně doplněné ještě o kousek sýru, s jogurtem a nebo pár kousky oříšků. 

 

 

Podobně můžete postupovat se zeleninou. Plátky okurek vyskládejte jako stonožku, dozdobte jí bylinkami (na internetu uvidíte i doplňky z křupavých tyčinek). Nebo zeleninu naservírujte na omeletě ve tvaru kohoutka či kočky. Zvířecí tvary jasně vedou!

Z toastového chleba se dají vytvořit divy. Můžete z něj nejen vyřezávat obličeje, ale třeba použít i vykrajovátka a připravit malé jednohubky. A někdy stačí opravdu málo, přidat jen pár kousků jahod nebo borůvek a rázem je na světě roztomilé zvířátko.

 

 

Kde čerpat inspiraci

Na Instagramu najdete inspiraci pod hastagy funnyfood, babyfoodart, foodartforkids, funnybreakfast. Pravidlné tipy a nápady také sdílíme na našem profilu klubu Rohlíček @klubrohlicek. Krom kreativní inspirace se tam dozvíte i zdravé tipy, postupy a recepty pro malé i velké. 

Až se do výroby pustíte, držte se jednoduchých tvarů. Když něco omylem rozříznete, zkrátka to položte přes sebe. Děti většinou takové detaily neřeší. Myslete ovšem na to, že hravost na talíři podporují barvy: využijte alespoň tři barvy (ideálně i více). Barvy navíc umí povzbudit chuť k jídlu.

 

Naše tipy na svačiny:

Bagel se dá naplnit vším možným a baví i teenagery, pro které je „dost cool“ na to, aby ho jen tak vyhodili.

Mističky plné oříšků a sušeného ovoce a k tomu kousek čokolády dodají pořádnou dávku dobré energie.

Croissanty se opět dají naplnit nasladko i naslano, snadno se převážejí.

Pomazánky naplňte do malých skleniček, přidejte k nim zeleninu nakrájenou na hranolky.

Zdravé tyčinky vyrobené na ovocném základu jsou dobrou alternativou k domácím svačinkám.

Zkuste kaše ve skleničkách – z ovesných vloček, jogurtu, tvarohu…

Doporučené články