Z pole rovnou na stůl: 10 zajímavostí o chřestu

Že je chřest zdravý, to nemusíme zmiňovat. A proto na vás rovnou vysypeme další zajímavosti, které jste o něm pravděpodobně ani netušili.

1.   Československo bylo chřestová velmoc

Je to tak, náš chřest kdysi cestoval po celém světě. Jeho sláva ale poněkud upadla během totality. Pro chřest je totiž zásadní, aby byl od sklizně do kuchyně dopravený co nejdříve, ideálně v řádu hodin. A to prostě nešlo. Od jeho pěstování se ale upustilo i během světových válek, a to zejména proto, že má velmi nízký obsah kalorií.

2.   Tak oblíbený, že jsme mu dali jméno

Že je chřest součástí naší historie naznačuje i jeho název. Jen zkuste cizinci říct, ať jeho název vysloví. Zatímco jiné země převzali a upravili jeho latinský název – asparagos, my si vytvořili vlastní. První písemné zmínky o slově chřest pocházejí z dob Karla IV.

3.   Starší, než byste čekali

Samotný chřest je na světě ale mnohem déle. Nejstarší zmínky o jeho pěstování se datují až do roku 3 000 před naším letopočtem. V jedné z egyptských pyramid byly dokonce nalezeny malby, na kterých je chřest vyobrazen.

4.   Pořádná bylina

Věděli jste, že je chřest vytrvalá bylina, která může dorůst až do výšky 150 cm? Sklízet ho můžete 15 až 20 let. Ale na první sklizeň si počkáte 3 roky od zasazení. Výhonky se ale sklízí jen od dubna do června, pak se bylina nechá volně růst, aby nabrala síly.

5.   Sklízet jedině ručně

Manipulace s touhle zeleninou vyžaduje trpělivost a zručnost. Sklízet ho totiž můžete jen ručně. Bílý je navíc potřeba odřezat ještě pod zeminou.

6.   Stejný, ale jiný

Bílý nebo zelený? Věděli jste, že oba pochází ze stejné rostliny? Rozdíl je jen ve způsobu pěstování. Zatímco zelený roste na světle, kde se o jeho barvu postará fotosyntéza, bílý se měsíc před sklizní zakryje zeminou, aby k němu nemohlo světlo. Tím pádem fotosyntéza neprobíhá a on se nevybarví. Ale i když je to stejný druh, nutriční hodnoty se liší. Zelený má oproti bílému o něco víc vitamínů a antioxidantů.

7.   Chřestem proti kocovině

Chystáte se popíjet? Jestli nechcete čelit následkům svého špatného odhadu, zkuste si předtím dát chřest. Nejenže játra chrání, ale také obsahuje aminokyseliny a minerály, které se podílí na procesech odbourávání alkoholu v těle.

8.   Chřest jako afrodiziakum

Že chřest umí povzbudit chuť na sex věděli už ve starověkém Řecku a Římě. Holdovala mu ale i markýza de Pompadour, díky které se stal svého času velkou módou nejen ve Francii.

9.   Někdo ho cítí a někdo ne

Všimli jste si, že když se jdete po konzumaci chřestu vyčůrat, nevoní to zrovna vábně? A že nic necítíte? Vědci se snažili zjistit čím to je a nejspíše vám chybí gen zodpovědný za rozpoznávaní určitých pachů. Druhá teorie zase mluví o tom, že se zápach neobjevuje u každého, ale jen osob s určitým genem.

10.Kolik centimetrů za den?

Když se budete pozorně koukat, uvidíte, jak roste. A to klidně o 8 až 15 cm za den. Záleží na tom, jak mu vyhovují podmínky, ve kterých je pěstovaný.

 

Když už o něm tolik víte, co si ho rovnou připravit? Skvěle chutná v polévce, ale třeba i s máslovou strouhankou. Jak na správné zpracování i další recepty najdete v předchozím článku.

Doporučené články