Zdravé, chutné, prospěšné. Vše o rybách

Ryby patří k jedné z nejstarších součástí našeho jídelníčku. Člověk je totiž lovil a jedl už v mladší době kamenné. Výdobytkem současnosti nejsou dokonce ani rybí farmy. První zmínky o nich máme z Číny roku 460 př. n. l., u nás pak v zakládací listině kladrubského kláštera z r. 1115. Největší rozmach rybářství pak české země zažily v 16. století, kdy byly vzorem celé Evropě.

V průběhu staletí se ale situace změnila. V konzumaci ryb dnes bohužel za ostatními státy pokulháváme. Oproti celoevropskému průměru, který činí 11 kg na osobu za rok se v Česku pohybujeme kolemo 5–6 kg. O rybích velmocích, jakou je třeba Japonsko (70 kg na osobu za rok) ani nemluvě. A je to škoda.

Kolik ryb sníš, tolikrát jsi zdravým člověkem

Obecným doporučením je konzumace alespoň dvou porcí ryb týdně. Proč? Protože rybí tuky jsou nositeli hned několika důležitých složek. Kromě omega 3 mastných kyselin EPA a DHA, které jsou naprosto klíčové pro rozvoj mozku a tzv. kognitivních funkcí malých dětí, jde i o zásadní vliv na imunitní a kardiovaskulární systém u všech věkových kategorií.

Nejnověji je zdůrazňován i jejich protizánětlivý účinek. Dlouhodobé a chronické záněty se totiž v našem těle podílí na vzniku řady onemocnění, jako jsou obezita, diabetes, kardiovaskulární choroby nebo deprese.

Tukem to nekončí

Je ale tuk to jediné, co můžeme z ryb získat? Určitě ne! Najdeme v nich i dobře stravitelnou bílkovinu a velké množství minerálních látek a vitamínů (např. zinek, jód, vápník, selen, D, B apod.). Rybí maso má navíc jinou strukturu a přirozeně vyšší podíl vody než maso „klasické“. Lze ho tedy připravovat zdravěji – bez oleje a obavy z vysušení. Mějme ale na paměti, že pro některé osoby fungují zmíněné látky jako alergeny. A jako takové by měly být uváděny na obale či v popisku.

Není ryba jako ryba. Jak na výběr?

Jakou rybu byste si tedy měli koupit? Nejlépe mořskou a z volného lovu. Jsou to právě ony, které mají větší podíl omega 3 mastných kyselin. Pokud ale trváte na sladkovodních kusech z našich končin, sáhněte po candátovi, pstruhovi nebo jiném dravci.

Ať už se rozhodnete jakkoliv, druhou fází výběru je samotný nákup. Ryby v obchodech najdete čerstvé, chlazené, mražené nebo opracované (filet). Případně v (v Česku populárních) konzervách.  Nekuchané ryby, dobře zchlazené ledem, se uchovávají čerstvé po dobu 5–7 dní, kuchané až dva týdny. Vzhledem k rychlé zkáze jejich masa ale vždy platí základní poučka: chlazené ryby by měly být co nejčerstvější!

Při vybírání toho pravého kusu hraje zásadní roli vzhled. Zdravá a čerstvá ryba má jasné, čiré, vypouklé oči a červené žábry. Její povrch je lesklý, vlhký a kryt slizem. Pokud prstem zatlačíte na masitou část rybího těla, měl by se povrch po chvíli vyrovnat. A hlavně: čerstvá ryba je cítit pouze rybinou, nikoli odérem zatuchlosti!

U ryb mražených pak hleďte na množství ledu v balení: jeho větší množství totiž může značit opakované rozmražení nebo větší množství tzv. přídatné vody.

Co vyčtete z balení?

Etikety a popisky jsme zmínili už v souvislosti s alergeny. Co dál by ale nemělo uniknout vaší pozornosti? Vzhledem k živočišnému původu jde v první řadě o tzv. „ovál“. Horní zkratka na něm uvedená označuje zemi, kde došlo ke konečnému zpracování. Dolní pak stát, z něhož ryba pochází. Dále musí balení obsahovat informaci, zda se jedná o rybu z volného lovu (zde bývá označena i oblast, kde se loví), nebo má původ na farmě (Původ z chovu). A také datum spotřeby, adresa výrobce nebo dovozce, název ryby a způsob zpracování.

 

Doporučené články