Vykouzlete z dýní podzimní dobroty

rohlik-dyne-priprava

I když teď možná máte pocit, že se na vás dýně valí ze všech stran, a že jí není téměř možné uniknout, pořád patří mezi velmi opomíjenou zeleninu.

V obchodech nejčastěji najdete muškátovou dýni nebo dýni Hokkaido. Oba tyto typy jsou v kuchyni velmi univerzální a hodí se pro přípravu polévek a sladkých i slaných receptů. Dýně Hokkaido se navíc nemusí loupat a to ušetří spoustu práce.

Sníst se dají i malé okrasné dýně, slupku je ale lepší odstranit až po pečení, nebo z ní dužinu jen vydlabat, protože je dost tuhá a za syrova se těžko loupe. A teď konečně něco konkrétního. 4 báječné recepty. Ty můžete vždy dochutit podle svého, nejlépe se ale k dýni hodí koriandr, zázvor, citronová kůra nebo rozmarýn.

 

Dýňové placičky nikdy nezklamou

 

rohlik-dynove-placky

 

Tak, jako nastrouháte brambory do bramboráku, cuketu do cukeťáku nebo mrkev do mrkvových placiček, to samé můžete udělat s dýní. Výborné jsou dýňové placičky nebo dýňové bramboráky, kdy polovinu brambor nahradíte dýní.

 

Budete potřebovat

500 g dýně, cibuli, 2 vejce, kukuřičnou strouhanku, sůl, pepř, česnek, mletý koriandr, olej

 

Jak nato?

Dýni na hrubo nastrouhejte, smíchejte s vejci a ochuťte solí, pepřem, lehce koriandrem a česnekem.

Dohustěte dle potřeby kukuřičnou strouhankou tak, aby hmota byla dostatečně pevná a propojená a placičky šly obracet na pánvi. Opékejte na nepřilnavé pánvi na troše oleje z obou stran dozlatova.

Výborné jsou jako příloha nebo jen samotné s jogurtovým dipem.  

 

Špenátový quiche s dýní

 

rohlik-dynovo-spenatovy-quiche

 

Slané zeleninové koláče jsou neotřesitelnou klasikou. Variant jsou tisíce. Stačí mít svůj vyzkoušený základ ve formě těsta, které drží náplň a pak už se fantazii meze nekladou. Quiche můžete udělat kalorický a přidat do něj tučné sýry, nebo z něj vyrobit dietní večeři bohatou na vlákninu i bílkoviny.

 

Budete potřebovat

Na těsto 200 g hladké mouky, 100 g másla, 1 žloutek, trochu soli, 2 lžíce vody

Na náplň 10 cm kus pórku, 300 g dýně hokkaido, 300 g špenátu, 200 g jogurtu Skyr, 100 g zakysané smetany,  3 vejce, 100 g tvrdého sýra, sůl, pepř , oblíbené koření na zeleninu

 

Jak na to?

Ingredience na těsto zpracujte do hladkého bochánku a nechte půl hodiny v lednici. Vyválejte na placku a tu vložte do kulaté formy tak, aby těsto vytvořilo i okraje koláče. Těsto předpečte 10 minut na 200 stupňů v troubě. Na náplň poduste na oleji nakrájený pórek, po chvíli přidejte na menší kousky pokrájenou dýni a restujte. Přidejte špenát, ochuťte solí, pepřem, případně kořením. Směs nechte lehce zchladnout a smíchejte s rozšlehanými vejci, Skyrem, smetanou a sýrem. Vlijte na předpečené těsto a pečte na 175 stupňů 35 minut.

 

Podzimní dýňová bábovka

 

rohlik-dynova-babovka

 

To, že se dají moučníky běžně péct s mrkví nebo cuketou je známá a vyzkoušená věc. Tak proč nedat šanci i dýni? V Americe jsou oblíbené vláčné dýňové „páje“, které ale mohou vypadat na první pohled složitě, tak leckoho odradí. Ale českou bábovku zvládne každý. A klidně i dýňovou.

Dužina dýně je vynikající surovina do sladkých receptů. Použít můžete jakýkoliv typ, nejvíce se však na pečení hodí sladká máslová dýně

 

Budete potřebovat

300 g nastrouhané dýňové dužiny máslové dýně, 150 g másla, 4 vejce, 150 g přírodního cukru, 1 vanilkový cukr, 300 g polohrubé mouky, 100 g opražených a lehce posekaných dýňových semínek, 1 prášek do pečiva.

 

Jak nato?

Nejdříve si vyšlehejte vejce s cukrem a pak přidejte všechny ostatní ingredience a důkladně promíchejte.  Těsto vlijte do standardní bábovkové formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Pečte na 180 stupňů do suché špejle, asi 50 minut.

 

Quinoa s dýní jako zdravá večeře

 

rohlik-quinoa-dyne-maso

 

Budete potřebovat

Dýni hokkaido, cibuli, quinou, olej, sůl, pepř, kuřecí maso

 

Jak nato?

Dýni nakrájejte na malé kostičky a orestujte na cibulce na pánvi,  přidejte kari koření, krátce poduste  a smíchejte s oblíbenou obilovinou. Nejlépe se hodí quinoa nebo bulgur. Bílkovinu můžete doplnit pomocí kozího sýra nebo malých kousků orestovaného kuřecího masa. Před podáváním vmíchejte posekané zelené bylinky a zakápněte olivovým olejem.

 

A když by vám i přesto  přišly tyto recepty složité a chtěli jste dýni zpracovat, tak zkuste polévku z pečené dýně. Dýňi hokaido nakrájejte i se slupkou na kostičky, rozložte na plech, pokapejte olejem, osolte a pečte na 220 stupňů asi 30 minut. Pak jen rozmixujte a dořeďte vývarem. Když polévku na talíři pokapete kokosovým mlékem a posypete opraženými dýňovými semínky, tak rozhodně oslníte. V jednoduchosti je krása.

 

Doporučené články