Z pole rovnou na stůl: Jak vyzrát na chřest

Nejoblíbenější jarní zelenina je tady! Pokud ještě nejste ošlehaný chřesťan, pojďte se začíst a dozvědět se, jak na něj.

Je to tak, od dubna do června bude v plném proudu chřestová sezóna. Sezóna zeleniny, v jejíž pěstování jsme v Česku machři. Československo dokonce bylo kdysi chřestovou velmocí a náš chřest znal celý svět. My vám prozradíme, jak poznat, že je čerstvý, jak ho skladovat, ale také, jak si z něj uvařit luxusní pokrmy.

Nejlépe chutná čerstvý

A když říkáme čerstvý, myslíme tím opravdu čerstvý. To znamená maximálně 24 až 36 hodin od sklizně. V den sklizně je totiž parádně sladký, křupavý a šťavnatý. O tyto vlastnosti přichází kvůli rychlému posklizňovému metabolismu ale poměrně rychle. Proto je nejlepší zakoupit ho od lokálních pěstitelů, aby nemusel nikde cestovat. A s tím vám na Rohlíku pomůžeme, z pole vám ho přivezeme už za pár hodin od sklizně. Že je opravdu čerstvý poznáte podle toho, že je křehký, neohebný a má uzavřené hlavičky. Dokonce to poznáte i podle zvuku, čerstvé stonky o sebe vržou a na poklep zvoní.

Jak chřest skladovat

Nejlépe vůbec. Jen co k vám dorazí, dejte se do vaření. Samozřejmě ne vždy je to možné, proto pro vás máme tip, jak ho uskladnit tak, aby nepřišel o svou výjimečnou chuť. Stačí ho uložit na nejchladnějším místě v lednici, ideálně zabalený ve vlhké utěrce. Díky tomu se výrazně zpomalí vysychání. Takto skladovat ho sice můžete několik dní, ale nikdy nebude tak dobrý, jako ten právě sklizený. Jednodušší proto bude naplánovat nákup na den, kdy se z něj chystáte vařit.

 

Jak na vaření?

Zejména bílý chřest se bez loupání neobejde. Ale nebojte, se škrabkou na brambory to jde raz dva. Oloupejte ho celý kromě hlaviček, které nemají tak silnou slupku. Odlomte nebo odkrojte dřevnaté konce, u čerstvého stačí 1 až 2 cm, a pojďte vařit. Nejjednodušší varianta je svázaný chřest postavit do vysokého hrnce s vodou. Nad hladinu mu koukají jen hlavičky, které se uvaří v páře.

Vařte jako profík

Chřest nabízí hned několik dalších možností úpravy. Pokud jste ještě nevyzkoušeli klasiku v podobě holandské omáčky, je nejvyšší čas to napravit. V dalším kole chřestových hodů rozhodně ochutnejte bezkonkurenční risotto podle receptu Romana Vaňka. Nebo máte chuť na něco lehčího? Salát z chřestu, rajčat a ořechů je připraven rozmazlit vaše chuťové pohárky.

Chřest s holandskou omáčkou
Chřestové risotto
Salát z chřestu, rajčat a ořechů

Tip na závěr

Také neradi plýtváte? Odkrojené konce výhonků ani slupky vyhazovat nemusíte. Když je použijete do vývaru, vznikne parádní polévka s bohatou chutí. Z vývaru můžete uvařit nejen polévku, ale také ho použít jako základ do risotta. Vařit nemusíte hned, odkrojky stačí zamrazit a vývar připravit až později.

 

 

Doporučené články